ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bloomberg: Signa riscă să devină unul dintre cele mai mari dezastre imobiliare de la criza financiară globală

27 Noiembrie 2023   |   Agerpres

Mogulul austriac al Signa, grup care are numeroase subsidiare în diverse ţări, ar putea depune mai multe solicitări de intrare în insolvenţă în următoarele săptămâni, dacă nu reuşeşte un acord de ultim moment, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

 
 
Signa, imperiul imobiliar şi de retail în valoare de 23 miliarde de euro al lui Rene Benko, este pe punctul de a anunţa un val de insolvenţe, pe fondul temerilor că eforturile de salvare de ultim moment de a asigura finanţare de urgenţă nu vor avea succes, transmite Bloomberg.
 
Mogulul austriac al Signa, grup care are numeroase subsidiare în diverse ţări, ar putea depune mai multe solicitări de intrare în insolvenţă în următoarele săptămâni, dacă nu reuşeşte un acord de ultim moment, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
 
Signa Group, proprietarul clădirii Chrysler din New York, al magazinului Selfridges din Marea Britanie, al unor centre comerciale de lux în Viena şi al celui mai mare lanţ de magazine din Germania, are nevoie de 600 milioane de euro pentru rezolvarea necesarului de lichidităţi pe termen scurt. Dar timpul trece şi discuţiile pentru găsirea unei soluţii sunt afectate de structura complexă a Signa, care include diferiţi investitori şi creditori la diferite niveluri, adaugă sursele.
 
Vineri, Signa Real Estate Management Germany GmbH ar fi solicitat în Germania intrarea în insolvenţă. Compania este o subsidiară deţinută în întregime de Signa Prime, care co-deţine Selfridges în Londra şi lanţ de magazine KaDeWe din Berlin.
 
Tribunalul german nu a confirmat insolvenţa iar purtătorul de cuvânt al Signa nu a răspuns solicitărilor de a comenta informaţia.
 
Signa riscă să devină unul din cele mai mari dezastre imobiliare din Europa de la criza financiară globală. Şi Banca Centrală Europeană avertiza săptămâna trecută că sectorul imobiliar comercial din zona euro s-ar putea confrunta cu dificultăţi ani de zile, ceea ce reprezintă o ameninţare pentru băncile şi investitorii care îl finanţează. Piaţa imobiliară europeană este sub presiune, după ce BCE a majorat semnificativ dobânzile, care sunt acum la niveluri record, iar economia încetineşte.
 
Raportul BCE examinează ameninţările la adresa stabilităţii financiare, subliniind temerile majore privind efectele boom-ului imobiliar care acum provoacă probleme în ţări ca Germania şi Suedia. Conform BCE, preţurile proprietăţilor comerciale sunt afectate de slăbiciunea economică şi de majorările de dobânzi din ultimul an şi reprezintă o ameninţare pentru profitabilitatea sectorului bancar şi modelul de afaceri.
 
Situaţia lui Benko este diferită de cea a altor investitori în sectorul imobiliar, el continuând să facă achiziţii semnificative chiar şi în ultimii ani. În condiţiile în care preţurile proprietăţilor comerciale sunt în scădere, sporeşte lipsa de încredere a investitorilor, iar structura corporate obscură a Signa o face în mod deosebit vulnerabilă.
 
Cele mai mari expuneri ale Signa sunt faţă de bănci, prin creditele primite pentru a finanţa achiziţiile şi lucrările de construcţii la proiectele pe care le dezvoltă.
 
Julius Baer Group Ltd, unul dintre cei mai mari creditori ai Signa, a anunţat luni că îşi revizuieşte afacerile privind acordarea creditelor către unii dintre cei mai bogaţi clienţi ai săi, după un împrumut de 687 milioane dolari acordat unui singur investitor. Deşi banca nu a dat publicităţii numele clientului, Bloomberg anunţase anterior că este vorba de Signa şi autorităţile elveţiene de reglementare monitorizează expunerea.
 
Alte surse au declarat luna aceasta că băncile din Austria aveau la jumătatea anului o expunere de 2,2 miliarde de euro la gigantul imobiliar şi de retail Signa.
 
Raiffeisen Bank International (RBI) şi Bank Austria, deţinută de UniCredit, sunt responsabile pentru două treimi din această expunere, susţin sursele.
 
Sursele susţin că în ultimii ani RBI şi-a redus semnificativ expunerea la Signa Group. Oficialii RBI şi ai UniCredit nu au dorit să comenteze informaţiile.
 
Nici reprezentanţii Signa nu au răspuns imediat solicitările de a comenta.
 
Banca Centrală Europeană (BCE), care supervizează băncile, a refuzat să comenteze.
 
Ani de zile, piaţa imobiliară din Europa a fost în creştere, sprijinită de dobânzile ultra-scăzute, dar majorarea semnificativă a costurilor construcţiilor şi a dobânzilor au dus la intrarea în insolvenţă a unor dezvoltatori, în condiţiile în care băncile au redus creditarea, tranzacţiile au îngheţat şi preţurile au scăzut.
 
Agenţia de evaluare financiară Fitch a retrogradat o divizie a Signa la "junk" (nerecomandat pentru investiţii).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2161 / 17705
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Cum se redactează o clauză compromisorie (Powered by ZRVP)
SARMIS Capital achiziționează pachetul majoritar al MG-Tec Industry. Fondul de investiții a fost asistat de avocații Reff & Asociații, vânzătorii au avut alături o echipă de la Bondoc & Asociații
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci care a intermediat emisiunea de obligațiuni prin care Romgaz a atras 500 mil. € de pe piețele internaționale | Olga Niță (partener) a coordonat echipa
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Procedura arbitrală în arbitrajul instituționalizat” | Înscrierile se fac până pe 10 octombrie
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Voichița Crăciun, Head of legal and compliance - PAID România, profesionist 20 de ani experiență, care a acordat servicii de asistență juridică și reprezentare în proiecte complexe, unor companii interne și internaționale, în diferite domenii de activitate: ”Planurile de viitor sunt strâns legate de cele ale companiei pentru care lucrez și unde doresc să continui să aduc un plus de valoare prin activitatea mea și a departamentului pe care îl coordonez”
Avocații din practica de Protecția Datelor de la NNDKP spun că există în continuare prevederi neclare în legislație și „pete albe” de reglementare | Iurie Cojocaru (Partener): “De foarte multe ori, clienții se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește ștergerea datelor sau oferirea unor răspunsuri adecvate la solicitările de exercitare de drepturi, în condițiile în care legislația, ghidurile și jurisprudența oferă prea puțin spațiu de manevră”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...