ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cushman & Wakefield Echinox: Cu livrări de proiecte noi de aproape 300.000 mp în ultimii 3 ani, zona Centru-Vest a devenit cea mai mare sub-piață de birouri din București, în detrimetul Floreasca Barbu-Văcărescu

15 Mai 2023   |   BizLawyer

Zona Centru-Vest, unde în ultimii trei ani au fost livrați aproape 300.000 metri pătrați de spații noi, a ajuns la un stoc de 614.000 metri pătrați, față de 589.600 metri pătrați în Floreasca-Barbu Văcărescu, clădirile finalizate totalizând doar 132.000 metri pătrați din 2019 până în prezent.

Mădălina Cojocaru, Head of Office Agency Cushman & Wakefield Echinox

 
 
Zona de Centru-Vest (Politehnica, Orhideea, Cotroceni) a devenit cea mai mare sub-piață de birouri din București, depășind astfel pentru prima dată zona Barbu Văcărescu-Floreasca, după livrările de proiecte din trimestrul 1 și, având în vedere planurile anunțate de dezvoltatori, situația se va menține pe termen mediu, arată datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Astfel, oferta de birouri din București în primul trimestru a constat în a doua fază a proiectului mixt One Cotroceni Park (34.500 mp închiriabili), dezvoltat de One United Properties în zona Centru-Vest și, de asemenea, a clădirii Muse (7.500 mp închiriabili) din Expoziției. Stocul de birouri din București a ajuns astfel la 3,35 milioane metri pătrați la sfârșitul trimestrului 1.

Zona Centru-Vest, unde în ultimii trei ani au fost livrați aproape 300.000 metri pătrați de spații noi, a ajuns la un stoc de 614.000 metri pătrați, față de 589.600 metri pătrați în Floreasca-Barbu Văcărescu, clădirile finalizate totalizând doar 132.000 metri pătrați din 2019 până în prezent.

Dimitrie Pompeiu (440.700 metri pătrați), zona de Centru (412.500 metri pătrați) și CBD (357.300 metri pătrați) completează top 5 al celor mai mari piețe de birouri din București.

Impărțirea stocului de birouri pe cele 11 subpiețe din București

SUBPIATA

STOC (MP)

LIVRARI (MP)

ÎN CONSTRUCȚIE (MP)

Centru - Vest

614.100

34.500

44.400

Floreasca – Barbu Vacarescu

589.600

-

27.500

Dimitrie Pompeiu

440.700

-

-

Centru

412.500

-

39.500

CBD

357.300

-

-

Expozitiei

297.300

7.500

28.000

Pipera Nord

201.300

-

-

Nord

182.700

-

-

Vest

165.900

-

-

Est

51.100

-

-

Sud

41.800

-

-

Bucuresti (total)

3.354.300

42.000

139.400

Source: Cushman & Wakefield Echinox Research

În ceea ce privește activitatea de tranzacționare din primul trimestru, cererea a fost scăzută în condițiile în care au fost tranzacționați doar 55.800 mp, cel mai scăzut nivel înregistrat din T1 2021 până în prezent, reprezentând o scădere de 31% față de perioada similară a anului trecut.

Mădălina Cojocaru, Head of Office Agency Cushman & Wakefield Echinox: ”Primul trimestru din acest an a fost destul de sărac în tranzacții pentru că într-un context economic impredictibil, deciziile de business sunt adoptate mai greu. Cu toate acestea, sentimentul pieței rămâne pozitiv, având în vedere faptul că o serie de tranzacții mari sunt în curs de negociere, iar activitatea de închiriere este de așteptat să crească începând cu al doilea trimestru. Activitatea de dezvoltare rămâne limitată, astfel că cererea din perioada următoare va duce la creșterea ratei de absorbție a spațiilor disponibile, mai ales a celor amplasate în zone ușor accesibile, dar și a celor care sunt certificate conform standardelor legate de sustenabilitate din punct de vedere energetic și de impactul asupra  mediului”.

Rata de neocupare în București a scăzut la 14,8% în perioada ianuarie-martie 2023, în condițiile în care pe parcursul trimestrului s-a înregistrat o absorbție netă de aproape 40.000 metri pătrați la nivelul Capitalei.

