ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BCE va prelungi cu nouă luni reglementările privind capitalul băncilor (Bloomberg)

16 Iunie 2021   |   Agerpres

Un purtător de cuvânt al BCE nu a dorit să comenteze informaţia.

 
 
Banca Centrală Europeană ar urma să extindă cu nouă luni măsurile de sprijin pentru a se asigura că băncile menţin furnizarea de împrumuturi pentru economie, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
 
Consiliul de supervizare al BCE intenţionează să permită creditorilor să continue să excludă depozitele deţinute la băncile centrale când calculează rata de îndatorare, până în martie 2022. Măsura trebuie aprobată de Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene pentru a intra în vigoare, susţin sursele.
 
Un purtător de cuvânt al BCE nu a dorit să comenteze informaţia.
 
Excepţia, care ar expira în 27 iunie, face ca băncile să pară mai solide şi le permite să-şi extindă activitatea cu actualele rezerve financiare.
 
Unele autorităţi europene de reglementare bancară doresc să evite extinderea până în martie 2022 a ajutorului acordat băncilor prin rata de îndatorare, susţin sursele.
 
BCE desfăşoară o serie de acţiuni pentru a se asigura că rezervele de capital ale băncilor sunt suficient de solide pentru a face faţă unei scăderi semnificative a activităţii economice. Deşi a cerut băncilor să dea dovadă de o "extremă moderaţie" cu privire la bonusuri şi să îşi utilizeze capitalul pentru a finanţa gospodăriile şi companiile, BCE ia, de asemenea, în considerare cerinţe mai stricte de capital pentru băncile care nu gestionează în mod adecvat riscul de credit, susţin sursele.
 
Separat, Consiliul de supervizare al BCE va discuta luna viitoare dacă va ridica interdicţia plăţii dividendelor la finalul lunii septembrie. Banca Centrală Europeană anunţase că va elimina restricţiile, care afectează acţiunile băncilor, dacă situaţia economică nu se va deteriora.
 
În timp ce discuţia privind dividendele încă se desfăşoară, unele autorităţi europene de reglementare bancară se aşteaptă la ridicarea restricţiilor, precizează sursele
 
Marţi, Andrea Enria, preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul Băncii Centrale Europene, şi-a exprimat speranţa că interdicţia pentru plata dividendelor va fi "în curând" ridicată.
 
"Vom ieşi din aceste recomandări privind dividendele, sper că în curând. Avem o propunere pentru o decizie la şedinţa din 23 iulie şi o vom aduce la cunoştinţa opiniei publice la scurt timp", a declarat Enria.
 
În primăvara anului trecut, BCE a cerut băncilor pe care le supervizează să înceteze să mai plătească dividende, în ideea de a-şi păstra fondurile proprii şi a-şi folosi profiturile pentru a sprijini economia afectată de pandemie. În decembrie, Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să lase creditorii din zona euro să îşi recompenseze acţionarii cu o parte din profiturile cumulate din 2019/2020, autorizându-le să plătească dividende sau să răscumpere acţiuni dacă dispun de suficiente fonduri proprii, relaxând interdicţia plăţii dividendelor impusă în primul val al pandemiei.
 
Cu toate acestea, BCE a subliniat că băncile trebuie să dea dovadă de prudenţă şi să îşi păstreze capitalul, având în vedere că volumul creditelor neplătite ar putea ajunge la 1.400 miliarde de euro. Potrivit regulilor comunicate de BCE, băncile din zona euro ar trebui să păstreze dividendele şi răscumpărările de acţiuni la mai puţin de 15% din profiturile cumulate pentru 2019 şi 2020 sau 0,2% din capitalul lor de nivel 1, în funcţie de care dintre cei doi indicatori este mai mic.
 
"Este clar că încă există numeroase incertitudini dar riscul de credit nu s-a materializat în cazul băncilor, în bilanţurile băncilor, astfel încât prudenţa încă trebuie să fie un star polar în următoarele luni", a afirmat şeful Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, la o conferinţă online.
 
Acesta a explicat că unele bănci nu au realizat suficiente progrese în asigurarea viabilităţii modelului lor de afaceri şi BCE va accelera presiunile.
 
Din 2014, BCE supervizează în mod direct cele mai mari 115 grupuri bancare din zona euro, reprezentând aproape 82% din piaţă. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 11744 / 17377
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Băiculescu & Asociații își consolidează echipa | Horațiu Pătrașcu, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție se alătură pe poziția de Counsel și va coordona practica de Contencios Administrativ și Fiscal
Cariere în Drept | Andrea Roxana Chihaia, printre cei mai buni zece absolvenți ai generației sale, acum stagiară, a intrat în profesie cu emoție și entuziasm. Ea spune că performanța nu se întreține singură, ci trebuie susținută. ”Trebuie să începem ca societate să credem în tineri, în potențialul lor și să le oferim oportunități pe măsură”
A nouăsprezecea ediție a Școlii de vară la NNDKP | Internship-ul include, pe lângă componenta practică, o serie de training-uri generale care facilitează integrarea în firmă și mai multe cursuri de specialitate. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai performante echipe de avocați și care sunt așteptările NNDKP legate de viitorii profesioniști care vor contribui la succesul firmei
RTPR și Schoenherr, alături de Romcim la achiziția Tehno World. Vânzătorul a lucrat cu avocații PNSA
CMS asistă INVL în finanțarea de 24 milioane EUR acordată de BERD și Eiffel pentru construcția unei centrale solare în România
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
RTPR a asistat Grupul Evryo la vânzarea portofoliului de energie regenerabilă către PPC Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Roxana Ionescu (Partner) și Cezara Urzică (Senior Associate)
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
NNDKP a asistat AAylex One în legătură cu o finanțare de 20 de milioane de euro acordată de CEC Bank și Alpha Bank Romania | Valentin Voinescu (Partener) și Cătălina Dan (Asociat Senior), în prim plan
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...