ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bursa de la Bucureşti, afectată de situaţia politică; brokerii se aşteaptă la diminuarea volatilităţii după alegeri

04 Decembrie 2024   |   Agerpres

Bursa locală a intrat într-o corecţie semnificativă în ultimele şedinţe pe fondul rezultatului primului tur al alegerilor prezidenţiale.

 
 
Bursa de la Bucureşti continuă să fie afectată miercuri de situaţia politică din ţară, deşi luni a evoluat pozitiv, iar brokerii care au comentat pentru AGERPRES se aşteaptă ca volatilitatea să continue până la finalul turului II al alegerilor prezidenţiale.

"Bursa locală a intrat într-o corecţie semnificativă în ultimele şedinţe pe fondul rezultatului primului tur al alegerilor prezidenţiale. Majoritatea companiilor din indicele BET, precum şi ETF-ul care urmăreşte acest indice au şters în ultimele săptămâni aproape toată creşterea anuală, fiind la un nivel similar cu cel întâlnit la sfârşitul lunii ianuarie. Din punct de vedere fundamental, aceste companii au raportat rezultate la 9 luni în linie sau chiar peste aşteptările analiştilor. Această corecţie are la baza atât incertitudinea politică cât şi aşteptarea pieţei conform căreia măsurile fiscale care vor fi anunţate în 2025 ar putea avea un efect nefast pentru companiile listate. În prezent, pentru investitorii care doresc să iniţieze poziţii pe bursa locală este un moment favorabil, cotaţiile fiind sub preţurile ţintă oferite de analişti atât pentru anul în curs cât şi pentru cel viitor. În anumite cazuri, diferenţele sunt chiar de peste 40%. Din punct de vedere istoric, luna decembrie este una favorabilă bursei locale, care înregistrează în medie creşteri de peste 3%. Odată cu încheierea alegerilor prezidenţiale şi formarea unui Guvern până la finalul anului, am putea asista la o creştere de la aceste minime", a declarat, pentru AGERPRES, Alexandru Dobre, director general adjunct TradeVille.


De asemenea, Alin Brendea, analist bursier la Prime Transaction, a spus că în prima parte a şedinţei de miercuri am asistat la continuarea unei reacţii negative a pieţei bursiere la evoluţiile scenei politice româneşti.

"Vânzările s-au precipitat imediat după deschiderea pieţei ducând indicele BET rapid către o scădere de peste 3%. Investitorii sunt îngrijoraţi de perspectivele economiei româneşti, marcată de dezechilibre în creştere şi de o incertitudine, rar întâlnită în ultimii ani, privind cine şi cum va guverna România în următoarea perioadă. Orice punere în discuţie a apartenenţei depline la spaţiul Uniunii Europene impactează semnificativ sentimentul de piaţă al investitorilor după cum am văzut în aceste zile. Scăderile au fost alimentate şi de afirmaţii ale unuia dintre candidaţii din turul doi prezidenţial privind posibilitatea revizuirii unor privatizări istorice care sugerează o interpunere arbitrara a statului în economie. După scăderile iniţiale piaţa s-a stabilizat, intrând pe un uşor trend de revenire, probabil impulsionată de ştirea privind iminenţa formării unei alianţe proeuropene ce ar deţine o majoritate confortabilă în Parlament", a afirmat Alin Brendea.

El a precizat că faţă de momentul primului tur al alegerilor prezidenţiale, piaţa înregistrează o scădere de circa 8% la jumătatea şedinţei din 4 decembrie.

"Bursa pare că şi-a continuat tendinţa de scădere, care se manifestă începând cu anunţarea rezultatelor primului tur al alegerilor prezidenţiale. Piaţa se află la prânz uşor mai sus faţă de scăderea înregistrată iniţial. Nu ştim cum se va închide astăzi, dar volatilitatea destul de ridicată eu cred că se va manifesta până luni când vom avea rezultatele finale pentru alegerile prezidenţiale. Dacă ne uităm la volume, cred că nu putem vorbi de o panică în rândul investitorilor pentru că volumele nu sunt foarte mari. Preţurile din piaţă sunt date de reacţii emoţionale ale investitorilor şi cred că este vorba de investitori de retail. Acestea oferă oportunităţi pentru cei care doresc să cumpere acţiuni ale societăţilor pe care au în vizor ca urmare a rezultatelor bune la 9 luni. Şi din fericire piaţa românească are emitenţi din diverse categorii importante, partea de energie sau sectorul bancar, iar scăderile din această perioadă se pot constitui în oportunităţi de intrat la cumpărare pentru cei care doresc să ia poziţii pe emitenţii respectivi", a susţinut Ovidiu-Lucian Isac, director general al Estinvest.

Acesta a menţionat că până luni volatilitatea este posibil să fie ridicată. De asemenea, Isac a făcut referire la rolul jucat de Pilonul II de pensii pe piaţa de capital şi a precizat că acestea pot lua noi poziţii şi să-şi completeze poziţiile cu emitenţi care acum sunt subevaluaţi.

La rândul său, Antonio Oroian, broker la Goldring, a subliniat că investitorii continuă să îşi închidă din poziţii şi să stea deoparte până vom avea un deznodământ.

"Problema e că şi în cazul în care vom avea un scenariu pozitiv la alegerile de duminică, situaţia va continuă să fie una complicată, în primă fază până la formarea Guvernului iar, pe urmă, odată cu deciziile pe care guvernanţii vor trebui să le ia, pentru reducerea deficitelor şi contracararea celorlalte probleme economice", a transmis Antonio Oroian.

Bursa de la Bucureşti a deschis miercuri în scădere, iar după prima jumătate de oră indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 2,84%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni de la BVB, consemna o scădere cu 2,82%. La ora 12:45, indicele BET era în scădere cu 1,64%.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 215 / 18316
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Câți avocați au firmele de top în evidențele Baroului București la începutul anului 2025 | Ce firme au înregistrat creșteri semnificative de ”headcount” și câte și-au micșorat efectivele. Schimbări importante în Top 10: NNDKP are cei mai mulți avocați, Reff & Asociații urcă pe locul 4, după Filip & Company, iar DLA Piper iese din ”pluton”
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Filip & Company a organizat în parteneriat cu Asociația Studenților în Drept cea de-a noua ediție a Concursului de negocieri simulate „Teodora Tudose” | Cine sunt câștigătorii
Refinitiv Legal Advisers - Full Year 2024 | La nivel global, piața fuziunilor și achizițiilor a crescut cu 10% anul trecut, iar pe continentul European avansul a fost de 22%. CMS, în Top 10 consultanți juridici care au asistat cele mai multe tranzacții de M&A la nivel global, Clifford Chance se remarcă pe ”bătrânul continent”, iar Schoenher în Estul Europei, regiune în care Filip & Company a intrat în Top 25
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...