ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CR-Design: Piața de design interior atinge un nou prag de maturitate și devine mai puternică în 2024. Cererea pentru amenjarea spațiilor comerciale și a birourilor este tot mai ridicată

08 Februarie 2024   |   BizLawyer

Pe segmentul comercial și office, sunt preferate stilurile modern și industrial care transmit ideea unui spațiu relaxant și primitor, iar bugetele variază de la 15.000 de euro la sute de mii de euro, în cazul showroom-urilor de cele mai multe ori, în funcție de suprafața amenajată, dar și de tipul de spațiu.

 
 
Piața de design interior din România își continuă evoluția într-un ritm mai accelerat, fiind caracterizată de două tendințe majore: interesul tot mai ridicat pentru amenajarea spațiilor comerciale și a birourilor și cererea crescută pentru amenajarea caselor și a apartamentelor spațioase, arată specialiștii CR-Design, unul dintre cele mai active studio-uri de design interior din România. Astfel, piața de amenajări interioare atinge un nou prag de maturitate, fiind alocate bugete mai mari, între 400 euro/mp și 700 euro/mp pentru amenajarea spațiilor comerciale sau rezidențiale.

Segmentul comercial, motorul pieței de design interior

“Piața de design interior trece printr-un proces de revigorare, mai ales datorită segmentului comercial, unde tot mai multe firme și tot mai mulți antreprenori aleg să amenajeze spațiile de lucru, indiferent de mărimea acestora. Spre exemplu, anul trecut, o surpriză plăcută am avut-o din partea cabinetelor medicale, stomatologice și chiar a cabinetelor medicale de familie. Ne bucură foarte mult că medicii din structura de stat doresc, pe lângă eficientizarea spațiilor, să le ofere pacienților un mediu plăcut și primitor. Vedem că acest trend se menține în 2024, în special în domeniile retail, medical, HoReCa, turism și beauty, dar și în zona de companii care vor să amenajeze birourile pentru a crea un mediu de lucru mai plăcut pentru angajați”, declară Camelia Radu, fondator și designer de interior CR-Design.


Cererea ridicată pentru amenajarea spațiilor comerciale și a birourilor are loc ca urmare a creșterii concurenței în fiecare domeniu și astfel apare dorința de diferențiere între afacerile din aceeași breaslă. La aceasta se adaugă natural nevoia de fidelizare a clienților și a angajaților. Astfel, cererea pentru servicii de design interior pe segmentul comercial a crescut cu 23% anul trecut față de 2022, iar pentru 2024 CR-Design estimează că acest segment va reprezenta 30%-35% din totalul de proiecte de amenajare interioară.

Tot mai multe amenajări interioare și în orașe mici și în mediul rural

Cele mai multe cereri pentru amenajarea spațiilor comerciale vin din București și alte orașe mari, iar în ultimul timp se remarcă un interes crescut și din orașe mai mici, cum ar fi Târgu-Jiu sau Câmpina, dar și în mediul rural. Recent, CR-Design a amenajat un cabinet medical într-un stil modern și primitor într-o comună de 12.800 de locuitori din județul Arad. De asemenea,  interesul pentru proiecte în mediul rural din apropierea orașelor este în creștere, în special pentru cabinete stomatologice, cabinete medicale, saloane cosmetice, showroom-uri, restaurante, pensiuni și case de vacanță.

Pe segmentul de birouri, crește numărul solicitărilor din partea firmelor de tip IMM, din diverse domenii, inclusiv firme cu câțiva angajați, care vor să creeze un spațiu de lucru armonios ca parte din strategia lor de recrutare și de retenție a angajaților, în concurența cu companiile mari.

Pe segmentul comercial și office, sunt preferate stilurile modern și industrial care transmit ideea unui spațiu relaxant și primitor, iar bugetele variază de la 15.000 de euro la sute de mii de euro, în cazul showroom-urilor de cele mai multe ori, în funcție de suprafața amenajată, dar și de tipul de spațiu.

“România trece printr-un proces de îmbunătățire, înfrumusețare și armonizare a vieții indiferent că vorbim de business sau de propria casă. Modul în care se simt clienții sau angajații în spațiul în care intră și stau poate ore întregi a devenit o prioritate pentru antreprenorii români. Focusul este din ce în ce mai mare pe cum se simt oamenii indiferent de locul în care se află, ceea ce susține creșterea pieței de design interior. De altfel, românii, antreprenori sau persoane fizice, au înțeles și apreciază tot mai mult rolul pe care un designer de interior îl are, cum îi ajută în tot procesul de amenajare de la randare, la selecția produselor până la ultimul detaliu din spațiul amenajat armonios și cât de mult pot economisi, în multe cazuri până la 20%, doar apelând la un specialist experimentat”, spune Camelia Radu, fondator și designer de interior CR-Design.

Segmentul rezidențial, în creștere pe locuințe mari

Totodată, segmentul rezidențial continuă să aibă un aport important pe piața de design interior. Interesul pentru amenajarea caselor și apartamentelor spațioase rămâne ridicat, în special în orașele principale, București, Cluj-Napoca și Timișoara, dar și în mediul rural în apropierea orașelor mari, unde sunt construite case de vacanță.

