ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BCE avertizează creditorii asupra evaluării proprietăţilor comerciale

16 August 2024   |   Agerpres

Inspectorii BCE au descoperit că în 2022 şi 2023 unii creditori evaluau valoarea tranzacţiilor pe baza datelor din 2021 sau chiar mai devreme, argumentând că în ultimii ani au fost prea puţine tranzacţii pentru a ajusta valorile.

 
 
Este posibil ca unele dintre principalele bănci din zona euro să fi "umflat" valoarea proprietăţilor imobiliare comerciale, ceea ce ar putea duce în mod potenţial la o deteriorare a împrumuturilor către acest sector afectat de o încetinire semnificativă, este concluzia inspecţiei efectuate de Banca Centrală Europeană, transmite Reuters.

Preţurile proprietăţilor imobiliare comerciale au scăzut semnificativ din cauza costurilor mai ridicate de împrumut şi a cererii slabe, firmele ajustându-şi activităţile post-pandemie, iar BCE estimează că numai în 2023 preţurile ar fi putut înregistra un declin de aproape o zecime.

"Echipele care au efectuat inspecţiile au găsit o serie de probleme legate de modul în care băncile efectuează evaluările. În condiţiile dobânzilor mai ridicate şi ale cererii mai scăzute, care afectează segmentele cheie, este mult mai probabil ca aceia care iau împrumuturi să se confrunte cu dificultăţi în achitarea datoriilor", avertizează BCE.


Unele bănci folosesc definiţii inadecvate pentru valoarea de piaţă şi unele nu fac faţă realităţii pieţei în scădere, ceea ce sugerează că unele împrumuturi colaterale ar putea valora mai puţin decât se presupunea, susţine instituţia cu sediul la Frankfurt.

Inspectorii BCE au descoperit că în 2022 şi 2023 unii creditori evaluau valoarea tranzacţiilor pe baza datelor din 2021 sau chiar mai devreme, argumentând că în ultimii ani au fost prea puţine tranzacţii pentru a ajusta valorile.

"Nu au fost efectuate ajustări pentru a reflecta declinul pieţei şi circumstanţele economice diferite şi, nu în ultimul rând, pentru a reflecta inflaţia ridicată şi reducerea dobânzii de către BCE. Unele bănci interpretează valoarea de piaţă ca fiind o cifră pe care speră să o obţină când vor fi în situaţia de a vinde, chiar dacă tranzacţiile ar putea dura luni sau chiar ani, a explicat BCE. Instituţia consideră că evaluările trebuie să se bazeze pe realităţile economice la data de referinţă şi nu când mediul de pe piaţă este extrem de favorabil.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 202 / 17578
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Semne de redresare: CMS European M&A Outlook 2025 | Piața de fuziuni și achiziții din Europa prezintă semne de redresare, ECE înregistrează o creștere în valoarea tranzacțiilor. Horea Popescu, Managing Partner CMS Romania si Coordonator Corporate M&A în ECE: ”Această revenire sugerează că, în ciuda așteptărilor diferite, Europa Centrală și de Est este văzută din ce în ce mai mult ca o piață promițătoare pentru fuziuni și achiziții, cu un puternic potențial de creștere”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
MidEuropa a angajat banca de investiţii Rothschild pentru vânzarea Regina Maria (România) și MediGroup (Serbia). Firma de avocați A&O Shearman, care colaborează pe piața locală cu RTPR, asigură suport juridic în pregătirea tranzacției | Este de așteptat ca unele dintre cele mai importante firme de private equity active în CEE și jucători strategici să își manifeste interesul, dar numai câțiva pretendenți pot susține prețul de 12-13x EBITDA solicitat de MidEuropa
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...