ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Europarlamentarul Vincze Lorant solicită o strategie dedicată a UE pentru eradicarea traficului de persoane

09 Februarie 2021   |   Agerpres

Eurodeputatul a arătat că Parlamentul European a dezbătut, luni seara, raportul privind problematica traficului de persoane, ce are ca scop evaluarea punerii în aplicare a Directivei 2011/36/UE în ceea ce priveşte stabilirea unor norme minime privind definirea infracţiunilor şi a sancţiunilor în domeniu, punând accentul pe migraţie şi pe perspectiva de gen.

 
 
Europarlamentarul Vincze Lorant a solicitat, în calitate de raportor al Partidului Popular European (PPE) pe problematica traficului de persoane, elaborarea unei strategii la nivel european pentru eradicarea acestui fenomen, arătând că România, Ungaria şi Bulgaria conduc în statisticile privind victimele minore.
 
"Potrivit Comisiei Europene, 75% dintre copiii victime ai traficului de persoane sunt cetăţeni ai UE. Ţările de origine prezintă o distribuţie inegală. Ţările Europei Centrale şi de Est, România, Ungaria şi Bulgaria conduc statisticile. Acestea sunt cifre, dar există fiinţe umane în spatele lor. Ţările de origine şi de destinaţie îşi au partea şi responsabilitatea în aceste infracţiuni. (...) Proporţia femeilor şi copiilor romi în rândul victimelor a fost de câteva ori mai mare decât cea a populaţiei generale. Cu toate acestea, încă nu există măsuri specifice pentru prevenirea traficului prin strategiile naţionale de integrare a romilor (...) Zonele subraportate şi subinvestigate, cum ar fi exploatarea forţei de muncă, necesită, de asemenea, o atenţie specială. În sectorul agricol de exemplu. Potrivit Europol, infractorii obligă victimele cu calificare scăzută din ţările mai sărace să lucreze ore lungi pentru un salariu mic într-o altă ţară. Ei exploatează victimele şi de multe ori nici măcar nu le plătesc, şi nu îi lasă să plece acasă. În numele Grupului PPE, sper cu tărie că astfel de îngrijorări vor fi preluate de Comisia Europeană într-o strategie dedicată a UE pentru eradicarea traficului de persoane fără alte întârzieri", a declarat Vincze Lorant în timpul dezbaterii raportului, potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, AGERPRES.
 
Eurodeputatul a arătat că Parlamentul European a dezbătut, luni seara, raportul privind problematica traficului de persoane, ce are ca scop evaluarea punerii în aplicare a Directivei 2011/36/UE în ceea ce priveşte stabilirea unor norme minime privind definirea infracţiunilor şi a sancţiunilor în domeniu, punând accentul pe migraţie şi pe perspectiva de gen.
 
"Raportul se referă la măsurile juridice de transpunere la nivelul statelor membre (SM), la implementarea practică a directivei în statele membre, la evoluţiile pozitive şi la provocările întâmpinate. În calitate de raportor al PPE pe această temă, europarlamentarul UDMR Vincze Lorant în cadrul dezbaterilor, a arătat că statele sursă cât şi cele pe teritoriul cărora se comit infracţiunile ulterior îşi au partea lor de responsabilitate. Deputatul UDMR a solicitat introducerea în documentul aflat în dezbaterea Parlamentului a două articole deosebit de importante cu privire la problematica cetăţenilor de etnie romă, întrucât traficul are rădăcini socio-economice profunde şi este legat de situaţia grupurilor vulnerabile sau marginalizate, romii mai ales", se precizează în comunicat.
 
Conform aceleiaşi surse, eurodeputatul a subliniat importanţa monitorizării domeniilor în care sunt folosite victimele traficului de persoane şi a solicitat o strategie dedicată a UE pentru combaterea acestui flagel.
 
"Directiva trebuia să fie transpusă în legislaţia naţională până la 6 aprilie 2013, iar Comisia a raportat Parlamentului şi Consiliului, înainte de 6 aprilie 2015, nivelul de respectare a directivei de către statele membre. În plus, Comisia a publicat primul său raport periodic privind progresele realizate în combaterea traficului de persoane, în conformitate cu articolul 20 din directivă, în 2016. Al doilea raport a fost în decembrie 2018, iar al treilea raport a fost publicat în octombrie 2020. Din aceste rapoarte şi din rapoartele altor actori importanţi reiese clar că, la aproape zece ani de la adoptarea directivei, există încă anumite obstacole în calea punerii sale depline în aplicare. Raportul privind punerea în aplicare urmăreşte să identifice şi să evidenţieze aceste obstacole, precum şi să ofere recomandări specifice Comisiei, statelor membre şi altor actori importanţi implicaţi cu privire la modul în care practicile pot fi cel mai eficient aliniate pentru a surmonta impedimentele care afectează implementarea deplină şi eficientă a directivei", a arătat Vincze.
 
În aceste condiţii, susţine europarlamentarul, se recomandă Comisiei revizuirea Directivei privind combaterea traficului de persoane, pentru a îmbunătăţi măsurile de prevenire, combatere şi urmărire penală a tuturor formelor de trafic şi pentru a se asigura că statele membre incriminează explicit utilizarea în cunoştinţă de cauză a tuturor serviciilor furnizate de victimele traficului de persoane care implică exploatarea.
 
De asemenea, se solicită Comisiei să publice, fără întârziere, o strategie precisă şi specifică a UE în vederea eradicării traficului de persoane, tratându-l ca o prioritate şi utilizând un cadru juridic şi de politică cuprinzător, axat pe gen şi pe copii şi centrat pe victime.
 
Potrivit europarlamentarului Vincze Lorant, votul final asupra raportului se va da miercuri seara, în cadrul şedinţei plenare a Parlamentului European de la Strasbourg. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 14203 / 18392
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
Sun Wave Pharma România, la vânzare. Jefferies consiliază exitul LetterOne, fond de investiții legat de doi oligarhi ruși
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
Trei firme de avocați din România, evidențiate pentru activitatea în domeniul Competition ̸ Antitrust | NNDKP, CMS și D&B David și Baias au intrat în topul global al firmelor cu cea mai bună practică de concurență. Cine sunt avocații evidențiați de GCR 100 – 2025 și care au fost proiectele care au adus recunoaștere echipelor locale
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
Bulboacă & Asociații a sprijinit obținerea unei finanțări de capital de lucru în valoare de 20 de milioane EUR pentru Frigoglass, asumând din nou un rol de reprezentare dublă. Colaborare cu două firme internaționale de avocați, în acest proiect
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Abuzul de Drept în arbitraj (Powered by ZRVP)
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...