“Pe rezidențial există un echilibru destul de mare între cererea amenajărilor pentru case, pentru apartamente sau pentru garsoniere. Diferă bugetul alocat, deci implicit și stilul ales în design, materialele folosite și complexitatea îmbinării lor. Pe primul loc rămâne amenajarea caselor sau a locuințelor mai mari pentru că acolo intervine evident rolul designerului de interior: găsirea echilibrului dintre parter și etaj, dintre dormitor și băi, ce culori alegem pentru camera copilului pentru a-i plăcea un timp mai îndelungat. În amenajarea locuințelor mai mari este și mai greu de gestionat bugetul dacă nu știi exact către ce rezultat te îndrepți, pentru că dacă nu ești obișnuit cu produsele sau furnizorii, va fi destul de greu de ales echilibrat și de combinat coerent detaliile în așa fel încât amenajarea să fie cursivă, dar nu lipsită de personalitate. Acesta este și motivul pentru care amenajările fără implicarea unui designer de interior sunt de cele mai multe monocrome, fără detalii și accesorii mai îndrăznețe, riscul de a greși fiind destul de mare”, adaugă Camelia Radu.

Românii apelează în număr tot mai mare la designeri de interior pentru a evita pierderi considerabile de bani, cât și pentru a evita un rezultat dezastruos. Un spațiu armonios are mai multe componente: utilitate, spații suficiente de manevrare, culoare generoase de trecere, materiale rezistente funcție de spațiul folosit, comode tapițate, culori asortate în funcție de personalitatea celui care trăiește în spațiile respective, inclusiv corpuri de iluminat strategic poziționate și cu intensitatea luminii corespunzătoare. Ori dacă din tot acest mix necesar lipsește ceva, spațiul poate deveni deranjant, incomod sau chiar enervant, iar atunci investiția să ajungă să pară nejustificată.

În ceea ce privește tendințele de amenajare, în 2024 sunt prezente obiectele impunătoare, liniile curbate atât în mobilă, cât și în accesorii, dar și materialele naturale: lemn, piatră, răchită, aranjamente florale uscate. Când vine vorba de culori, deși potrivit Pantone culoarea anului este Peach Fuzz, cel mai probabil această nuanță nu se va regăsi în amenajări ci mai degrabă în fashion, în amenajări fiind folosite în continuare culori care reprezintă spațiul, proprietarii sau afacerea.

Despre CR-Design
Fondată în 2016, Studioul CR-Design a devenit unul recunoscut printre firmele de design interior pe segmentele comercial și rezidențial din România. Cu o echipă solidă de specialiști în design interior, CR-Design a avut până avut peste 100 de proiecte de amenajare interioară de la spații comerciale cât mai diverse, la locuințe cu cerințe provocatoare, pentru crearea unui spațiu armonios și captivant. În ultimii ani, odată cu dezvoltarea proiectelor în zona rezidențială, CR-Design și-a extins portofoliul cu clienți business din domeniile HoReCa, retail, turism, medical și beauty atât în mediul urban, cât și în mediul rural.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 208 / 16447
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
De vorbă cu Alexandru Victor Savi-Nims, Chief Legal Officer - One United Properties, unul dintre profesioniștii care crede în diversitate și consideră că, în calitate de coordonator, trebuie să cuprinzi cât mai multe domenii de competență și să dai dovadă de independență și verticalitate | Despre principii de viață și oamenii care i-au modelat profilul profesional: ”Cel puțin ultimii 15 ani mi-au conturat un parcurs profesional eterogen, ce a construit un manager legal robust și, cumva, rar în România, prin diversitatea domeniilor în care am fost implicat și prin complexitatea proiectelor”
Cum văd avocații considerați Leading Lawyers în M&A anul 2024 | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA: Anul va fi dominat de investitorii strategici, deja prezenți în România sau în regiune. Fondurile se vor concentra în continuare pe tranzacții de dimensiuni mai degrabă reduse, pe investiții în start-up-uri, pe împărțirea riscului între ținte de dimensiuni mai mici. Mă aștept ca România să conteze în anii următori din ce în ce mai mult în regiune în ce privește numărul și valoarea tranzacțiilor M&A
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Tuță, unul dintre cei mai buni absolvenți ai promoției 2021, care a ales să se alăture echipei Reff & Asociații: ”Mi-am dorit dintotdeauna să fiu avocat litigant și, deși începutul a fost marcat de emoții, aș opta din nou pentru același parcurs profesional, întrucât este cel care mă împlinește”
Filip & Company asistă în vânzarea Infobest către AROBS Transilvania Software
Cum lucrează multi-premiata echipă Răzvan Dincă & Asociații în proiectele de IP dintre cele mai diverse, ce solicită adesea abilități complexe | Răzvan Dincă, Managing Partner: ”Succesul dosarelor a depins mai mult ca oricând de efortul și contribuția colegilor mei și, în aceste condiții, nivelul de performanță a activității noastre ca firmă de avocatură a continuat să crească”
RTPR asistă AROBS la achiziția Infobest România. Echipa, coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi în valoare de 2 miliarde de euro
Clifford Chance Badea a asistat aranjorii în prima emisiune de obligațiuni verzi lansată de România pe piețele externe, în valoare de 2 miliarde Euro. Mădălina Rachieru-Postolache (Partener) și Cosmin Anghel (Counsel) au coordonat echipa
Bulboacă & Asociații, alături de investitori în două tranzacții care concentrează la început de an forțe economice considerabile pentru sectoare de business strategice economic și social. Asistență în expansiunea Grupului LuxVet în România și la investiția BERD în R.Power Renewables
CMS a obținut o victorie strategică în față Curții de Apel Ploiești - Sesizare CCR privind legea de organizare și funcționare a DLAF. Echipa de drept penal a fost coordonată de Mihai Jiganie-Șerban (Partener)
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Șipoteanu, una dintre premiantele anului 2021, care s-a alăturat echipei Stoica & Asociații: “Am pășit în carieră cu foarte mult entuziasm și cu o enormă dorință de a acumula cât mai multe cunoștințe teoretice și practice. Mediul colegial călduros și respectuos este în mod indubitabil un factor ce contribuie la dezvoltarea și creșterea profesională”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...