ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cheltuielile Ministerului Energiei, majorate cu 6, 9 miliarde lei în 2022, pentru plăţi către clienţi noncasnici, neîndreptăţiţi să beneficieze de schema de compensare (raport)

04 Septembrie 2024   |   Agerpres

Pe de altă parte, raportul mai semnalează că în absenţa unor controale eficiente instituite la nivelul Ministerului Energiei, au fost efectuate plăţi din fonduri de la bugetul de stat către furnizori în valoare de 7,049 miliarde lei, în baza OUG nr. 118/2021 şi OUG nr. 27/2022.

 
 
Cheltuielile operaţionale ale Ministerului Energiei au fost majorate, în 2022, cu suma de 6,914 miliarde lei, ca urmare a efectuării unor plăţi din fonduri de la bugetul de stat către furnizorii de energie electrică şi gaze naturale, pentru clienţi finali noncasnici care nu erau îndreptăţiţi să beneficieze de schema de compensare, potrivit actelor normative prin care a fost instituit acest sprijin, reiese din Raportul pe 2022 al Curţii de Conturi.


Astfel, în urma auditului efectuat asupra situaţiilor financiare centralizate ale ministerului s-a constatat plata sumei totale de 5,098 miliarde lei pentru beneficiari la care s-a depăşit plafonul de ajutor de minimis de 200.000 euro, precum şi către un operator economic care nu avea calitatea de consumator final, dar care a achiziţionat energie electrică în calitate de furnizor de energie, precum şi plata sumei de 242.000 lei pentru clienţi finali noncasnici de energie electrică, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de legislaţie pentru încadrarea în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii.

De asemenea, s-a constatat plata sumei de 206.000 lei către clienţi finali noncasnici de gaze naturale, în condiţiile în care aceştia au fost declaraţi neeligibili pentru plata contravalorii componentelor de tarife/taxe în cazul consumului de energie electrică şi gaze naturale şi plata sumei de 1,367 miliarde pentru clienţi finali noncasnici de energie electrică şi gaze naturale, fără a fi prezentate date din care sa rezulte îndeplinirea condiţiilor de încadrare în categoria IMM.

Pe de altă parte, raportul mai semnalează că în absenţa unor controale eficiente instituite la nivelul Ministerului Energiei, au fost efectuate plăţi din fonduri de la bugetul de stat către furnizori în valoare de 7,049 miliarde lei, în baza OUG nr. 118/2021 şi OUG nr. 27/2022 pentru compensarea unor tarife/taxe aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale şi plafonarea preţurilor la energie electrica şi gaze naturale, evidenţiate pe cheltuieli, din care: 187.078 mii lei pentru compensarea tarifelor/taxelor aferente consumului la energie electrică şi gaze naturale; 6.861.927 mii lei pentru plafonarea preţurilor la energie electrica şi gaze naturale, se mai arată în raport.

Potrivit sursei citate, Ministerul Energiei, în baza celor două acte normative, a efectuat plăţi către furnizori fără a verifica existenţa dreptului creditorului, realitatea şi cuantumul obligaţiei de plată pe baza documentelor justificative, ca urmare a faptului că prin OG nr. 118/2021 şi OG nr. 27/2022 s-a aprobat derogarea, în faza de lichidare a cheltuielilor, de la prevederile Legii nr. 500/2002.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1979 / 19463
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...