ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CNIPMMR a transmis Guvernului nouă propuneri de sprijinire a IMM-urilor în contextul creşterii preţului la energie

13 Ianuarie 2022   |   Agerpres

Primele trei propuneri vizează adoptarea unei strategii pentru producerea energiei din biomasă, biogaz, energie solară, deşeuri, etc, în cadrul IMM-urilor; lansarea de proiecte investiţionale în domeniul energiei regenerabile pentru micii producători; eliminarea limitărilor cantitative pentru producerea energiei verzi.

 
 
Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, a transmis, joi, în cadrul Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, prezidat de prim-ministrul Nicolae Ciucă, nouă propuneri de sprijinire a întreprinderilor mici şi mijlocii în contextul creşterii preţurilor la energie, se menţionează într-un comunicat remis de organizaţia patronală.
 
Primele trei propuneri vizează adoptarea unei strategii pentru producerea energiei din biomasă, biogaz, energie solară, deşeuri, etc, în cadrul IMM-urilor; lansarea de proiecte investiţionale în domeniul energiei regenerabile pentru micii producători; eliminarea limitărilor cantitative pentru producerea energiei verzi.
 
În continuare, CNIPMMR solicită Guvernului adoptarea de măsuri de susţinere pentru dezvoltarea de unităţi proprii de energie de către întreprinzători, inclusiv finanţarea IMM-urilor în vederea instalării de panouri solare, dar şi acordarea posibilităţii IMM-urilor pentru producerea de energie regenerabilă în orice locaţie, nu numai la locul de producţie.
 
Cea de-a şasea propunere vizează deblocarea programului Electric Up şi acordarea de urgenţă a finanţării, în contextul în care acest program stagnează de aproximativ 1 an.
 
În continuare, Consiliul Naţional al IMM-urilor solicită introducerea codului CAEN "3511 - Producţia de energie electrică" în lista codurilor CAEN eligibile din Ghidul solicitantului al Acţiunii 4.1.1 - "Investiţii în activităţi productive".
 
Referitor la această propunere, CNIPMMR arată că acest cod CAEN include producţia de energie electrică energie recuperabilă, activitate ce reprezintă un obiectiv de mediu şi se regăseşte în Anexa I din REGULAMENTUL DELEGAT AL COMISIEI (UE) de completare a Regulamentului (UE) 2020/852 al Parlamentului European şi al Consiliului privind stabilirea criteriilor tehnice de screening pentru determinarea condiţiilor în care o activitate economică se califică ca contribuind în mod substanţial la atenuarea schimbărilor climatice sau adaptarea la schimbările climatice şi pentru a stabili dacă acea activitate economică nu cauzează nici un prejudiciu semnificativ oricăruia dintre celelalte obiective de mediu.
 
Ultimele două propuneri înaintate de CNIPMMR prevăd realizarea unui sistem de compensare a energiei date în sistem cu energia consumată şi, pe de altă parte, alocarea rapidă către mediul economic a finanţărilor europene disponibile şi asumarea unui grafic de implementare a programelor de finanţare.
 
Consiliul Naţional al IMM-urilor subliniază că aceste măsuri sunt necesare deoarece în prezent IMM-urile se confruntă cu mai multe probleme: creşterea preţurilor la energie electrică, gaze naturale şi combustibil; inexistenţa unor prevederi legale care să permită IMM-urilor producerea de energie verde din biomasă, biogaz, energie solară, deşeuri etc.; lipsa de programe de finanţare pentru IMM-uri pentru producerea de energie electrică necesară funcţionării proprii.
 
Potrivit CNIPMMR, alte probleme cu care se confruntă IMM-urile în urma crizei energetice sunt: creşterea preţurilor în comerţ ca urmare a creşterii preţului la transport atât pe plan naţional, cât şi european şi mondial, precum şi a creşterii preţului energiei electrice şi al gazelor naturale; creşterea preţurilor în domeniul construcţiilor, atât în ceea ce priveşte materialele de construcţii cât şi a costului cu forţa de muncă. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9208 / 17127
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
Creștere constantă în practica de Litigii de la GNP, prin preluarea unor proiecte ale clienților existenți sau atragerea unor clienți noi, inclusiv ca urmare a expunerii dobândite prin aderarea la o alianță internațională | Octavian Adam, Partener coordonator al practicii: “Procentul ridicat al dosarelor complexe este consecința domeniilor în care societatea noastră de avocatură activează cu preponderență și de noutatea problematicilor supuse controlului instanțelor”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Insolvency | Litigation
CMS asistă Alcedo cu privire la achiziția Naturevo. Echipa, condusă de Horea Popescu (Managing Partner) și Mircea Moraru (Counsel)
CMS asistă Alior Bank la vânzarea unui portofoliu de credite performante de retail de aproximativ 97 milioane RON. Echipa de avocați a fost coordonată de Rodica Manea (Partener)
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Maria Teodora Busuioc, a noua pe listă anul trecut: ”Este o onoare pentru mine să am ocazia să întâlnesc persoanele care se află în miezul vieții juridice din România, care scriu nu numai doctrină, ci și legislație”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
CMS și ACCESS alături de Agir Global în achiziția subsidiarei din România a Sidma Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Elena Andrei și Horea Popescu (M&A)
Clifford Chance Badea asistă BERD și OTP Bank în finanțarea de 93 mil. EUR a unui parc eolian de 102 MW din România. Echipa, coordonată de Daniel Badea (Clifford Chance Bucharest Managing Partner) și Jared Grubb (Partener Finance)
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...