ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Contractul pentru producătorii de băuturi în sistemul SGR este disponibil, de marţi, pe platforma RetuRO

18 Aprilie 2023   |   Agerpres

Potrivit datelor oficiale, actualizate, până în prezent s-au înscris în platforma RetuRO aproximativ 63.300 operatori economici, dintre care peste 38.400 au completat toate etapele procesului de înregistrare.

 
 
Contractul pentru producătorii de băuturi care se încadrează în normele Sistemului Garanţie-Returnare (SGR) poate fi consultat începând de marţi în platforma RetuRO, documentul fiind disponibil pentru consultare timp de zece zile, a transmis marţi administratorul SGR, într-un comunicat de presă.

"Toţi producătorii de băuturi din categoriile apă îmbuteliată, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase, în ambalaje primare nereutilizabile din plastic, sticlă sau aluminiu, cu dimensiuni între 0,1 litri şi 3 litri şi care s-au înregistrat deja în Sistemul Garanţie Returnare pe platforma www.returosgr.ro, în următoarele 10 zile, pot consulta Contractul pentru Producători în platformă. Contractul poate fi accesat din contul de utilizator, la secţiunea "Consultare contract" şi va fi disponibil pentru consultare timp de 10 zile. Producătorii de băuturi înregistraţi în baza de date a Sistemului de Garanţie-Returnare sunt rugaţi să trimită toate observaţiile şi recomandările pe care le au cu privire la conţinutul documentului pe adresa consultare@returosgr.ro până pe data de 28 aprilie 2023", se arată în comunicat.


Potrivit datelor oficiale, actualizate, până în prezent s-au înscris în platforma RetuRO aproximativ 63.300 operatori economici, dintre care peste 38.400 au completat toate etapele procesului de înregistrare.

"Înregistrarea în baza de date SGR reprezintă o etapă preliminară foarte importantă pentru buna funcţionare a sistemului la nivel naţional. Acum ne pregătim pentru semnarea contractelor cu toţi operatorii economici care au finalizat procesul de înregistrare prin introducerea tuturor datelor necesare, iar primul pas îl reprezintă consultarea contractului pentru producători, pus la dispoziţie în platforma SGR. Încurajăm producătorii de băuturi să acceseze contractul şi să îl parcurgă cu atenţie în următoarele zece zile. Toate sugestiile şi observaţiile referitoare la prevederile acestuia pot fi trimise către adresa consultare@returosgr.ro. După perioada de consultare a contractului vom da start procesului de semnare a documentului tot prin intermediul platformei www.returosgr.ro", a declarat Gemma Webb, CEO şi preşedinte al Directoratului RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A.

Înregistrarea în baza de date a SGR reprezintă o obligaţie legală conform Hotărârii de Guvern nr. 1074/2021. Toţi operatorii economici care încă se află în etape intermediare sunt încurajaţi să finalizeze procesul de înregistrare cât mai repede pe platforma www.returosgr.ro pentru a evita sancţiunile legale care constau în amenzi de până la 40.000 de lei sau chiar suspendarea temporară a activităţii.

Companiile vizate să se înregistreze sunt, fără excepţii, producătorii şi importatorii de băuturi, dar şi companiile care comercializează băuturi către consumatorii finali, inclusiv magazinele online, operatorii care vând prin intermediul automatelor, industria HoReCa, dar şi cei care comercializează aceste produse ca şi gamă complementară (de exemplu: librării, magazine de electrocasnice şi electronice etc).

Pentru a finaliza înregistrarea, comercianţii trebuie să înregistreze în platformă punctele de vânzare şi să înscrie datele referitoare la produsele vândute în anul 2022 precum şi estimarea pentru anul în curs, apoi să semneze Formularul Standard de Înregistrare, care marchează finalizarea procedurii de înregistrare. Comercianţii se pot înregistra accesând link-ul: https://portal.returosgr.ro, iar Ghidul de înregistrare poate fi consultat la adresa www.returosgr.ro/info-comercianti.

În cazul producătorilor, după activarea contului, aceştia trebuie să înscrie: numărul de unităţi de ambalaje SGR şi greutatea aferentă a ambalajelor, exprimată în kilograme, introduse pe piaţa naţională în anul 2022, defalcate pe fiecare lună, categorii de produse conţinute, tip de material pe subcategorii, inclusiv culoarea materialului (pentru plastic) şi dacă plasticul conţine barieră de oxigen (în principal pentru produsele alcoolice), volumul (număr de mililitri) pe unitate de ambalaj.

Reprezentanţii RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A precizează că, pe toată perioada înscrierii, oferă asistenţă prin call center, la numărul de telefon 021/207.00.09, de luni până vineri, între orele 9:00 - 18:00, cu excepţia sărbătorilor legale.

RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A. a fost creat de un consorţiu de trei acţionari privaţi: Asociaţia Berarii României pentru Mediu, Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

SGR este conceput pentru a încuraja returnarea ambalajelor de băuturi de unică folosinţă în vederea reciclării şi reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte de economie circulară din România. Începând cu data de 30 noiembrie 2023, românii vor plăti o garanţie de 50 de bani când vor cumpăra o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Ulterior, după golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi, iar în schimb consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3895 / 17356
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
NNDKP a asistat AAylex One în legătură cu o finanțare de 20 de milioane de euro acordată de CEC Bank și Alpha Bank Romania | Valentin Voinescu (Partener) și Cătălina Dan (Asociat Senior), în prim plan
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Baciu Partners anunță extinderea echipei de leadership: Andrei Cosma și Corina Roman sunt promovați în poziția de partener
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
Dispute Resolution | Echipa Stratulat Albulescu este implicată atât mandate cu elemente de extraneitate, cât și în proiecte care pun în discuție mai multe arii de practică. Firma are o activitate intensă pe plan local și a căpătat vizibilitate externă tot mai mare prin prisma mandatelor gestionate, listării în ghidurile juridice și prezenței la evenimentele de profil internaționale
Bondoc și Asociații SCA anulează un proces-verbal al ANPC de sancționare pentru practici comerciale incorecte în domeniul publicității și audiovizualului | Proiect gestionat de Ioana Katona (Partener) și Anca Radu (Associate)
Clifford Chance Badea a asistat PPC Group în acordul privind achiziția a 629MW de energie regenerabilă de la o companie din portofoliul Macquarie. Nadia Badea (Partener) și Loredana Ralea (Counsel) au coordonat echipa
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Avocații din practica de Energie & Resurse Naturale de la Wolf Theiss lucrează în proiectele Doicești și Cernavodă, cele mai mari din domeniul energiei nucleare. Adina Aurel (Counsel): ”Ceea ce ne-a atras la aceste proiecte este în primul rând inovaţia tehnologică în domeniul energiei nucleare” | Cele mai multe solicitări au fost pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, dar volume de muncă mari au avut și mandatele din alte segmente ale practicii
RTPR, alături de OX2 la vânzarea unui parc eolian de 99MW, într-o tranzacție de 214 milioane euro, prima în România a grupului suedez | Echipa locală a fost coordonată de Mihai Ristici (Partner) și Vlad Stamatescu (Counsel). Colaborare cu echipa A&O Shearman condusă de Kamil Jankielewicz
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...