ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Investiţiile în piaţa de real estate s-au redus cu 43% în prima jumătate a anului; retailul, în topul interesului investitorilor (companie)

25 Iulie 2023   |   Agerpres

Retailul a atras investiţii de 39 milioane de euro şi urcă în top trei din punct de vedere al interesului investitorilor, alături de sectorul industrial (33%) şi birouri (29%), arată CBRE. În acelaşi timp, hotelurile rămân pe locul patru, cu o cotă de investiţii de 17%.

 
 
Volumul investiţiilor în piaţa de real estate a coborât la 183,8 milioane de euro după prima jumătate a anului, cu 43% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar 21% din volumul total de investiţii a fost direcţionat către sectorul de retail, în creştere cu 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unei analize realizate de o companie de investiţii imobiliare.
 
Retailul a atras investiţii de 39 milioane de euro şi urcă în top trei din punct de vedere al interesului investitorilor, alături de sectorul industrial (33%) şi birouri (29%), arată CBRE. În acelaşi timp, hotelurile rămân pe locul patru, cu o cotă de investiţii de 17%.
 
Stocul total de spaţii moderne de retail în România a ajuns la 4,15 milioane de mp. Din acest volum, cota parcurilor de retail este în creştere constantă, atingând un procent de 39% din stocul total la finalul primului semestru din 2023.
 
În prima jumătate a anului curent, au fost livrate opt proiecte comerciale de dimensiuni mici şi mijloci, cu o suprafaţă cumulată de 69.300 de mp, dintre acestea doar unul aflându-se în Bucureşti. Alţi 235.000 mp se regăseau în fază de construcţie în primul semestru şi, potrivit estimărilor, urmează a fi livraţi în a doua parte a anului. Din totalul anunţat pentru a doua jumătate a anului, 63% este reprezentat de dezvoltări de tip parc de retail. Din punct de vedere al amplasării, 99% din suprafaţa totală va fi inaugurată în oraşe regionale, consolidând tendinţele actuale.
 
"Piaţa spaţiilor de retail se află într-un proces de transformare început în 2020, iar în prezent observăm o tendinţă continuă de echilibrare între formatele specializate şi cele tradiţionale. Centrele de dimensiuni mici şi medii, dar cu o acoperire mai bună la nivel de regiuni, devin formate preferate de către investitori sau dezvoltatori. Aceast lucru nu înseamnă că mallurile nu se bucură de succes în continuare, de vânzări extraordinare, fiind în topul preferinţelor consumatorilor, însă pentru a construi un mall de la zero este nevoie de resurse mult mai mari, atât financiare, cât şi know-how. O atenţie deosebită este acordată şi reglementărilor ESG, iar amprentele mai reduse de carbon şi abordarea mai sustenabilă sunt folosite ca factori diferenţiatori, mai ales că în prezent consumatorii sunt mult mai conştienţi şi mai atenţi la efectele asupra mediului", a declarat Carmen Ravon, Head of Retail Occupier CEE, CBRE.
 
Volumul investiţiilor în piaţa de real estate din prima jumătate a anului a coborât la 183,8 milioane de euro, cu 43% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care economia României este aşteptată să-şi încetinească rata de creştere în 2023, la circa 2,2%, după trei ani de avans continuu. 74% dintre aceste investiţii au fost realizate doar în primul trimestrul al anului curent. Investitorii cehi şi români au contribuit cu cel mai mare capital la activitatea investiţională din 2023, având cote similare în volumul de investiţii, de 33% şi respectiv 32%. Ceilalţi investitori care au ales România, cu o cotă comună de 35%, sunt cei din Lituania, Cipru, SUA şi Israel.
 
La nivelul portofoliului de active de retail al CBRE, pe întreaga regiune, fluxul de persoane din centrele comerciale se află în creştere, la final de 2022, fiind cu doar 7% sub nivelul înregistrat în aceeaşi lună din 2019, iar tendinţa este una de revenire, aşa cum se observă şi după primul semestru al lui 2023. Vânzările chiriaşilor au crescut cu 5% în aceeaşi perioadă analizată.
 
Pe o tendinţă ascendentă începând din 2020, consumul privat din România este prognozat să înregistreze creşteri anuale în 2023 şi 2024, însă modeste, de 3,2% şi 2,9%. Aceste majorări sunt bazate pe atenţia cumpărătorilor asupra cheltuielile lor, comentează compania citată. În acelaşi timp, preţurile continuă să resimtă fluctuaţiile costurilor cu materiile prime şi sunt afectate de inflaţie. Veştile bune vin pentru anul 2025 când se preconizează o creştere anuală mai semnificativă, respectiv 5,1%.
 
Inflaţia în 2023 este estimată să ajungă la 10,3%, cu 3,5% mai mică faţă de valoarea din 2022 - cea mai mare înregistrată în ultimii ani. Diminuarea a fost determinată în principal de scăderea preţurilor la combustibili şi energie electrică. De asemenea, prognozele pentru 2024 şi 2025 indică o scădere până la 5,1% şi chiar mai departe, la 2,7%.
 
"Perspectivele pieţei şi ale investiţiilor în real estate sunt pozitive, în condiţiile în care în următorii doi ani estimările indică o tendinţă de creştere mai accelerată a economiei, de 3,6% în 2024, respectiv la 4% în 2025. Estimările de creştere se bazează pe fondurile europene, precum cele din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), care vor reprezenta o sursă importantă de finanţare pentru economia României", potrivit datelor CBRE şi Oxford Economics.
 
CBRE Group, o companie listată în Fortune 500 şi S&P 500 cu sediul în Dallas, este cea mai mare firmă de servicii şi investiţii imobiliare comerciale din lume (pe baza veniturilor din 2022). Compania are peste 115.000 de angajaţi care deservesc clienţi din mai mult de 100 de ţări. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3021 / 17354
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Baciu Partners anunță extinderea echipei de leadership: Andrei Cosma și Corina Roman sunt promovați în poziția de partener
Bondoc și Asociații SCA anulează un proces-verbal al ANPC de sancționare pentru practici comerciale incorecte în domeniul publicității și audiovizualului | Proiect gestionat de Ioana Katona (Partener) și Anca Radu (Associate)
Clifford Chance Badea a asistat PPC Group în acordul privind achiziția a 629MW de energie regenerabilă de la o companie din portofoliul Macquarie. Nadia Badea (Partener) și Loredana Ralea (Counsel) au coordonat echipa
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Avocații din practica de Energie & Resurse Naturale de la Wolf Theiss lucrează în proiectele Doicești și Cernavodă, cele mai mari din domeniul energiei nucleare. Adina Aurel (Counsel): ”Ceea ce ne-a atras la aceste proiecte este în primul rând inovaţia tehnologică în domeniul energiei nucleare” | Cele mai multe solicitări au fost pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, dar volume de muncă mari au avut și mandatele din alte segmente ale practicii
RTPR, alături de OX2 la vânzarea unui parc eolian de 99MW, într-o tranzacție de 214 milioane euro, prima în România a grupului suedez | Echipa locală a fost coordonată de Mihai Ristici (Partner) și Vlad Stamatescu (Counsel). Colaborare cu echipa A&O Shearman condusă de Kamil Jankielewicz
Filip & Company asistă Digi Portugalia la achiziția Nowo Communications, al patrulea cel mai mare operator de telecomunicații mobile și fixe din Portugalia
LegiTeam | We are looking for a corporate ̸ M&A lawyer (5-7 years of experience) to join RTPR
Filip & Company a asistat Simtel Team cu privire la transferul acţiunilor pe Piaţa Principală a BVB
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...