CR-Design: Piața de design interior atinge un nou prag de maturitate și devine mai puternică în 2024. Cererea pentru amenjarea spațiilor comerciale și a birourilor este tot mai ridicată
08 Februarie 2024
BizLawyerPe segmentul comercial și office, sunt preferate stilurile modern și industrial care transmit ideea unui spațiu relaxant și primitor, iar bugetele variază de la 15.000 de euro la sute de mii de euro, în cazul showroom-urilor de cele mai multe ori, în funcție de suprafața amenajată, dar și de tipul de spațiu.
Piața de design interior din România își continuă evoluția într-un ritm mai accelerat, fiind caracterizată de două tendințe majore: interesul tot mai ridicat pentru amenajarea spațiilor comerciale și a birourilor și cererea crescută pentru amenajarea caselor și a apartamentelor spațioase, arată specialiștii CR-Design, unul dintre cele mai active studio-uri de design interior din România. Astfel, piața de amenajări interioare atinge un nou prag de maturitate, fiind alocate bugete mai mari, între 400 euro/mp și 700 euro/mp pentru amenajarea spațiilor comerciale sau rezidențiale.
Segmentul comercial, motorul pieței de design interior
“Piața de design interior trece printr-un proces de revigorare, mai ales datorită segmentului comercial, unde tot mai multe firme și tot mai mulți antreprenori aleg să amenajeze spațiile de lucru, indiferent de mărimea acestora. Spre exemplu, anul trecut, o surpriză plăcută am avut-o din partea cabinetelor medicale, stomatologice și chiar a cabinetelor medicale de familie. Ne bucură foarte mult că medicii din structura de stat doresc, pe lângă eficientizarea spațiilor, să le ofere pacienților un mediu plăcut și primitor. Vedem că acest trend se menține în 2024, în special în domeniile retail, medical, HoReCa, turism și beauty, dar și în zona de companii care vor să amenajeze birourile pentru a crea un mediu de lucru mai plăcut pentru angajați”, declară Camelia Radu, fondator și designer de interior CR-Design.
Segmentul comercial, motorul pieței de design interior
“Piața de design interior trece printr-un proces de revigorare, mai ales datorită segmentului comercial, unde tot mai multe firme și tot mai mulți antreprenori aleg să amenajeze spațiile de lucru, indiferent de mărimea acestora. Spre exemplu, anul trecut, o surpriză plăcută am avut-o din partea cabinetelor medicale, stomatologice și chiar a cabinetelor medicale de familie. Ne bucură foarte mult că medicii din structura de stat doresc, pe lângă eficientizarea spațiilor, să le ofere pacienților un mediu plăcut și primitor. Vedem că acest trend se menține în 2024, în special în domeniile retail, medical, HoReCa, turism și beauty, dar și în zona de companii care vor să amenajeze birourile pentru a crea un mediu de lucru mai plăcut pentru angajați”, declară Camelia Radu, fondator și designer de interior CR-Design.
Cererea ridicată pentru amenajarea spațiilor comerciale și a birourilor are loc ca urmare a creșterii concurenței în fiecare domeniu și astfel apare dorința de diferențiere între afacerile din aceeași breaslă. La aceasta se adaugă natural nevoia de fidelizare a clienților și a angajaților. Astfel, cererea pentru servicii de design interior pe segmentul comercial a crescut cu 23% anul trecut față de 2022, iar pentru 2024 CR-Design estimează că acest segment va reprezenta 30%-35% din totalul de proiecte de amenajare interioară.
Tot mai multe amenajări interioare și în orașe mici și în mediul rural
Cele mai multe cereri pentru amenajarea spațiilor comerciale vin din București și alte orașe mari, iar în ultimul timp se remarcă un interes crescut și din orașe mai mici, cum ar fi Târgu-Jiu sau Câmpina, dar și în mediul rural. Recent, CR-Design a amenajat un cabinet medical într-un stil modern și primitor într-o comună de 12.800 de locuitori din județul Arad. De asemenea, interesul pentru proiecte în mediul rural din apropierea orașelor este în creștere, în special pentru cabinete stomatologice, cabinete medicale, saloane cosmetice, showroom-uri, restaurante, pensiuni și case de vacanță.
Pe segmentul de birouri, crește numărul solicitărilor din partea firmelor de tip IMM, din diverse domenii, inclusiv firme cu câțiva angajați, care vor să creeze un spațiu de lucru armonios ca parte din strategia lor de recrutare și de retenție a angajaților, în concurența cu companiile mari.
