ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bitdefender: România şi alte state din Asia Centrală şi Europa, vizate de o campanie de spionaj cibernetic

29 Ianuarie 2025   |   Agerpres

Atacurile UAC-0063 au fost confirmate şi în România, unde au fost identificate tentative de infectare folosind variante mai sofisticate ale ameninţării informatice, susţin specialiştii în securitate cibernetică.

 
 
Producătorul global de soluţii de securitate cibernetică Bitdefender avertizează asupra unei campanii de spionaj cibernetic în desfăşurare, orchestrată de o grupare specializată inclusiv în furt de date sensibile, ce vizează entităţi guvernamentale şi diplomatice din Asia Centrală şi Europa, inclusiv România.

"UAC-0063 este o grupare specializată în spionaj cibernetic şi furt de date sensibile. Activă încă din 2022, UAC-0063 a început să vizeze ţinte din Asia Centrală, iar acum şi-a extins activitatea şi în Europa. Printre ţinte se numără ambasade şi instituţii guvernamentale din Germania, Olanda, Marea Britanie, Georgia şi România. Atacatorii au dezvoltat o tehnică avansată de atac, bazată pe documente Word compromise. Aceste fişiere sunt distribuite prin e-mailuri de tip phishing şi conţin macro-uri infectate care, odată activate, instalează ameninţări informatice pe dispozitivele victimelor. În unele cazuri, atacatorii au reutilizat documente autentice furate anterior de la instituţii diplomatice", atenţionează experţii Bitdefender, într-un comunicat de presă transmis, miercuri, AGERPRES.


Potrivit sursei citate, odată infectat, dispozitivul începe să transmită date către serverele atacatorilor şi poate fi folosit pentru noi atacuri asupra altor ţinte.

Atacurile UAC-0063 au fost confirmate şi în România, unde au fost identificate tentative de infectare folosind variante mai sofisticate ale ameninţării informatice, susţin specialiştii în securitate cibernetică. Astfel, pe data de 4 aprilie 2024, o versiune compilată a acestuia, protejată prin tehnici avansate de camuflare a codului, a fost detectată pe un sistem din ţară.

"CERT-UA (Instituţia de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică din Ucraina) atribuie UAC-0063 grupării ruse APT28 (BlueDelta), însă fără dovezi tehnice clare. Deşi atacatorii folosesc tactici similare cu cele ale APT28, nu există încă o confirmare definitivă. Totuşi, faptul că atacurile vizează entităţi diplomatice şi guvernamentale din regiuni de interes pentru Rusia ridică semne de întrebare cu privire la posibila motivaţie geopolitică a acestor operaţiuni", notează Bitdefender.

În acest context, pentru a combate eficient ameninţările cibernetice, fie trecute, prezente sau viitoare, este esenţială o strategie de securitate bazată pe mai multe niveluri de protecţie.

Potrivit experţilor, primul pas în reducerea riscului de atac este minimizarea suprafeţei de expunere. "Gestionarea proactivă a riscurilor, prin evaluări de vulnerabilitate şi scenarii de ameninţare, ajută la identificarea şi eliminarea punctelor slabe înainte ca acestea să fie exploatate de atacatori precum UAC-0063", subliniază compania.

De asemenea, pe zona de protecţie, este nevoie de implementarea mai multor straturi de securitate pentru dispozitive şi utilizatori îngreunează semnificativ accesul atacatorilor.

"Chiar dacă soluţiile de securitate detectează anomalii, echipele de securitate trebuie să le investigheze şi să acţioneze rapid. Lipsa personalului specializat sau a resurselor poate duce la întârzieri în răspuns şi permite atacatorilor să îşi continue operaţiunile. Soluţiile de threat intelligence oferă informaţii esenţiale despre atacuri cibernetice. Bitdefender IntelliZone este o platformă intuitivă care centralizează aceste informaţii şi actorii implicaţi şi oferă analiştilor de securitate acces la servicii avansate de analiză malware", se precizează în comunicat.

Bitdefender este un lider recunoscut în domeniul securităţii IT, cu clienţi în peste 170 de ţări şi birouri pe toate continentele.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1107 / 19466
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
INTERVIURI ESENȚIALE | Portofoliul de investigații internaționale a crescut semnificativ în cadrul biroului Clifford Chance din București în ultimii ani, devenind o adevărată carte de vizită pentru practica din Romania. De vorbă cu Daniel Badea (Managing Partner) și Sabina Crângașu Huțanu (Counsel), despre modul în care funcționează o echipă de avocați români de top, implicată în mod constant în cele mai complexe litigii și investigații de anvergură din Europa
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...