BM: România va ajunge la o capacitate de stocare a energiei electrice în baterii de peste 11 GW până în 2050
24 Octombrie 2023
Agerpres"Stocarea în baterii - critică pentru a sprijini creşterea rapidă a energiei electrice provenite din surse regenerabile - se preconizează că va ajunge la capacitatea de 4 GW până în 2030 şi la peste 11 GW până în 2050, deşi adoptarea timpurie ar putea necesita sprijin prin politici şi un anumit nivel de finanţare prin granturi", se menţionează în raport.
România va ajunge până în 2030 la o capacitate de stocare a energiei electrice în baterii de 4 GW şi de peste 11 GW până în 2050, însă adoptarea timpurie ar putea necesita sprijin prin politici şi un anumit nivel de finanţare prin granturi, conform Raportului de Ţară privind Clima şi Dezvoltarea pentru România al Grupului Banca Mondială, lansat marţi.
"Stocarea în baterii - critică pentru a sprijini creşterea rapidă a energiei electrice provenite din surse regenerabile - se preconizează că va ajunge la capacitatea de 4 GW până în 2030 şi la peste 11 GW până în 2050, deşi adoptarea timpurie ar putea necesita sprijin prin politici şi un anumit nivel de finanţare prin granturi", se menţionează în raport.
Calea propusă de experţii BM pentru decarbonizare necesită un mix variat de surse de generare de energie electrică, ţinând seama de un grad mai mare de electrificare al întregii economii. Modelarea arată că 47% din generarea de energie electrică va proveni din surse solare şi eoliene până în 2050, iar încă 7% va proveni din energie hidraulică, 5% din hidrogen verde şi 1% din alte surse regenerabile. Astfel, cota de surse regenerabile va ajunge la 60%.
"Cererea de energie electrică creşte de peste două ori între 2022 şi 2050 în toate scenariile proiectate cu net-zero. Ca urmare, creşterea şi consolidarea reţelelor de transport şi de distribuţie a energiei electrice va fi esenţială", mai semnalează raportul.
Potrivit sursei citate, România este în continuare foarte dependentă de combustibilii fosili pentru nevoile sale de energie, aproximativ 72% din totalul de energie disponibilă în România depinzând în prezent de combustibili fosili.
Sectorul de transport este principalul consumator de produse pe bază de petrol, cărbunele este transformat în energie electrică sau consumat direct de sectorul industrial, iar gazele naturale sunt utilizate pe larg în industrie şi în gospodării, incluzând ceea ce este transformat în energie electrică şi în încălzire centralizată. Mai mult, intensitatea energetică a României rămâne cu peste 60% mai mare decât media UE, în ciuda faptului că a scăzut cu 30% în ultimii zece ani.
Documentul punctează că sectorul energetic este în continuare responsabil pentru aproximativ două treimi din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) din România, însă actualele politici de decarbonizare sunt construite plecând de la reducerile de emisii deja realizate.
Astfel, sursa citată subliniază că emisiile asociate cu energia au scăzut cu 37% între 1988 şi 1994, în mare parte ca urmare a schimbării structurale a economiei, şi cu 21,5% între 1994 şi 2019.
"Pentru a îndeplini Net0@2050, România va avea nevoie să înregistreze progrese majore în ceea ce priveşte generarea şi consumul de energie şi va trebui să extindă electrificarea economiei. Priorităţile pe termen scurt ar trebui să includă îmbunătăţirea rapidă a eficienţei energetice, o implementare extinsă a surselor regenerabile şi o mai mare electrificare a economiei - în special în transportul rutier, industria uşoară şi încălzirea cu temperatură joasă pentru clădiri", recomandă BM.
Raportul mai menţionează că, în timp ce reducerea emisiilor din generarea de energie se poate baza pe tehnologii care deja există şi sunt accesibile ca preţ, va fi critic să se pună bazele pentru decarbonizarea pe termen lung a sectoarelor în care reducerea emisiilor este dificilă (de exemplu industria grea, agricultura, managementul deşeurilor şi transportul mărfurilor). Acest din
urmă pas va depinde de maturizarea progresului tehnologic în ultimii ani ai tranziţiei, precum hidrogenul verde, şi de captarea, utilizarea şi stocarea carbonului.
Totodată, reducerea cererii de combustibili fosili ar contribui la securitatea energetică, atenuând riscurile legate de ofertă şi de preţuri. Deşi este cel mai mare producător de petrol şi de gaze din Europa Centrală şi de Est, România încă mai importă 32,1% din energia de care are nevoie, ceea ce o expune la preţurile globale volatile la energie şi la potenţiale perturbări de alimentare. În 2021, România a importat 69% din petrolul, 23,4% din gazele şi 24,1% din cărbunele pe care le-a consumat, semnalează autorii raportului.
"Deşi matricea de generare de energie electrică în România este diversificată, combustibilii fosili deţin în continuare un rol important. În 2021, combustibilii fosili au contribuit cu aproximativ 36% la producţia de energie electrică a României, restul de 64% provenind din surse regenerabile şi din energie nucleară. Capacitatea instalată reprezintă 16,5 GW, cu 7 GW în medie livraţi în sistem, din care 46% consumaţi de industrie, 31% de gospodării şi 19% de sectorul serviciilor", arată raportul.
