
Industria de asset management din România a înregistrat cifre istorice anul trecut: active în administrare de aproape 10 mld. euro și peste 900.000 de investitori
28 Ianuarie 2025
AgerpresPiața fondurilor deschise de investiții este în continuare dominată de fondurile de obligațiuni (48,8%), însă se observă o creștere a cotei de piață a fondurilor de acțiuni, până la 24%, jumătate din cota globală de piață a fondurilor din această categorie.
Industria de asset management din România a încheiat anul 2024 cu un total al activelor administrate la nivelul întregii piețe de aproape 10 mld. euro și un număr de investitori care a depășit 900.000 de persoane, o creștere istorică de 33% față de anul anterior.
Potrivit raportului dat publicității astăzi de Asociația Administratorilor de Fonduri din România (AAF), numărul investitorilor de pe piața locală de asset management a ajuns anul trecut la 900.637 de persoane, în creștere cu 222.892 față de anul anterior.
De asemenea, la finele anului trecut, asset managerii din România aveau în administrare active nete de peste 48 mld. lei (aproape 10 mld. euro), creșterea anuală la nivelul pieței fiind de 22%. Astfel, subscrierile nete ale anului 2024 au depășit 5 mld. lei.
„Cifrele de la finalul anului 2024 ne arată că, în ciuda climatului economic și politic dificil, industria de asset management din România a continuat să performeze și să transfere încredere în piață, generând un nou record în ceea ce privește numărul de investitori. Faptul că numărul de investitori se apropie de borna de un milion de persoane demonstrează încă o dată că românii au înțeles că investițiile în fondurile mutuale sunt o modalitate la îndemână de a pune banii să lucreze în favoarea lor și o alternativă sigură pentru creșterea gradului de prosperitate. Și înseamnă că toate eforturile noastre din ultimii ani - atât ale AAF, cât și ale tuturor celor implicați în industrie-, de a face educație financiară și de a populariza conceptul de economisire inteligentă și investiții nu au fost în van. Pe acest trend pozitiv deja, ne așteptăm ca apetitul pentru investiții și, mai ales, pentru investiții în fonduri să se păstreze și în anul pe care tocmai l-am început și cât mai mulți oameni să-și pună economiile la treabă, investindu-le și multiplicându-le”, a declarat Horia Gustă, președintele Asociației Administratorilor de Fonduri din România.
Datele centralizate de AAF mai arată că activele fondurilor deschise de investiții erau cu 30% mai mari la finalul anului 2024, comparativ cu anul anterior, în timp ce numărul investitorilor a fost cu 38% mai mare, respectiv 812.226, la final de an. Aici se remarcă o creștere anuală semnificativă cu 77% a numărului investitorilor în fondurile de acțiuni (un plus de peste 55.000, până la un total de 127.941, la final de an).
Totodată, cele mai performante cinci fonduri în ultimele 12 luni au înregistrat randamente anuale nete cuprinse între 15,3% și 19,2%. Pe un orizont de 36 de luni, cele mai performante cinci fonduri au avut randamente cuprinse între 44,5% și 53%, obținute de-a lungul ultimilor trei ani (comparativ cu luna decembrie 2021).
Piața fondurilor deschise de investiții este în continuare dominată de fondurile de obligațiuni (48,8%), însă se observă o creștere a cotei de piață a fondurilor de acțiuni, până la 24%, jumătate din cota globală de piață a fondurilor din această categorie.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1152 / 19504 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...