ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Locuinţele cele mai populare pentru români în 2025 sunt apartamentele cu două camere (platformă imobiliare)

16 Ianuarie 2025   |   Agerpres

Casele din zona periurbană sunt considerate o alternativă tentantă pentru cumpărători, în contextul în care pot oferi mai mult spaţiu la un preţ de multe ori mai scăzut decât cel al unor proprietăţi aflate în oraş.

 
 
Apartamentele cu două camere aflate în marile oraşe din ţară sunt cele mai populare locuinţe în 2025 în rândul cumpărătorilor, arată o analiză publicată, joi, de p platformă specializată în imobiliare.

Pe ansamblu, în ceea ce priveşte preţul, cei mai mulţi potenţiali cumpărători şi-au propus să nu plătească mai mult de 120.000 de euro pentru viitoarea lor locuinţă, iar circa 34% dintre ei vor ca tranzacţia să fie încheiată cu cash, dar pentru mulţi alţii accesarea unui credit ipotecar rămâne o necesitate.

Conform datelor Imobiliare.ro, pentru a fi considerate ideale de către 73% dintre respondenţi, acestea trebuie să fie dotate cu centrală termică, să fie localizate într-o zonă care dispune de conexiuni bune la reţeaua de mijloace de transport în comun, într-un bloc care le oferă proprietarilor acces la un loc de parcare sau la un garaj.


În acelaşi timp, casele din zona periurbană sunt considerate o alternativă tentantă pentru cumpărători, în contextul în care pot oferi mai mult spaţiu la un preţ de multe ori mai scăzut decât cel al unor proprietăţi aflate în oraş. Acestea depăşesc apartamentele cu 3 şi 4 camere în topul celor mai dorite locuinţe în 2025.

Cei mai mulţi cumpărători interesaţi de realizarea unei achiziţii imobiliare într-unul dintre marile oraşe din ţară sau în localităţile din împrejurimile acestora îşi doresc să găsească un apartament cu două camere care să le răspundă nevoilor. În total, 33% dintre respondenţii sondajului şi-au arătat intenţia de a cumpăra o astfel de locuinţă în 2025.

Pe locul al doilea în topul preferinţelor se găsesc casele. Localizate, în general, în localităţile de la periferia principalelor centre urbane din România, acestea stârnesc anul acesta interesul a 27% dintre cei care au pornit în căutarea locuinţei ideale.

Locul al treilea este ocupat de apartamentele cu trei camere, nevoia de spaţiu fiind evidentă în ultimii ani pentru un segment destul de extins al pieţei, în special în rândul familiilor cu copii şi al celor care lucrează încă în sistem remote sau hibrid şi vor să amenajeze acasă un spaţiu adecvat de muncă.

Potrivit sursei citate, garsonierele şi apartamentele cu patru camere ocupă ultimele poziţii în top. În Bucureşti, un astfel de imobil a ajuns să se vândă cu un preţ mediu de 3.030 euro/mp util, în condiţiile în care media la nivel de oraş pe segmentul rezidenţial nou abia atinge 2.059 euro/mp util, reiese din Indicele Imobiliare.ro. O proprietate similară poate fi cumpărată în Timişoara cu un preţ mediu de 2.328 euro/mp util versus 1.994 euro/mp util, preţul cerut la nivelul pieţei locale pentru locuinţele finalizate în ultimii cinci ani.

"În timp ce românii îşi doresc să aibă centrale termice în case, la nivel european se fac paşi spre eliminarea treptată, până în 2040, a cazanelor şi sistemelor de încălzire alimentate cu combustibili fosili, în baza Directivei privind performanţa energetică a clădirilor convenită de Parlamentul European şi de statele membre UE. O locuinţă ideală trebuie să le ofere viitorilor proprietari acces facil la mijloacele de transport în comun. Aproape 60% dintre cei intervievaţi consideră că acest aspect este deosebit de important, fapt ce ne indică un interes în creştere pentru obţinerea unei localizări superioare şi potenţiala favorizare a acesteia în detrimentul preţului. O astfel de schimbare în comportamentul consumatorilor ar fi un semn clar al unei mai bune înţelegeri a impactului pe care îl pot avea locuinţele asupra calităţii vieţii", se menţionează în concluziile sondajului.

Pentru 54% dintre respondenţi locul de parcare sau garajul nu trebuie să lipsească, în timp ce 5% afirmă că un buncăr este un element pe care şi-l doresc la casa sau în blocul în care vor ajunge să cumpere un apartament anul acesta. Piscina este ultima pe lista lor de dorinţe, doar 4% dintre ei propunându-şi să găsească o proprietate care să le permită accesul la o astfel de facilitate de relaxare în timpul liber.

De asemenea, peste 60% dintre cei care şi-au propus să facă anul acesta o achiziţie imobiliară vor să plătească cel mult 120.000 de euro pentru a deveni proprietari, potrivit rezultatelor sondajului. Aproximativ 16% dintre respondenţi vor să plătească între 120.001 şi 170.000 de euro pentru viitoarea lor locuinţă. Doar 8% sunt dispuşi să achite mai bine de 250.000 de euro.

Preţul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare de proprietari şi dezvoltatori a ajuns la nivel naţional la 1.710 euro/mp util, conform Indicelui Imobiliare.ro. Locuinţele s-au scumpit pe parcursul anului trecut cu 14%, faţă de 6% în 2023. În marile oraşe, însă, avansul înregistrat la nivelul preţurilor a atins şi 20%.

Doar peste o treime (34%) dintre cei care au luat parte la sondaj au declarat că intenţionează să cumpere o locuinţă cu cash în 2025. Alţi 38% vor să apeleze la un credit ipotecar pentru a încheia tranzacţia, în timp ce 28% dintre respondenţi nu au luat încă o decizie finală în acest sens.

Sondajul Imobiliare.ro a fost realizat în perioada decembrie 2024 - ianuarie 2025, în rândul a aproape 3.600 de potenţiali cumpărători interesaţi de realizarea unei achiziţii imobiliare în principalele şase centre urbane din România (Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi, Timişoara) sau în localităţile situate la periferia acestora.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1243 / 19526
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...