Pe segmentul comercial și office, sunt preferate stilurile modern și industrial care transmit ideea unui spațiu relaxant și primitor, iar bugetele variază de la 15.000 de euro la sute de mii de euro, în cazul showroom-urilor de cele mai multe ori, în funcție de suprafața amenajată, dar și de tipul de spațiu.
“România trece printr-un proces de îmbunătățire, înfrumusețare și armonizare a vieții indiferent că vorbim de business sau de propria casă. Modul în care se simt clienții sau angajații în spațiul în care intră și stau poate ore întregi a devenit o prioritate pentru antreprenorii români. Focusul este din ce în ce mai mare pe cum se simt oamenii indiferent de locul în care se află, ceea ce susține creșterea pieței de design interior. De altfel, românii, antreprenori sau persoane fizice, au înțeles și apreciază tot mai mult rolul pe care un designer de interior îl are, cum îi ajută în tot procesul de amenajare de la randare, la selecția produselor până la ultimul detaliu din spațiul amenajat armonios și cât de mult pot economisi, în multe cazuri până la 20%, doar apelând la un specialist experimentat”, spune Camelia Radu, fondator și designer de interior CR-Design.
Segmentul rezidențial, în creștere pe locuințe mari
Totodată, segmentul rezidențial continuă să aibă un aport important pe piața de design interior. Interesul pentru amenajarea caselor și apartamentelor spațioase rămâne ridicat, în special în orașele principale, București, Cluj-Napoca și Timișoara, dar și în mediul rural în apropierea orașelor mari, unde sunt construite case de vacanță.
“Pe rezidențial există un echilibru destul de mare între cererea amenajărilor pentru case, pentru apartamente sau pentru garsoniere. Diferă bugetul alocat, deci implicit și stilul ales în design, materialele folosite și complexitatea îmbinării lor. Pe primul loc rămâne amenajarea caselor sau a locuințelor mai mari pentru că acolo intervine evident rolul designerului de interior: găsirea echilibrului dintre parter și etaj, dintre dormitor și băi, ce culori alegem pentru camera copilului pentru a-i plăcea un timp mai îndelungat. În amenajarea locuințelor mai mari este și mai greu de gestionat bugetul dacă nu știi exact către ce rezultat te îndrepți, pentru că dacă nu ești obișnuit cu produsele sau furnizorii, va fi destul de greu de ales echilibrat și de combinat coerent detaliile în așa fel încât amenajarea să fie cursivă, dar nu lipsită de personalitate. Acesta este și motivul pentru care amenajările fără implicarea unui designer de interior sunt de cele mai multe monocrome, fără detalii și accesorii mai îndrăznețe, riscul de a greși fiind destul de mare”, adaugă Camelia Radu.
Românii apelează în număr tot mai mare la designeri de interior pentru a evita pierderi considerabile de bani, cât și pentru a evita un rezultat dezastruos. Un spațiu armonios are mai multe componente: utilitate, spații suficiente de manevrare, culoare generoase de trecere, materiale rezistente funcție de spațiul folosit, comode tapițate, culori asortate în funcție de personalitatea celui care trăiește în spațiile respective, inclusiv corpuri de iluminat strategic poziționate și cu intensitatea luminii corespunzătoare. Ori dacă din tot acest mix necesar lipsește ceva, spațiul poate deveni deranjant, incomod sau chiar enervant, iar atunci investiția să ajungă să pară nejustificată.
În ceea ce privește tendințele de amenajare, în 2024 sunt prezente obiectele impunătoare, liniile curbate atât în mobilă, cât și în accesorii, dar și materialele naturale: lemn, piatră, răchită, aranjamente florale uscate. Când vine vorba de culori, deși potrivit Pantone culoarea anului este Peach Fuzz, cel mai probabil această nuanță nu se va regăsi în amenajări ci mai degrabă în fashion, în amenajări fiind folosite în continuare culori care reprezintă spațiul, proprietarii sau afacerea.
Despre CR-Design
Fondată în 2016, Studioul CR-Design a devenit unul recunoscut printre firmele de design interior pe segmentele comercial și rezidențial din România. Cu o echipă solidă de specialiști în design interior, CR-Design a avut până avut peste 100 de proiecte de amenajare interioară de la spații comerciale cât mai diverse, la locuințe cu cerințe provocatoare, pentru crearea unui spațiu armonios și captivant. În ultimii ani, odată cu dezvoltarea proiectelor în zona rezidențială, CR-Design și-a extins portofoliul cu clienți business din domeniile HoReCa, retail, turism, medical și beauty atât în mediul urban, cât și în mediul rural.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 1796 / 18033 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q3 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primele nouă luni și a înregistrat creșteri de 18,8% la nivel global și de 23% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 mil. lei. Clifford Chance Badea a asigurat consultanța juridică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...