ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Investimental și Intercapital Asset Management anunță lansarea ETF-ului InterCapital BET-TRN UCITS la începutul anului 2024

28 Noiembrie 2023   |   BizLawyer

ETF-ul InterCapital BET-TRN UCITS, planificat pentru a intra la tranzacționare pe Bursa de Valori București în primul trimestru al anului 2024, va reprezenta un instrument important pe piața de capital locală, oferind investitorilor diversificare pe cele mai lichide 20 de companii românești incluse în BET, incluzând atât acțiuni defensive, cât și companii antreprenoriale locale dinamice.

 
 
Investimental, cel mai nou broker pe piața de capital românească, și InterCapital Asset Management, cel mai mare manager independent de investiții din Croația, cu active de 420 milioane de euro în administrare, anunță semnarea unui acord pentru lansarea unui nou ETF pe Bursa de Valori București. Acest ETF, a cărui lansare este planificată pentru începutul anului viitor, va urmări performanța indicelui BET-TRN, care include cele 20 de companii românești blue-chip, cum ar fi Banca Transilvania, Hidroelectrica, OMV Petrom sau Romgaz, pentru a menționa doar câteva. Acronimul TRN din BET-TRN înseamnă „Total Return Net”, ceea ce denotă faptul că indicele reflectă nu numai evoluțiile prețurilor companiilor blue-chip, dar presupune și reinvestirea dividendelor nete.


„Suntem încrezători că ETF-ul pe care îl lansăm cu Investimental va reprezenta o opțiune de investiție atractivă atât pentru investitorii de retail, cât și pentru cei instituționali din România, la un preț competitiv. InterCapital investește în România de aproape 15 ani și credem în potențialul pieței locale de capital, mai ales având în vedere că oferă unele dintre cele mai atractive randamente ale dividendelor din Europa. Prin urmare, dorim să sporim vizibilitatea Bursei de Valori București și performanța sa remarcabilă în întreaga regiune. Astăzi, cu ETF-ul deja listat pe Bursa de Valori Zagreb, avem active în administrare de 5,5 milioane de euro direcționate către piața românească. În câteva săptămâni, ETF-ul nostru va fi disponibil și pentru tranzacționare în lei direct pe Bursa de Valori București, oferind oportunități de investiții diversificate pentru toți cei interesați de dinamica piață de capital românească,” a declarat Ivan Kurtovic, Președintele Consiliului de Administrație al InterCapital Asset Management.

ETF-ul InterCapital BET-TRN UCITS, planificat pentru a intra la tranzacționare pe Bursa de Valori București în primul trimestru al anului 2024, va reprezenta un instrument important pe piața de capital locală, oferind investitorilor diversificare pe cele mai lichide 20 de companii românești incluse în BET, incluzând atât acțiuni defensive, cât și companii antreprenoriale locale dinamice. Prin urmare, investitorii vor putea obține expunere pe piața locală investind chiar și sume mici care, în mod normal, nu le-ar permite să construiască un portofoliu de investiții diversificat.

Accesul la BET-TRN va fi disponibil la cel mai mic cost de administrare al unui ETF listat pe BVB, de 0,8% la momentul lansării, dar cu posibilitatea de a scădea la 0,6% odată ce activele totale sub administrare (Assets under management – AUM) vor depăși 10 milioane de euro. Acest lucru este important, deoarece costurile de administrare sunt suportate indirect de investitori și afectează randamentul net pe care îl primesc. Menținerea costurilor scăzute garantează faptul că investitorii beneficiază eficient de performanțele pieței, maximizând astfel potențialul de creștere al investiției lor.

InterCapital Asset Management a lansat deja ETF-ul pe indicele BET-TRN în regiune, ETF-ul fiind tranzacționat în euro la Bursa de Valori Zagreb începând cu 31 mai 2023. ETF-ul va fi lansat și la Bursa de Valori Ljubljana la începutul lunii ianuarie 2024. Activele curente sub administrare ale ETF-ului sunt de 5,5 milioane de euro, dar managementul se așteaptă ca AUM să depășească 30 de milioane de euro până la sfârșitul anului 2024, datorită cererii atât la nivel local, cât și internațional. De la începutul anului până în prezent, indicele BET-TRN a înregistrat o creștere de 31%, depășind performanța S&P 500 și STOXX Europe 600.

