ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

INS: Consumul final de energie electrică a crescut cu 1,8% în România, în 2024; importurile s-au majorat cu 5,2%

14 Februarie 2025   |   Agerpres

Producţia internă a însumat 16,916 milioane tep, în scădere cu 4,6%, de la un an la altul, iar importul a fost de 15,797 milioane tep, în creştere cu 5,2%.

 
 
Consumul final de energie electrică în România, în anul 2024, a fost mai mare cu 1,8% faţă de anul 2023, pe fondul creşterii consumului populaţiei cu 2,7% şi al celui din economie cu 1,6%, în timp ce iluminatul public a scăzut cu 6,7%, arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit sursei citate, în decursul anului trecut, principalele resurse de energie primară au totalizat 32,713 milioane de tone echivalent petrol (tep), în scădere cu 27.900 tep, comparativ cu perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2023.

De asemenea, producţia internă a însumat 16,916 milioane tep, în scădere cu 4,6%, de la un an la altul, iar importul a fost de 15,797 milioane tep, în creştere cu 5,2%.


Datele oficiale relevă faptul că, în 2024, resursele de energie electrică au fost de 66,248 miliarde kWh, în scădere cu 35,2 milioane kWh, faţă de anul anterior, în timp ce producţia din termocentrale s-a situat la 17,455 miliarde kWh (-3,1%), iar producţia din hidrocentrale a fost de 14,313 miliarde kWh (-23,1%).

În acelaşi timp, producţia rezultată din centralele nuclearo-electrice a ajuns la 10,912 miliarde kWh, în scădere cu 279,1 milioane kWh (-2,5%), timp în care producţia din centralele electrice eoliene s-a ridicat la valoarea de 6,358 miliarde kWh, în scădere cu 1,266 miliarde kWh, comparativ cu cele 12 luni din 2023.

Totodată, energia solară produsă în instalaţii fotovoltaice, în perioada analizată, a fost de 3,408 miliarde kWh, în creştere cu 1,183 miliarde kWh.

În ceea ce priveşte exportul de energie electrică, în 2024, acesta s-a situat la 10,843 miliarde kWh, în scădere cu 791,1 milioane kWh, comparativ cu anul precedent.

Consumul propriu tehnologic în reţele şi staţii a fost de 4,897 miliarde kWh, în scădere cu 143,7 milioane kWh.

La nivelul anului trecut, consumul final de energie electrică a înregistrat un salt de 1,8%, până la 50,508 miliarde kWh, consumul final de energie electrică în economie a crescut cu 1,6%, iar consumul populaţiei s-a majorat cu 2,7%, în timp ce iluminatul public s-a diminuat cu 6,7%, de la un la altul.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8 / 18492
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Înalta Curte de Casație a decis în premieră restituirea TVA aferentă taxei clawback | Victoria obținută de avocații Băncilă, Diaconu și Asociații împreună cu EY România pentru grupul Roche va avea implicații pentru toată industria farmaceutică
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director Bergenbier SA: ”Echipele noastre colaborează strâns pentru a preveni riscurile ce vin cu toate schimbările legislative. Vom continua acțiunile de conformare la modificările legislative și pe cele de prevenție. Menținem focusul pe strategia de sustenabilitate și continuăm să investim în dezvoltarea echipei”
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...