
BCR a lansat indicele Purchasing Managers’ Index care măsoară performanţa industriei prelucrătoare în România
01 Martie 2024
AGERPRESBCR România PMI măsoară performanţa industriei prelucrătoare prin evaluarea comenzilor noi plasate de populaţie, prin determinarea nivelului stocurilor, a capacităţii de producţie, a livrărilor furnizorilor şi a ocupării forţei de muncă.
Banca Comercială Română, în colaborare cu Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), lansează indicele BCR România Purchasing Managers' Index (PMI), un indicator esenţial în determinarea stării de sănătate a economiei, potrivit unui comunicat al băncii.
Banca menţionează că iniţiativă marchează democratizarea accesului la informaţii precise şi de actualitate despre industria locală de prelucrare, în conformitate cu metodologia globală furnizată de S&P Global.
BCR România PMI măsoară performanţa industriei prelucrătoare prin evaluarea comenzilor noi plasate de populaţie, prin determinarea nivelului stocurilor, a capacităţii de producţie, a livrărilor furnizorilor şi a ocupării forţei de muncă.
Banca menţionează că iniţiativă marchează democratizarea accesului la informaţii precise şi de actualitate despre industria locală de prelucrare, în conformitate cu metodologia globală furnizată de S&P Global.
BCR România PMI măsoară performanţa industriei prelucrătoare prin evaluarea comenzilor noi plasate de populaţie, prin determinarea nivelului stocurilor, a capacităţii de producţie, a livrărilor furnizorilor şi a ocupării forţei de muncă.
"Pentru BCR, lansarea PMI pentru România este un proiect de ţară, la care contribuim în mod direct. Indicele indică starea generală de sănătate a economiei şi este un instrument busolă pentru toate părţile interesate. Instituţiilor financiare le permite o mai bună evaluare a riscurilor şi o planificare financiară mai eficientă. Autorităţilor le oferă o bază factuală pentru elaborarea politicilor care se aliniază la condiţiile economice reale, în timp ce, pentru companii, valorificarea acestor informaţii înseamnă optimizarea operaţiunilor, o mai bună gestionare a lanţului de aprovizionare şi îmbunătăţirea strategiilor de investiţii. Ţinând cont de imaginea de ansamblu pe care o oferă indicele PMI, dar şi de complexitatea informaţiilor, suntem încântaţi să anunţăm că România beneficiază de un instrument de analiză şi prognoză esenţial pentru orice economie dinamică. Mai mult decât atât, implicarea noastră în BCR România PMI arată modul în care credem şi investim în România. Modul în care BCR susţine România să îşi poată îndeplini potenţialul economic superior, astfel încât fiecare român să se bucure de prosperitate reală", a declarat Ciprian Dascălu, economist şef BCR.
Pentru prima oară disponibil în România, indicele PMI reprezintă un instrument esenţial pentru toate instituţiile financiare, pentru băncile centrale, autorităţi locale şi guverne, dar şi pentru investitori şi companiile din toate sectoarele economice, oferind o bază fiabilă în procesele decizionale strategice şi în formularea de politici economice coerente. România a fost până acum singura economie majoră din Europa Centrală şi de Est care nu a beneficiat de un indicator PMI.
"România continuă să aibă o economie bazată pe exporturi de materie primă, lucru sesizat şi în anul 2023, an în care, spre exemplu, produsele chimice sau mărfurile manufacturate au reprezentat creşteri semnificative (între 13% şi 17%) la import. Prin urmare, consider că viitorul României trebuie să însemne finanţarea companiilor din diverse industrii prelucrătoare, susţinerea creării de locuri de muncă şi mai ales formarea resursei umane adecvate în domeniile industriale, iar acest index pe care îl realizăm în România împreună cu BCR, tocmai aceste concluzii transmite. Vom continua să analizăm diversele componente ale economiei româneşti şi vom veni întotdeauna cu soluţii şi propuneri concrete de politici publice", a declarat Florin Jianu, preşedinte Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.
Purchasing Managers' Index (PMI) este un indicator economic bazat pe o cercetare amplă şi a fost conceput pentru a oferi o perspectivă reală asupra condiţiilor mediului de afaceri. Indicele PMI este utilizat la scară largă pentru a anticipa schimbarea tendinţelor economice în datele oficiale, cum ar fi PIB-ul, sau, uneori, ca un indicator alternativ al performanţei economice şi al condiţiilor de afaceri, atunci când datele oficiale au întârzieri în publicare, o disponibilitate redusă a informaţiilor sau când există probleme legate de calitatea datelor. PMI este dezvoltat la nivel global de S&P Global, iar acest lucru este valabil şi pentru BCR Romania PMI.
"Suntem încântaţi să lansăm primul PMI (Purchasing Managers' Index) pentru România, care acoperă informaţii semnificative şi ne asigură o imagine mai completă asupra economiilor din Europa Centrală şi de Est, oferind un set de date precise, actuale şi de înaltă calitate pentru a sprijini procesul decizional al instituţiilor financiare, investitorilor şi întreprinderilor. Ne aşteptăm ca BCR Romania PMI să se impună rapid ca un indicator cheie în calendarul economic naţional", a declarat Luke Thompson, director general la S&P Global Market Intelligence.
BCR Romania PMI este elaborat de S&P Global pe baza răspunsurilor la chestionarele trimise managerilor şi directorilor de achiziţii, dintr-un eşantion de aproximativ 400 de companii din industria de prelucrare. Grupul de respondenţi este stratificat în funcţie de sectorul acoperit şi de mărimea forţei de muncă a companiei, pe baza contribuţiilor la PIB, iar colectarea datelor a început în iulie 2023.
Răspunsurile la sondaj sunt colectate în a doua jumătate a fiecărei luni şi indică direcţia de schimbare faţă de luna precedentă. Se calculează un indice de difuzie pentru fiecare variabilă din sondaj. Indicele reprezintă suma dintre procentul de răspunsuri "mai mari" şi jumătate din procentul de răspunsuri "neschimbate". Indicii variază între 0 şi 100, o valoare de peste 50 indicând o creştere generală faţă de luna precedentă, iar sub 50 o scădere generală. Indicii sunt apoi ajustaţi sezonier.
Cifra principală este indicele Purchasing Managers' Index (PMI). PMI este o medie ponderată a următorilor cinci indici: Comenzile noi (30%), Producţia (25%), Ocuparea forţei de muncă (20%), Termenele de livrare ale furnizorilor (15%) şi Stocurile de achiziţii (10%). Pentru calculul PMI, indicele termenelor de livrare ale furnizorilor este inversat, astfel încât să se deplaseze într-o direcţie comparabilă cu ceilalţi indici.
Indicele BCR România PMI are o frecvenţă de difuzare lunară şi este publicat în prima zi lucrătoare a fiecărei luni. Sondajul va fi publicat de S&P Global şi analizat de publicaţii economice internaţionale, iar un raport lunar BCR Romania PMI va fi disponibil şi pe www.bcr.ro.
Rapoartele Purchasing Managers' Index (PMI) sunt disponibile pentru peste 40 de ţări şi, de asemenea, pentru regiuni cheie, inclusiv pentru zona euro. Acestea sunt cele mai atent urmărite sondaje de afaceri din lume, fiind preferate de băncile centrale, pieţele financiare şi factorii de decizie din mediul de afaceri pentru capacitatea lor de a furniza indicatori lunari actualizaţi, exacţi şi, adesea perspective unice, asupra tendinţelor economice.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 3025 / 19463 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...