Mihaela Bîciu, CEO Investimental, a comentat: „Prin lansarea ETF-ului InterCapital BET-TRN UCITS, deschidem oportunități extraordinare pentru investitorii de toate nivelurile. Acesta nu este doar un instrument de investiții, ci și un alt pas înainte al demersului nostru de a aduce piața de capital mai aproape de publicul larg. Suntem încântați să facilităm accesul la companiile de top de pe BVB, oferind o modalitate simplă și eficientă pentru investitorii care poate nu au experiența sau resursele pentru a naviga singuri în complexitatea pieței de capital. Credem că toată lumea merită un acces facil și ieftin la bursă, iar prin acest ETF facem un pas important în direcția aceasta."

Investimental, ca Participant Autorizat la Bursa de Valori București, va acționa ca Market Maker pentru ETF, asigurând lichiditatea zilnică după aprobarea de către Bursa de Valori București. Prin oferirea activă de cotații de cumpărare și vânzare pe tot parcursul zilei de tranzacționare, Investimental se va asigura că investitorii pot tranzacționa cu ușurință acțiunile ETF-ului. În plus, în calitate de Market Maker, Investimental va urmări activ să reducă spread-ul bid-ask, diferența dintre cel mai înalt preț de cumpărare și cel mai scăzut preț de vânzare, reducând astfel costurile de tranzacționare pentru investitori.

Această colaborare reprezintă o acțiune strategică pentru Investimental, aliniindu-se cu misiunea sa de a promova creșterea și evoluția pieței de capital românești.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 882 / 16447
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
De vorbă cu Alexandru Victor Savi-Nims, Chief Legal Officer - One United Properties, unul dintre profesioniștii care crede în diversitate și consideră că, în calitate de coordonator, trebuie să cuprinzi cât mai multe domenii de competență și să dai dovadă de independență și verticalitate | Despre principii de viață și oamenii care i-au modelat profilul profesional: ”Cel puțin ultimii 15 ani mi-au conturat un parcurs profesional eterogen, ce a construit un manager legal robust și, cumva, rar în România, prin diversitatea domeniilor în care am fost implicat și prin complexitatea proiectelor”
Cum văd avocații considerați Leading Lawyers în M&A anul 2024 | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA: Anul va fi dominat de investitorii strategici, deja prezenți în România sau în regiune. Fondurile se vor concentra în continuare pe tranzacții de dimensiuni mai degrabă reduse, pe investiții în start-up-uri, pe împărțirea riscului între ținte de dimensiuni mai mici. Mă aștept ca România să conteze în anii următori din ce în ce mai mult în regiune în ce privește numărul și valoarea tranzacțiilor M&A
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Tuță, unul dintre cei mai buni absolvenți ai promoției 2021, care a ales să se alăture echipei Reff & Asociații: ”Mi-am dorit dintotdeauna să fiu avocat litigant și, deși începutul a fost marcat de emoții, aș opta din nou pentru același parcurs profesional, întrucât este cel care mă împlinește”
Filip & Company asistă în vânzarea Infobest către AROBS Transilvania Software
Cum lucrează multi-premiata echipă Răzvan Dincă & Asociații în proiectele de IP dintre cele mai diverse, ce solicită adesea abilități complexe | Răzvan Dincă, Managing Partner: ”Succesul dosarelor a depins mai mult ca oricând de efortul și contribuția colegilor mei și, în aceste condiții, nivelul de performanță a activității noastre ca firmă de avocatură a continuat să crească”
RTPR asistă AROBS la achiziția Infobest România. Echipa, coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi în valoare de 2 miliarde de euro
Clifford Chance Badea a asistat aranjorii în prima emisiune de obligațiuni verzi lansată de România pe piețele externe, în valoare de 2 miliarde Euro. Mădălina Rachieru-Postolache (Partener) și Cosmin Anghel (Counsel) au coordonat echipa
Bulboacă & Asociații, alături de investitori în două tranzacții care concentrează la început de an forțe economice considerabile pentru sectoare de business strategice economic și social. Asistență în expansiunea Grupului LuxVet în România și la investiția BERD în R.Power Renewables
CMS a obținut o victorie strategică în față Curții de Apel Ploiești - Sesizare CCR privind legea de organizare și funcționare a DLAF. Echipa de drept penal a fost coordonată de Mihai Jiganie-Șerban (Partener)
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Șipoteanu, una dintre premiantele anului 2021, care s-a alăturat echipei Stoica & Asociații: “Am pășit în carieră cu foarte mult entuziasm și cu o enormă dorință de a acumula cât mai multe cunoștințe teoretice și practice. Mediul colegial călduros și respectuos este în mod indubitabil un factor ce contribuie la dezvoltarea și creșterea profesională”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...