
Companiile din industrie pot solicita licenţe într-un singur punct de contact electronic, din 2025
15 Decembrie 2023
AgerpresMai exact, aceste entităţi pot solicita licenţa industrială unică, prin depunerea unei cereri într-un singur punct de contact electronic, inclusiv de la distanţă, atunci când cel puţin un aviz pe baza căruia îşi desfăşoară activitatea expiră sau necesită prelungire, reînnoire sau modificare.
Companiile care desfăşoară activităţi industriale vor putea solicita, din 2025, licenţa industrială fără a fi necesară corespondenţa cu toate celelalte autorităţi sau depunerea documentelor în format fizic la sediile acestora, a anunţat Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT), într-un comunicat de presă transmis, vineri, AGERPRES.
Mai exact, aceste entităţi pot solicita licenţa industrială unică, prin depunerea unei cereri într-un singur punct de contact electronic, inclusiv de la distanţă, atunci când cel puţin un aviz pe baza căruia îşi desfăşoară activitatea expiră sau necesită prelungire, reînnoire sau modificare.
Potrivit sursei citate, ministerul de resort, în parteneriat cu Consiliul Concurenţei, derulează o reformă amplă destinată simplificării, debirocratizării şi digitalizării procesului de obţinere a tuturor avizelor, permiselor şi licenţelor necesare pentru a deschide o fabrică sau de a derula orice altă operaţiune industrială.
"Principalul scop al iniţiativei este reprezentat de reducerea poverii administrative pentru companiile care activează în acest domeniu. Totodată, reforma va asigura şi predictibilitate pentru mediul de afaceri, fiind, astfel, un pilon esenţial al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), regăsit în jaloanele 243 şi 246 (...) Instituţia responsabilă de raţionalizarea, simplificarea şi digitalizarea procedurilor specifice este Oficiul pentru Licenţă Industrială (OLI), a cărui înfiinţare şi operaţionalizare a fost aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 1.251/2023, care a fost publicată în Monitorul Oficial din 13.12.2023. Printre atribuţiile acestui nou organ de specialitate al administraţiei publice centrale, menţionăm constituirea şi administrarea Punctului de contact unic electronic pentru licenţe industriale (PCUEL), care se va integra în sistemul e-guvernare gestionat de Autoritatea pentru Digitalizarea României. În continuare, OLI va colabora cu un grup de lucru interministerial pentru rezolvarea problemelor cu caracter multisectorial în acest proces", se arată în comunicat.
Datele MEAT relevă faptul că, în prezent, în România funcţionează 133.000 de companii în industriile extractivă, prelucrătoare şi de producţie şi furnizare de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, care vor beneficia de avantajele create prin intermediul reformei.
Prin intermediul PCUEL, în scopul reducerii termenelor de obţinere a actelor de funcţionare, acest "One Stop Shop" va include şi un simulator de licenţă (organizat pe coduri CAEN), care va indica solicitantului traseul complet al reglementării, respectiv lista documentelor necesare, o estimare a tarifului specific solicitării şi a timpului necesar.
De asemenea, reforma presupune o cooperare strânsă între 3.228 de unităţi administrativ-teritoriale, 42 de colegii prefecturale, 40 de autorităţi centrale şi serviciile deconcentrate, fiind cuprinsă în jalonul 246 din PNRR, cu termen de implementare în trimestrul al doilea din anul 2025.
Legislaţia specifică, respectiv Ordonanţa de Urgenţă nr. 140/2022, a fost iniţiată şi elaborată de MEAT, alături de Consiliul Concurenţei. Documentul şi a avut la bază Raportul Final al proiectului "Comprehensive redesign of the licensing system in Romania" privind simplificarea licenţierii activităţii mediului de afaceri, elaborat cu sprijinul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi finalizat în România în luna mai a anului trecut. Totodată, demersul, care reprezintă jalonul 243 din PNRR, a avut drept model experienţa Portugaliei în reformarea sistemului de licenţiere.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 3713 / 19504 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...