
Cushman & Wakefield Echinox: Expansiunea comerțului online impulsionează piața logistică și industrială din România
03 Aprilie 2025
BizLawyerRomânia se conturează deja ca fiind un nod logistic de referință în Europa Centrală și de Est datorită poziției sale strategice și costurilor competitive.
![]() |
Stefan Surcel, Head of Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox |
România se află într-un proces accelerat de transformare a pieței de e-commerce, generând o cerere tot mai mare pentru spații logistice și industriale. Conform raportului „Quo Vadis E-commerce” realizat de Cushman & Wakefield, comerțul online continuă să fie un motor de creștere pentru sectorul industrial și logistic, generând oportunități semnificative pentru dezvoltatori și investitori.
România se conturează deja ca fiind un nod logistic de referință în Europa Centrală și de Est datorită poziției sale strategice și costurilor competitive. Zonele cheie pentru expansiunea sectorului logistic includ București - Ilfov, Timișoara, Cluj - Napoca și Brașov, orașe cu infrastructură dezvoltată și acces facil la principalele coridoare de transport.
România se conturează deja ca fiind un nod logistic de referință în Europa Centrală și de Est datorită poziției sale strategice și costurilor competitive. Zonele cheie pentru expansiunea sectorului logistic includ București - Ilfov, Timișoara, Cluj - Napoca și Brașov, orașe cu infrastructură dezvoltată și acces facil la principalele coridoare de transport.
Cei mai mari ocupanți din comerțul on-line operează spații industriale și logistice de aproximativ 1 milion de metri pătrați, reprezentând atât proiecte închiriate, cât și parcuri aflate în proprietate, reprezentând 10% din stocul de astfel de spații la nivel național.
De asemenea, companiile de e-commerce se află în top 5 ai celor mai mari ocupanți de spații logistice din România.
Creșterea pieței de e-commerce influențează și costurile asociate cu logistica și construcția. Astfel, costurile cu forța de muncă în sectorul logistic sunt relativ competitive comparativ cu alte țări europene, ceea ce reprezintă un avantaj pentru investitori. În ceea ce privește chiria spațiilor logistice, prețurile depășesc 4,5 euro/ metru pătrat/ lună, în funcție de locație și de facilitățile oferite.
Damian Kolata, Head of Industrial & Logistics & Head of E-Commerce CEE Cushman & Wakefield: ”Viitorul comerțului online în România este extrem de promițător. Pe măsură ce țara continuă să se integreze în piața digitală a Uniunii Europene, sectorul e-commerce oferă numeroase oportunități pentru afacerile dispuse să inoveze și să se adapteze la peisajul în aflat în continuă schimbare. Companiile din domeniile logisticii, tehnologiei și retailului vor beneficia de extinderea pieței digitale, cu condiția să abordeze proactiv provocările existente și să câștige din ce în ce mai multă încredere din partea consumatorilor. Cred cu tărie că aceasta va genera oportunități semnificative pentru piața imobiliară din România”.
Piața de e-commerce din România a atins o valoare de 7,7 miliarde euro în 2024 și se estimează că, până în 2029, rata medie de creștere anuală va fi de 7,5%.
Ștefan Surcel, Head of Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox: ”România devine un hub strategic pentru distribuția regională, iar investitorii sunt tot mai interesați de această piață în plină expansiune. România se numără printre țările europene cu cea mai rapidă creștere a comerțului online, fenomen care determină o nevoie acută de infrastructură logistică modernă. Retailerii și operatorii de e-commerce își extind rețelele de distribuție pentru a răspunde cererii consumatorilor și pentru a îmbunătăți timpii de livrare.”
Pandemia a accelerat tranziția către comerțul online, multe afaceri mutându-și activitățile în mediul digital. În 2024, numărul cumpărătorilor online a crescut semnificativ, ajungând la 10,2 milioane de persoane, ceea ce reprezintă 55% din utilizatorii de internet din România.
Se estimează că piața de e-commerce din România va genera 47,8 miliarde de euro între 2025 și 2029. Categoriile cu cea mai rapidă creștere includ cele de produse alimentare și de uz casnic, înfrumusețare, auto & moto și hobby-uri.
Platformele de marketplace online, precum eMag, joacă un rol major în creșterea vânzărilor online, atrăgând tot mai mulți comercianți. Dezvoltarea acestui segment de piață, mai ales pe fondul expansiunii rapide a operatorilor din China, va avea impact asupra pieței europene de retail, atât cea online, cât și cea din magazinele fizice. În același timp, aceste companii generează cereri semnificative pe piața de logistică, volumele de produse pe care le rulează necesitând spații de zeci de mii de metri pătrați.
O oportunitate semnificativă de creștere a pieței digitale o reprezintă, numărul redus de companii din România care vând online, ponderea acestora fiind aproape la jumătate din media UE, deși rata de penetrare a internetului este de aproape 94% și mai mult de jumătate dintre români cumpără online.
Creșterea comerțului transfrontalier, mai ales în contextul aderării la spațiul Schengen, va stimula cererea pentru locații logistice aproape de graniță, în special în vestul și sudul României, în orașe precum Arad, Timișoara, Giurgiu sau zone metropolitană extinsă a Bucureștiului.
Un alt trend pe care ce poate fi observat pe piața locală, urmând evoluțiile din piețele europene și care ar putea avea influență asupra pieței de logistice, îl reprezintă vânzarea de produse second-hand, produse ce câștigă teren și în România. Datele disponibile arată că mai mult de jumătate dintre români cumpără îmbrăcăminte second-hand, nu doar pentru pentru a economisi bani, ci și datorită conștientizării crescânde a impactului asupra mediului.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 699 / 19504 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...