
Firmele din sectorul IT&Communication au fost cei mai activi chiriaşi, în primul trimestru din 2023(analiză)
11 Aprilie 2023
AgerpresPrincipalele domenii constant reprezentate în ultimii 5 ani au fost IT&C, Financiar, Servicii profesionale, Medical&Farma şi Constructii&Real Estate (incluzand aici şi operatorii de co-working).
Distribuţia chiriaşilor după domeniul lor de activitate a fost foarte echilibrată în primul trimestru din 2023, cei mai activi chiriaşi fiind firmele din sectorul IT&Communication, cu 19% din suprafaţa nou închiriată, urmate de companiile din sectoarele Medical&Farma şi Energetic, cu 14 şi, respectiv 13%, conform unei analize realizate de o companie din domeniu.
Potrivit unui comunicat remis, marţi, AGERPRES, domeniul energetic au avut în acest prim trimestru al anului o pondere importantă, de 13%, mai multe companii finalizând în această perioadă procesul de relocare. Printre acestea se numără firma Elnet Instal, care a optat pentru subînchirierea unui spaţiu cu suprafaţă de 1.100 mp în proiectul The Light Bucureşti.
Principalele domenii constant reprezentate în ultimii 5 ani au fost IT&C, Financiar, Servicii profesionale, Medical&Farma şi Constructii&Real Estate (incluzand aici şi operatorii de co-working).
"Înainte de 2020, ponderea suprafeţelor închiriate de către firmele din domeniul IT&C, BPO şi SSC se situa an de an în jurul valorii de 50%. După debutul pandemiei de Covid-19, pe măsură ce s-au dezvoltat diverse modele de muncă hibridă sau remote, ponderea închirierilor de spaţii de birouri noi (relocări, pre-închirieri şi extinderi) de către firmele de IT a scăzut. În ultimii doi ani, 2021 şi 2022, ponderea a ajuns la 23%, iar nivelul tranzacţionării din primul trimestru al acestui an prefigurează un nivel similar pentru anul 2023", a declarat Alexandru Petrescu, managing partner la ESOP Consulting.
Scăderea procentuală a domeniului IT s-a făcut simţită în 2021 în contextul în care cererea venită din partea companiilor din domeniul medical a avut un nivel mult mai ridicat decât în anii precedenţi. De atunci solicitările de spaţii de birouri venite din partea firmelor din acest domeniu au păstrat o cadenţă constantă, în primul trimestru din 2023 constituind 14% din cererea de spaţii noi, se menţionează în analiza ESOP.
Cea mai căutată zonă pentru cei care s-au relocat sau şi-au extins spaţiile în trimestrul întâi din 2023 a fost zona Centru-Nord, cu 71% dintre preferinţele companiilor pentru închirieri de spaţii noi, urmată la mare distanţă de zona de Centru-Vest cu 13%.
Zona de centru-nord va fi pe primul loc în acest an şi în privinţa livrărilor de clădiri de birouri de clasa A, cu 54.000 mp, urmată de centru-sud, cu 35.000 mp, şi de centru-vest, cu 34.000 mp.
Până la finalul anului 2023 este programată finalizarea de clădiri de birouri cu o suprafaţă totală similară cu cea de anul trecut, cu un total de 153.000 mp de spaţii de birouri.
ESOP este una dintre companiile de referinţă în piaţa imobiliară din România, numărându-se în rândul primelor 5 companii specializate în segmentul comercial al pieţei. Din 2013, ESOP este membru afiliat al CORFAC International - Corporate Facility Advisors - o alianţă de companii imobiliare antreprenoriale angajate să ofere servicii de calitate la nivel local, naţional şi internaţional. CORFAC International oferă servicii imobiliare cu o acoperire în 61 de locaţii din America de Nord şi în peste 24 în alte ţări pe plan internaţional.
Cu peste 21 ani de experienţă şi una dintre cele mai mari echipe de consultanţi pe segmentul spaţiilor de birouri, ESOP a tranzacţionat în ultimii 3 ani peste 120.000 mp spaţii de birouri. Printre clienţii ce au ales serviciile ESOP de-a lungul timpului se numără companii importante precum Harman România, Hella România, IPSOS Interactive Services, Konica Minolta, Lugera & Makler, Enel, Alcedo, Sygenta, SNC Lavalin, 1 and 1 Romania, Asseco etc.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 6037 / 19466 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
INTERVIURI ESENȚIALE | Portofoliul de investigații internaționale a crescut semnificativ în cadrul biroului Clifford Chance din București în ultimii ani, devenind o adevărată carte de vizită pentru practica din Romania. De vorbă cu Daniel Badea (Managing Partner) și Sabina Crângașu Huțanu (Counsel), despre modul în care funcționează o echipă de avocați români de top, implicată în mod constant în cele mai complexe litigii și investigații de anvergură din Europa
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...