ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

DEER: Cele 2 parcuri fotovoltaice dezvoltate de Soceram şi MHC Water Power nu îndeplinesc toate condiţiile stipulate în ATR

12 Iulie 2024   |   Agerpres

Precizările vin în urma protestului organizat miercuri de angajaţii Soceram Doiceşti şi a acuzaţiilor aduse de cele două firme distribuitorului, conform cărora DEER "refuză cu obstinaţie să ofere un răspuns oficial şi să procedeze la punerea sub tensiune a acestor parcuri".

 
 
Cele 2 parcuri fotovoltaice dezvoltate de către societăţile Soceram şi MHC Water Power în judeţul Dâmboviţa nu îndeplinesc în prezent toate condiţiile stipulate în Avizele Tehnice de Racordare emise de Operatorul de Distribuţie, precizează reprezentanţii Distribuţie Energie Electrică România (DERR).

Precizările vin în urma protestului organizat miercuri de angajaţii Soceram Doiceşti şi a acuzaţiilor aduse de cele două firme distribuitorului, conform cărora DEER "refuză cu obstinaţie să ofere un răspuns oficial şi să procedeze la punerea sub tensiune a acestor parcuri".

"Pentru cele 2 parcuri fotovoltaice dezvoltate de către societăţile Soceram şi MHC Water Power menţionăm următoarele: La acest moment nu sunt îndeplinite toate condiţiile stipulate în Avizele Tehnice de Racordare emise de Operatorul de Distribuţie şi preluate în contractele de racordare între OD şi cele două societăţi mai sus amintite. Precizăm faptul că Avizul Tehnic de Racordare este emis în condiţiile respectării legislaţiei secundare (Ordinul ANRE 59 din 2013). De asemenea, în vederea punerii în funcţiune, conform Ordinului ANRE nr. 51/2019 Procedură de Notificare pentru racordarea unităţilor generatoare şi de verificare a conformităţii unităţilor generatoare cu cerinţele tehnice privind racordarea unităţilor generatoare la reţelele electrice de interes public, actualizat, solicitantul are obligaţia legală de a depune la Operatorul de Distribuţie (OD), cu cel puţin 3 luni înainte de data propusă pentru punerea sub tensiune, solicitarea pentru punerea în funcţiune (întocmită în conformitate cu modelul din Anexa 16) însoţită de Documentaţia Unităţii Generatoare şi să specifice termenul planificat pentru punerea în funcţiune, solicitare netransmisă la acest moment", explică reprezentanţii DEER în punctul de vedere trimis AGERPRES.


Aceştia subliniază că investitorii nu au respectat clauzele agreate de părţi din contractele de racordare şi că Avizul Tehnic de Racordare a fost întocmit în baza unui studiu efectuat de o societate independentă, selectată de investitor. Avizul Tehnic de Racordare se validează/emite de către o comisie tehnică specializată, formată din specialişti din cadrul companiei, într-o manieră obiectivă şi independentă, precizează ei.

"În consecinţă, considerăm organizarea protestului, în prezenţa reprezentanţilor presei, un demers forţat, abuziv şi maliţios împotriva Distribuţie Energie Electrică Romania S.A. (DEER), ţinând cont de faptul că această companie este parte a Grupului Electrica şi începând cu anul 2014 este o companie cu capital majoritar privat, listată la bursele din Londra şi Bucureşti, şi orice informaţie sau acuzaţie ori acţiune împotriva acesteia afectează în mod direct imaginea DEER S.A. şi a Grupului Electrica. Urmare a demersurilor nefundamentate, netemeinice şi abuzive, iniţiate de cele două companii la adresa DEER S.A. şi a Grupului Electrica, Operatorul de Distribuţie îşi rezervă dreptul de a pretinde daune interese cauzate de această acţiune, pentru orice prejudiciu de imagine sau material care rezultă din acest eveniment", transmit reprezentanţii DEER.

Angajaţii Soceram Doiceşti din judeţul Dâmboviţa au protestat, miercuri, în curtea societăţii, alături de conducerea firmei, "pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la refuzul DEER de a pune sub tensiune parcurile fotovoltaice ale firmei", investiţie de 10 milioane de euro.

Protestatarii au reclamat că investiţia, fiind una mare, şi făcută în mare parte prin credite bancare, este pusă în pericol şi poate duce la falimentul celor care au realizat-o.

"Societăţile Soceram S.A. şi MHC Water Power S.A. trag un semnal de alarmă cu privire la abuzurile societăţii Distribuţie Energie Electrică România (DEER) în ceea ce priveşte punerea sub tensiune a parcurilor fotovoltaice dezvoltate de cele două societăţi în comuna Doiceşti, judeţul Dâmboviţa. Deşi au fost depuse cererile şi documentele necesare pentru punerea sub tensiune, potrivit legii, pentru perioada de probe a parcurilor fotovoltaice, DEER refuză cu obstinaţie să ofere un răspuns oficial şi să procedeze la punerea sub tensiune a acestor parcuri", se arăta într-un comunicat al Soceram SA.

Societatea reclama faptul că lipsa de acţiune din partea DEER faţă de demersurile făcute împiedică livrarea energiei electrice în reţea, destabilizând astfel planurile de dezvoltare ale celor două companii.

"Prin neconectarea acestor parcuri la reţeaua de distribuţie, DEER nu doar că pune în pericol sustenabilitatea investiţiilor, dar creează în acelaşi timp şi prejudicii majore economiei locale din judeţul Dâmboviţa, unde 440 de angajaţi ai Soceram îşi câştigă existenţa. Situaţia creată de DEER are consecinţe devastatoare asupra activităţii şi funcţionării celor două companii, iar întârzierea punerii sub tensiune a parcurilor fotovoltaice poate conduce la scadenţa anticipată a creditelor contractate de Soceram şi MHC Water Power. Acest lucru poate declanşa executarea silită a bunurilor celor două societăţi", mai scria în comunicatul Soceram.

Sursa citată susţinea că "riscul cel mai mare" este închiderea fabricilor de BCA, cărămidă şi mortar pe care le deţine, lăsând fără loc de muncă 440 de angajaţi, precum şi oprirea furnizării de energie electrică de către hidrocentralele MHC Water Power, fapt ce poate avea ca efect producerea unui dezechilibru pe piaţa de energie electrică.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 17222
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
Totul despre admiterea la Facultatea de Drept a Universitații București | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății, despre examen: ”În elaborarea subiectelor se va proceda, ca în fiecare an, la câteva inovații de format menite să asigure selectarea candidaților care și-au însușit substanțial materiile concursului, fără a se limita la rutina formatului de subiecte practicat în anii precedenți. În ultimii ani s-a urcat de la 3,8 candidați pe loc spre 5 candidați pe loc cu finanțare publică și sperăm ca în acest an să menținem tendința de creștere a numărului de candidați și implicit a concurenței”
Industria farmaceutică, o ramură strategică pentru reindustrializarea României, este sprijintă prin implicarea moleculară a avocaților de la Bulboacă & Asociații în tranzacțiile de finanțare și refinanțare a unui lider din domeniul farmaceutic
Filip & Company a asistat grupul Digi Spania la încheierea a două contracte semnificative cu Telefónica Móviles España | Alexandru Bîrsan, partener: ”Aceasta este cea de-a patra tranzacție importantă pe care Digi o încheie în Spania în ultimele 15 luni”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...