Evoluția cererii din București este în linie cu trendul înregistrat și în celelalte capitale din Europa Centrală și de Est, regiune în care suprafața tranzacționată s-a redus cu circa 22% față de primul trimestru din 2022.

Chiria prime a continuat să crească la începutul anului, astfel că maximul înregistrat în piață, în zona CBD, a ajuns la 21,00 € / mp / lună, un nivel care reflectă o creștere anuală de 13,5%, și ne așteptăm la o majorare și pe celelalte subpiețe din București, mai ales în cazul proprietăților de referință.

Creșterea chiriilor prime din București vine în contextul în care în toată Europa Centrală și de Est a fost înregistrată o majorare a costurilor de închiriere, ajungând la 28,5 euro/mp/lună în Praga, la 25 euro/mp/lună în Budapesta și la 24,5 euro/mp/lună în Varșovia.  

Din punct de vedere al activității de dezvoltare, în prezent în București sunt în construcție proiecte de birouri cu o suprafață totală de 139.400 mp închiriabilil, în timp ce alte clădiri cu o suprafață totală de aproximativ 300.000 mp se află în diferite etape de planificare, dezvoltatorii fiind în așteaptarea rezolvării problemelor urbanistice din oraș.

U-Center II, EXPO II sau ARC sunt unele dintre cele mai importante clădiri a căror livrare este programată  până la sfârșitul anului 2024, în timp ce pentru 2025 planurile de dezvoltare sunt încă necunoscute, având în vedere problemele legate de autorizare din București.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 168 / 13947
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for experienced Lawyer | Employment
Băncilă, Diaconu și Asociații a asistat acționarii Clarfon S.A. în vânzarea unei participații majoritare către V4C. Radu Diaconu (Managing Partner), a coordonat echipa de proiect
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Cum a trecut echipa de Legal de la Teleperformance România, firmă cu cca. două mii de angajați, prin maratonul schimbărilor din legislația muncii. Laura Rudnyanszky, Chief Legal Officer: Am considerat că este foarte important să se aloce resurse adecvate pentru a ne asigura că procesul de conformare este gestionat în mod corespunzător și că organizația este în conformitate cu noile cerințe legislative | Care sunt provocările anului și noile tendințe în zona de resurse umane
Avocații Popescu & Asociații au o bogată experiență în auditarea riscurilor de natură penală, ei participând, cu ani în urmă, la primele astfel de proceduri din România. Echipa are azi toate resursele umane și profesionale necesare auditării aspectelor sesizate de către clienți, oferind soluții complete și investigații complexe | Adrian Chirvase, Partener: Indiferent de natura și amploarea problemelor cu privire la care ni se solicită sprijinul, modalitatea de lucru urmează un tipar caracterizat prin seriozitate, profesionalism și eficiență
Stratulat Albulescu a acordat asistență juridică grupului Walden în achiziția companiei de transport Alex International Transport 94. Echipa, coordonata de Silviu Stratulat și Raluca Gabor
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners: Junior Associate ̸ Associate to join our Consultancy Team
Corporate & Commercial - Powered by CMS | România a devenit un magnet pentru investitori în tehnologie (TMT)
Clifford Chance, „Firma de avocatură a anului în Europa” la gala Chambers and Partners. Ce firmă a obținut premiul în România
Jurisdicția preferată a antreprenorilor permite finanțarea parțială a achiziției de imobile în Emiratele Arabe Unite prin instituții bancare islamice locale în condiții avantajoase, de care pot beneficia inclusiv cetățenii români. Despre strategia optimă de structurare a investiției și condițiile obținerii unei finanțări, într-o discuție cu Casiana Dușa, avocat senior și specialist în business islamic
Din culisele unui arbitraj internațional complex | Gabriel Resources a cuantificat costuri de 47,1 mil. $ cu avocații White & Case și de 9 mil. $ cu echipa Țuca Zbârcea & Asociații în arbitrajul ICSID generat de proiectul aurifer eșuat de la Roșia Montană. Sumele alocate experților au fost evaluate la aproape 5 mil. $, iar cheltuielile administrative s-au apropiat de 1 mil. $. România a cerut tribunalului să respingă cererea “amețitoare” privind costurile suportate de reclamant
LegiTeam | Bulboacă & Asociații is looking for an Attorney at Law ̸ Corporate ̸ M&A
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...