ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Electrica a afişat un profit net în scădere cu peste 38%, după primele nouă luni din 2024

17 Noiembrie 2024   |   Agerpres

La nivelul Grupului Electrica, EBITDA a înregistrat o valoare de 1,062 miliarde de lei în primele nouă luni ale anului 2024, în scădere cu 10,5% (- 124,5 milioane lei), comparativ cu 1,186 miliarde de lei în primele nouă luni ale anului 2023.

 
 
Grupul Electrica a înregistrat în primele nouă luni ale acestui an un profit net de de 302,4 milioane de lei, în scădere cu peste 38% faţă de valoarea de 490,5 milioane de lei consemnată în aceeaşi perioadă din 2023.

Potrivit unui comunicat al grupului, scăderea a fost generată în principal de efectul negativ de 438,3 milioane de lei din variaţia rezultatului net al segmentului de furnizare (de la profit 78,5 milioane lei la 9 luni din 2023 la pierdere de 359,8 milioane de lei la 9 luni 2024), compensat parţial de efectul pozitiv de 274,6 milioane de lei din variaţia segmentului de distribuţie, respectiv de la un profit de 377,2 milioane lei la finele lunii septembrie a anului trecut la profit de 651,8 milioane lei în perioada similară din 2024.


La nivelul Grupului Electrica, EBITDA a înregistrat o valoare de 1,062 miliarde de lei în primele nouă luni ale anului 2024, în scădere cu 10,5% (- 124,5 milioane lei), comparativ cu 1,186 miliarde de lei în primele nouă luni ale anului 2023. Ponderea cea mai mare în variaţia EBITDA a fost scăderea veniturilor şi altor venituri pe segmentul de furnizare cu un impact nefavorabil în valoare de 2,531 miliarde lei (din care subvenţii 1,718,6 miliarde lei - valori de recuperat de la Ministerul Energiei ca urmare a aplicării plafonării preţurilor la energie electrică) compensat de impactul favorabil din scăderea costului de achiziţie de energie electrică pe acelaşi segment în valoare de 2,204 miliarde lei.

Profitul operaţional a înregistrat o valoare de 623,7 milioane lei, în scădere cu 21,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în principal pe fondul performanţei segmentului de furnizare.

"Rezultatele consolidate pentru primele nouă luni ale acestui an reflectă complexitatea unui context economic şi de reglementare dinamic, dar şi angajamentul nostru ferm de a răspunde acestor provocări cu responsabilitate şi viziune strategică. Am intensificat investiţiile şi am realizat progrese semnificative în implementarea strategiei noastre. În mod special, extinderea portofoliului în domeniul energiei regenerabile şi finalizarea proiectului Vulturu demonstrează angajamentul nostru faţă de tranziţia energetică. Rămânem dedicaţi obiectivului de a eficientiza şi extinde operaţiunile, de a consolida baza de active reglementate şi de a creşte rezilienţa companiei în faţa provocărilor pieţei. Creşterea volumelor de energie distribuită şi investiţiile semnificative în modernizarea infrastructurii demonstrează determinarea noastră de a oferi servicii de înaltă calitate pentru cei aproape 4 milioane de consumatori ai noştri", a declarat Alexandru Chiriţă, CEO Electrica.

Pe segmentul de distribuţie, veniturile au crescut cu aproximativ 255 milioane lei (+ 8,1%), la 3,390 miliarde lei, de la 3,135 miliarde lei în primele nouă luni ale anului 2023, în principal din creşterea de tarife.

Grupul precizează că, începând cu 1 ianuarie 2024, tarifele s-au majorat cu aproximativ 6,8% comparativ cu cele din T2 2023 (prin Ordin ANRE 115/2023), efect pozitiv la care se adaugă creşterea volumelor de energie electrică distribuită cu aproximativ 5,1%. Contribuţia segmentului de distribuţie de energie electrică la veniturile consolidate ale Grupului este de 29,2%.

În ceea ce priveşte segmentul de furnizare, în primele nouă luni ale anului 2024, veniturile au scăzut cu 15,2%, la 4,531 miliarde de lei, această variaţie fiind generată, în principal, de scăderea costului de achiziţie cu aproximativ 41% (ceea ce determină venituri din subvenţii mai reduse şi modificarea dată de noul ghid ANRE din data de 29 iulie 2024 cu privire la noul calcul al sumelor de recuperat din plafonare - subvenţii) şi de scăderea volumelor din vânzare de energie electrică cu 2%. Contribuţia segmentului de furnizare la veniturile consolidate ale Grupului este în proporţie de 70,2%.

La 30 septembrie 2024, valoarea subvenţiilor de încasat era estimată la 1,392 miliarde de lei (31 decembrie 2023: 2,614 miliarde lei ). Din valoarea subvenţiilor de încasat, suma de 468,3 milioane lei reprezintă cereri neîncasate depuse la autorităţile statului - respectiv 212,6 milioane lei de la Ministerul Energiei şi 255,7 milioane lei de la Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) -, iar suma de 924 milioane lei reprezintă cereri care nu au fost încă depuse la autorităţile statului până la 30 septembrie 2024.

Potrivit sursei citate, în perioada 1 octombrie - 4 noiembrie 2024 s-au încasat subvenţii în valoare de 28,4 milioane lei de la Ministerul Energiei.
În perioada analizată, volumul de energie electrică distribuită a fost de 13,19 TWh, în creştere cu 5,1% faţă de primele nouă luni ale anului 2023. DEER deserveşte aproximativ 4 milioane de utilizatori, pe o arie ce acoperă circa 40,8% din suprafaţă României.

În ceea ce priveşte volumul de energie electrică furnizată pe piaţă cu amănuntul acesta a fost de 5,6 TWh, în scădere cu 1,8% comparativ cu aceeaşi perioada a anului trecut, pe fondul tendinţei generale de scădere a consumului de energie electrică. Electrica Furnizare furnizează electricitate pentru aproximativ 3,5 mil. locuri de consum, atât pe piaţă concurenţială, cât şi în regim de serviciu universal şi că furnizor de ultima instanţa.

Cota de piaţă pe furnizarea de energie electrică - Electrica Furnizare este al doilea cel mai mare furnizor, cu o cota totală de piaţă de 15,43%, cumulat pe primele 7 luni din 2024, şi de 10,35% în regim concurenţial, conform rapoartelor ANRE disponibile pentru 2024.

"Grupul Electrica urmăreşte în continuare extinderea portofoliului în domeniul producţiei de energie electrică, în special din surse regenerabile, având la acest moment parcuri fotovoltaice şi proiecte de parcuri fotovoltaice, eoliene şi de stocare în diferite faze de execuţie cu o capacitate instalată de aproximativ 304 MWp producţie, precum şi stocare cu o capacitate instalată de 100 MWh. Pentru proiectului Vulturu, unde s-au finalizat lucrările, începând cu dată de 21.10.2024 este racordat la Sistemul Energetic Naţional şi funcţionează în perioada de probe conform reglementărilor aplicabile, iar în cazul proiectului Satu-Mare 2, acesta este în faza avansată de implementare execuţie, având o cofinanţare nerambursabilă din programul PNRR. În plus, în dată de 17 septembrie 2024, Electrica a anunţat atragerea a 3,4 milioane de euro prin PNRR pentru stocarea de energie electrică", se menţionează în comunicatul grupului.

Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1545 / 19539
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...