ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Europarlamentarul Vincze Lorant solicită o strategie dedicată a UE pentru eradicarea traficului de persoane

09 Februarie 2021   |   Agerpres

Eurodeputatul a arătat că Parlamentul European a dezbătut, luni seara, raportul privind problematica traficului de persoane, ce are ca scop evaluarea punerii în aplicare a Directivei 2011/36/UE în ceea ce priveşte stabilirea unor norme minime privind definirea infracţiunilor şi a sancţiunilor în domeniu, punând accentul pe migraţie şi pe perspectiva de gen.

 
 
Europarlamentarul Vincze Lorant a solicitat, în calitate de raportor al Partidului Popular European (PPE) pe problematica traficului de persoane, elaborarea unei strategii la nivel european pentru eradicarea acestui fenomen, arătând că România, Ungaria şi Bulgaria conduc în statisticile privind victimele minore.
 
"Potrivit Comisiei Europene, 75% dintre copiii victime ai traficului de persoane sunt cetăţeni ai UE. Ţările de origine prezintă o distribuţie inegală. Ţările Europei Centrale şi de Est, România, Ungaria şi Bulgaria conduc statisticile. Acestea sunt cifre, dar există fiinţe umane în spatele lor. Ţările de origine şi de destinaţie îşi au partea şi responsabilitatea în aceste infracţiuni. (...) Proporţia femeilor şi copiilor romi în rândul victimelor a fost de câteva ori mai mare decât cea a populaţiei generale. Cu toate acestea, încă nu există măsuri specifice pentru prevenirea traficului prin strategiile naţionale de integrare a romilor (...) Zonele subraportate şi subinvestigate, cum ar fi exploatarea forţei de muncă, necesită, de asemenea, o atenţie specială. În sectorul agricol de exemplu. Potrivit Europol, infractorii obligă victimele cu calificare scăzută din ţările mai sărace să lucreze ore lungi pentru un salariu mic într-o altă ţară. Ei exploatează victimele şi de multe ori nici măcar nu le plătesc, şi nu îi lasă să plece acasă. În numele Grupului PPE, sper cu tărie că astfel de îngrijorări vor fi preluate de Comisia Europeană într-o strategie dedicată a UE pentru eradicarea traficului de persoane fără alte întârzieri", a declarat Vincze Lorant în timpul dezbaterii raportului, potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, AGERPRES.
 
Eurodeputatul a arătat că Parlamentul European a dezbătut, luni seara, raportul privind problematica traficului de persoane, ce are ca scop evaluarea punerii în aplicare a Directivei 2011/36/UE în ceea ce priveşte stabilirea unor norme minime privind definirea infracţiunilor şi a sancţiunilor în domeniu, punând accentul pe migraţie şi pe perspectiva de gen.
 
"Raportul se referă la măsurile juridice de transpunere la nivelul statelor membre (SM), la implementarea practică a directivei în statele membre, la evoluţiile pozitive şi la provocările întâmpinate. În calitate de raportor al PPE pe această temă, europarlamentarul UDMR Vincze Lorant în cadrul dezbaterilor, a arătat că statele sursă cât şi cele pe teritoriul cărora se comit infracţiunile ulterior îşi au partea lor de responsabilitate. Deputatul UDMR a solicitat introducerea în documentul aflat în dezbaterea Parlamentului a două articole deosebit de importante cu privire la problematica cetăţenilor de etnie romă, întrucât traficul are rădăcini socio-economice profunde şi este legat de situaţia grupurilor vulnerabile sau marginalizate, romii mai ales", se precizează în comunicat.
 
Conform aceleiaşi surse, eurodeputatul a subliniat importanţa monitorizării domeniilor în care sunt folosite victimele traficului de persoane şi a solicitat o strategie dedicată a UE pentru combaterea acestui flagel.
 
"Directiva trebuia să fie transpusă în legislaţia naţională până la 6 aprilie 2013, iar Comisia a raportat Parlamentului şi Consiliului, înainte de 6 aprilie 2015, nivelul de respectare a directivei de către statele membre. În plus, Comisia a publicat primul său raport periodic privind progresele realizate în combaterea traficului de persoane, în conformitate cu articolul 20 din directivă, în 2016. Al doilea raport a fost în decembrie 2018, iar al treilea raport a fost publicat în octombrie 2020. Din aceste rapoarte şi din rapoartele altor actori importanţi reiese clar că, la aproape zece ani de la adoptarea directivei, există încă anumite obstacole în calea punerii sale depline în aplicare. Raportul privind punerea în aplicare urmăreşte să identifice şi să evidenţieze aceste obstacole, precum şi să ofere recomandări specifice Comisiei, statelor membre şi altor actori importanţi implicaţi cu privire la modul în care practicile pot fi cel mai eficient aliniate pentru a surmonta impedimentele care afectează implementarea deplină şi eficientă a directivei", a arătat Vincze.
 
În aceste condiţii, susţine europarlamentarul, se recomandă Comisiei revizuirea Directivei privind combaterea traficului de persoane, pentru a îmbunătăţi măsurile de prevenire, combatere şi urmărire penală a tuturor formelor de trafic şi pentru a se asigura că statele membre incriminează explicit utilizarea în cunoştinţă de cauză a tuturor serviciilor furnizate de victimele traficului de persoane care implică exploatarea.
 
De asemenea, se solicită Comisiei să publice, fără întârziere, o strategie precisă şi specifică a UE în vederea eradicării traficului de persoane, tratându-l ca o prioritate şi utilizând un cadru juridic şi de politică cuprinzător, axat pe gen şi pe copii şi centrat pe victime.
 
Potrivit europarlamentarului Vincze Lorant, votul final asupra raportului se va da miercuri seara, în cadrul şedinţei plenare a Parlamentului European de la Strasbourg. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 13027 / 17216
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Vectr Realty achiziționează clădirea de birouri The Landmark. RTPR și Wolf Theiss, în tranzacție
Totul despre admiterea la Facultatea de Drept a Universitații București | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății, despre examen: ”În elaborarea subiectelor se va proceda, ca în fiecare an, la câteva inovații de format menite să asigure selectarea candidaților care și-au însușit substanțial materiile concursului, fără a se limita la rutina formatului de subiecte practicat în anii precedenți. În ultimii ani s-a urcat de la 3,8 candidați pe loc spre 5 candidați pe loc cu finanțare publică și sperăm ca în acest an să menținem tendința de creștere a numărului de candidați și implicit a concurenței”
Filip & Company a asistat grupul Digi Spania la încheierea a două contracte semnificative cu Telefónica Móviles España | Alexandru Bîrsan, partener: ”Aceasta este cea de-a patra tranzacție importantă pe care Digi o încheie în Spania în ultimele 15 luni”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
NICULEASA LAW FIRM, alături de CREDIDAM în fața CJUE, într-o speță legată de regimul TVA aplicabil relației juridice între organismul de gestiune colectivă și titularii drepturilor de autor, respectiv între utilizatori și titularii drepturilor de autor | Ce a decis Curtea
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...