
BEI acordă un împrumut de 40 mil. € pentru reţelele de încărcare a vehiculelor electrice din Bulgaria, Lituania şi România
26 Ianuarie 2024
AGERPRESPotrivit unui comunicat, această investiţie este susţinută de programul InvestEU, care îşi propune să atragă investiţii suplimentare în valoare de peste 372 miliarde euro între 2021 şi 2027.
Banca Europeană de Investiţii (BEI) a semnat un împrumut de 40 milioane euro cu compania austriacă Eldrive Holding GmbH pentru instalarea a 8.472 de staţii de încărcare a vehiculelor electrice (VE) în Bulgaria, Lituania şi România în următorii trei ani, ca sprijin pentru mobilitatea verde şi pentru obiectivele Pactului verde al UE privind transportul durabil şi decarbonizarea.
Potrivit unui comunicat, această investiţie este susţinută de programul InvestEU, care îşi propune să atragă investiţii suplimentare în valoare de peste 372 miliarde euro între 2021 şi 2027.
Programul InvestEU mobilizează investiţii pentru priorităţile de politică ale UE, cum ar fi tranziţia verde, competitivitatea, inovarea şi infrastructura durabilă.
Potrivit unui comunicat, această investiţie este susţinută de programul InvestEU, care îşi propune să atragă investiţii suplimentare în valoare de peste 372 miliarde euro între 2021 şi 2027.
Programul InvestEU mobilizează investiţii pentru priorităţile de politică ale UE, cum ar fi tranziţia verde, competitivitatea, inovarea şi infrastructura durabilă.
"Cu sprijinul financiar din partea InvestEU şi BEI, Eldrive Holding plănuieşte să investească aproximativ 146 milioane euro în instalarea a 4.376 de staţii de încărcare noi pentru VE în România, 2.575 în Lituania şi 1.530 în Bulgaria, accelerând punerea la dispoziţie a infrastructurii necesare pentru dezvoltarea transportului curat în cele trei ţări şi sprijinind tranziţia către neutralitatea climatică", se precizează în comunicat.
Proiectul va rezolva problema folosirii reduse a vehiculelor electrice şi a staţiilor de încărcare în cele trei ţări şi le va ajuta să atingă obiectivele Planului verde al UE de a avea un milion de staţii de încărcare publice pentru vehiculele electrice şi staţii de combustibil alternativ răspândite în cele 27 de state membre până în 2025.
Conform sursei citate, reţelele de încărcare a vehiculelor electrice vor sprijini trecerea la vehiculele electrice şi vor ajuta la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi a poluării aerului în zonele urbane din Bulgaria, Lituania şi România.
"Este un proiect foarte important. Sectorul transporturilor este una dintre principalele surse ale emisiilor de gaze cu efect de seră. Tranziţia către electromobilitate poate ajuta la reducerea acestora, precum şi a poluării aerului. Cu toate acestea, o tranziţie serioasă către utilizarea vehiculelor electrice nu se poate produce fără infrastructura necesară. Ca bancă a schimbărilor climatice a UE, BEI sprijină construirea de reţele de încărcare a vehiculelor electrice, iar eu sunt foarte încântat că vom lua parte la modernizarea transportului din Bulgaria, Lituania şi România", a declarat vicepreşedintele BEI, Kyriacos Kakouris.
Eldrive Holding, controlată de investitori bulgari, gestionează deja peste 1.200 de puncte de încărcare pentru vehiculele electrice în cele trei ţări. Încărcarea vehiculelor electrice este unul dintre sectoarele eligibile pentru sprijin suplimentar în cadrul iniţiativei BEI de a sprijini REPowerEU, planul UE menit să pună capăt dependenţei Europei de importurile de combustibili fosili.
Banca UE s-a angajat ca, pe lângă împrumuturile sale obişnuite, să ofere o finanţare suplimentară de 45 miliarde euro pentru proiectele care respectă criteriile REPowerEU.
"Obţinerea încrederii Băncii Europene de Investiţii reprezintă o etapă importantă pentru Eldrive. Este o recunoaştere valoroasă a rezilienţei strategiei noastre de afaceri, a implementării şi creşterii realizate în ultimii ani. Cu BEI ca parteneră în acest proiect, ne vom extinde reţeaua rapid şi eficient şi vom deveni unul dintre principalii operatori de puncte de încărcare din Europa", a declarat directorul general al Eldrive, Stefan Spassov.
Banca Europeană de Investiţii (BEI) este instituţia de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deţinută de statele membre ale acesteia. Instituţia finanţează investiţii solide care contribuie la obiectivele politicii UE.
Programul InvestEU oferă Uniunii Europene finanţare crucială pe termen lung, valorificând fonduri private şi publice substanţiale pentru a sprijini o redresare durabilă. De asemenea, ajută la mobilizarea de investiţii private pentru priorităţile de politică ale Uniunii Europene, precum Pactul verde european şi tranziţia digitală.
Programul are trei componente: Fondul InvestEU, Platforma de consiliere InvestEU şi Portalul InvestEU. Fondul InvestEU este implementat prin intermediul unor parteneri financiari care vor investi în proiecte folosind garanţia UE de 26,2 miliarde euro. Întreaga garanţie bugetară va susţine proiectele de investiţii ale partenerilor de implementare, le va creşte capacitatea de suportare a riscurilor şi, astfel, va mobiliza investiţii suplimentare de cel puţin 372 miliarde euro.
Eldrive Holding este unul dintre principalii operatori de staţii de încărcare pentru VE din Bulgaria, România şi Lituania, a cărui prioritate este încărcarea rapidă şi super-rapidă. Compania gestionează peste 1 200 de puncte de încărcare şi a dezvoltat un plan ambiţios de creştere viitoare şi de expansiune internaţională.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 3485 / 19594 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
O nouă abordare pe piața avocaturii de business | Mihai Dudoiu și echipa Legal Ground construiesc o alternativă flexibilă la marile case de avocatură, propunând un model colaborativ și antreprenorial. „Legal hub” inovator, ce oferă servicii specializate în finanțări, tranzacții și litigii printr-o structură circulară, în care profesioniștii lucrează „la masa rotundă” pentru a oferi clienților soluții adaptate proiectelor lor
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...