În acest context, pentru decarbonizarea generării de energie electrică este nevoie, pe termen scurt, de eliminarea treptată a energiei pe bază de cărbune. Cărbunele acoperă mai puţin de 18% din generarea de energie electrică, dar contribuie cu peste 68% la emisiile sectoriale. Eliminarea treptată a generării pe bază de cărbune urmează să fie finalizată până în 2032, dar împreună cu posibila creştere a cererii de energie electrică, ca urmare a creşterii naturale şi a extinderii electrificării, acest lucru va crea presiuni asupra alimentării.
În opinia experţilor Băncii Mondiale, pentru abordarea acestora, sunt disponibile trei instrumente principale, unul dintre acestea fiind generarea suplimentară pe bază de combustibili non-fosili, România având cel mai mare potenţial de generare din sursa eoliană din sud-estul Europei, estimat la aproximativ 14.000 MW sau 23 TWh pe an.
Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice (PNIESC) 2021-2030 vizează adăugarea a 6.000 MW de energie electrică generaţi din energie solară şi eoliană, 1.100 MW din energie hidraulică şi 675 MW din energie nucleară până în 2030, faţă de nivelurile din 2015.
Un alt instrument ar fi generarea suplimentară pe bază de gaze. PNIESC indică nevoia de a adăuga 1.400 MW capacitate de generare pe bază de gaze până în 2030, pentru a se asigura că sistemul este suficient de flexibil pentru a putea gestiona mai multă energie din surse regenerabile. Dar Taxonomia UE de activităţi sustenabile defineşte condiţii stricte pentru eligibilitatea investiţiilor noi în centrale electrice alimentate cu gaz pentru finanţare din fonduri UE, ceea ce impune o trecere la gaze cu conţinut redus de carbon până în 2035.
Cel de-al treilea instrument recomandat de BM este eficienţa energetică şi conservarea, progresul pe acest segment fiind esenţial pentru a reduce presiunea asupra alimentării cu energie electrică, a reduce emisiile în mod eficient din punct de vedere al costurilor, a creşte competitivitatea industrială şi a genera energie electrică mai ieftină pentru utilizatorii finali.
Pe de altă parte, raportul subliniază că pentru a gestiona creşterea preconizată a procentului de energie electrică generată din surse regenerabile şi o potenţială scădere a disponibilităţii energiei hidraulice vor fi necesare investiţii majore în infrastructura asociată cu energia electrică.
Generarea de energie electrică este foarte concentrată în estul României, în apropiere de Marea Neagră.
"Va fi nevoie de un sistem de transport de energie mai puternic pentru a conecta capacitatea regiunii cu centrele de cerere din vestul ţării şi va fi nevoie de investiţii în servicii auxiliare şi în capacitate de rezervă, pentru a asigura securitatea alimentării. Mai mult, consolidarea interconexiunilor internaţionale va asigura securitatea energetică şi va facilita exportul de energie regenerabilă. Transelectrica, operatorul sistemului de transport din România, s-a angajat să investească 1,4 miliarde euro până în 2031 pentru a moderniza reţelele de transport, a integra alimentarea din surse regenerabile şi a creşte cota de capacitate interconectată regional până la pragul de 15% prevăzut de UE (a se vedea mai multe detalii despre investiţii în Capitolul 4). PNIESC estimează un necesar de 400 MW de stocare în baterii până în 2030, dar pentru a atinge neutralitatea regională climatică până în 2050 va fi nevoie de mai mult", se precizează în document.
Acesta mai arată că resursele de apă sunt esenţiale pentru securitatea energetică şi decarbonizarea României, aproximativ 50% din generarea de energie electrică din ţară provenind din energie hidraulică şi energie nucleară.
"Variabilitatea precipitaţiilor şi cererea de apă sunt în creştere, motiv pentru care echilibrarea nevoilor tuturor utilizatorilor de apă va fi şi mai complexă. Seceta din 2022 a fost un mesager al provocărilor care vor urma - generarea de energie electrică din surse hidro a scăzut la un minim istoric, centralele nucleare aproape au fost oprite din cauza debitului redus de apă pe Dunăre şi peste 200 de oraşe mici au avut nevoie de cisterne pentru a se alimenta cu apă. Mai mult, generarea de energie electrică din surse hidro ar putea fi afectată de inundaţiile extreme, care ar putea deteriora barajele şi centralele şi ar putea impune utilizarea lacurilor de acumulare pentru a controla inundaţiile", atenţionează autorii raportului.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 3194 / 18294 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Refinitiv Legal Advisers - Full Year 2024 | La nivel global, piața fuziunilor și achizițiilor a crescut cu 10% anul trecut, iar pe continentul European avansul a fost de 22%. CMS, în Top 10 consultanți juridici care au asistat cele mai multe tranzacții de M&A la nivel global, Clifford Chance se remarcă pe ”bătrânul continent”, iar Schoenher în Estul Europei, regiune în care Filip & Company a intrat în Top 25
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Iablonschi & Asociații se alătură rețelei Marcalliance, care își consolidează astfel rețeaua globală și prezența în Europa de Est | Dorothée De Bernis (Președinte Marcalliance): ”Ne bazăm în România pe o echipă juridică de încredere”
Hațegan Attorneys, firmă de avocatură de tip butique cu sediul la Timișoara, își consolidează practica de Banking & Finance prin cooptarea unui profesionist cu experiență în corporate banking pe poziția de counsel
Arbitrajul ICSID cerut de 15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări, care care cer compensații pentru tratamentul aplicat de autoritățile române, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 213 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...