ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Grecia şi România pe ultimele locuri în UE după ponderea specialiştilor ITC în forţa de muncă

16 Iulie 2021   |   Agerpres

La polul opus, sunt Finlanda şi Suedia, unde ponderea specialiştilor ITC în totalul persoanelor ocupate este de 7,6%, respectiv 7,5%. Alte state cu o pondere relativ ridicată sunt Estonia, Luxemburg, Ţările de Jos, Irlanda şi Danemarca, toate cu peste 5%.

 
 
Specialiştii în tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor (ITC) reprezentau anul trecut 4,3% din forţa de muncă totală a Uniunii Europene, însă în rândul ţările membre cea mai mică pondere a specialiştilor ITC se înregistra în Grecia (2%) şi România (2,4%), arată datele publicate vineri de Eurostat.
 
La polul opus, sunt Finlanda şi Suedia, unde ponderea specialiştilor ITC în totalul persoanelor ocupate este de 7,6%, respectiv 7,5%. Alte state cu o pondere relativ ridicată sunt Estonia, Luxemburg, Ţările de Jos, Irlanda şi Danemarca, toate cu peste 5%.
 
Repartiţia pe sexe arată că marea majoritate a specialiştilor ITC din UE sunt bărbaţi şi doar 18,5% sunt femei. Ţările membre cu cea mai mare pondere a femeilor în rândul specialiştilor ITC sunt Bulgaria (28,2%), Grecia (26,5%) şi România (26,2%).
 
Totuşi, Eurostat subliniază că, începând din 2011, ritmul de creştere a numărului femeilor specialiste în ITC a fost mai mare decât cel al bărbaţilor, astfel încât decalajul dintre sexe s-a redus pe parcursul ultimului deceniu cu trei puncte procentuale. De exemplu, în cazul României ponderea femeilor în rândul specialiştilor ITC a crescut de la 21,7% în 2011 până la 26,2% în 2020.
 
La nivelul Uniunii Europene, aproape 8,4 milioane de persoane lucrau ca specialişti ITC, sau 4,3% din forţa de muncă totală, cu 0,4 puncte procentuale mai mult decât în 2019.
 
În România, pe parcursul ultimului deceniu, ponderea specialiştilor ITC în forţa de muncă a crescut de la 1,5% în 2011 până la 2,4% în 2020. În cifre absolute, în România anul trecut erau aproximativ 202.000 specialiştilor ITC, faţă de 125.000 în 2011. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 11145 / 17114
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
CMS și ACCESS alături de Agir Global în achiziția subsidiarei din România a Sidma Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Elena Andrei și Horea Popescu (M&A)
Clifford Chance Badea asistă BERD și OTP Bank în finanțarea de 93 mil. EUR a unui parc eolian de 102 MW din România. Echipa, coordonată de Daniel Badea (Clifford Chance Bucharest Managing Partner) și Jared Grubb (Partener Finance)
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ recrutează un partener de la Dentons. Cristina Dăianu intră în echipa de Drept Societar și Fuziuni și Achiziții tot pe poziția de partener. ”Firma oferă o platformă excelentă pentru practica mea”, spune avocata
Kinstellar a acordat consultanță companiei Canadian Nuclear Partners cu privire la acordul cadru cu Nuclearelectrica pentru retehnologizarea Unității 1 de la centrala nucleară de la Cernavodă. Partenerul Iustinian Captariu a coordonat echipa de avocați din mai multe arii de practică
Țuca Zbârcea & Asociații obține sesizarea CJUE într-un litigiu de achiziții publice în domeniul tehnologiilor medicale inovatoare
Clifford Chance Badea a asistat MORE în achiziția unui proiect cu o capacitate de 86 MW, prin care intră pe piața de energie regenerabilă din România. Nadia Badea, Partener Clifford Chance, coordonatoarea echipei de proiect: ”România se află pe radarul investitorilor de calibru în energie regenerabilă”
Grupul Acibadem (Turcia) poartă discuții one-to-one cu fondul de investiții MidEuropa pentru preluarea rețelei de sănătate Regina Maria | Mergermarket: Vânzătorul caută să obțină un multiplu de 13x EBITDA pentru platforma de asistență medicală, ceea ce implică o evaluare de aproximativ 1,3 miliarde de euro
România primește câștig de cauzã în arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments, legat de dosarul falimentului Astra Asigurãri. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...