ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Locuinţele cele mai populare pentru români în 2025 sunt apartamentele cu două camere (platformă imobiliare)

16 Ianuarie 2025   |   Agerpres

Casele din zona periurbană sunt considerate o alternativă tentantă pentru cumpărători, în contextul în care pot oferi mai mult spaţiu la un preţ de multe ori mai scăzut decât cel al unor proprietăţi aflate în oraş.

 
 
Apartamentele cu două camere aflate în marile oraşe din ţară sunt cele mai populare locuinţe în 2025 în rândul cumpărătorilor, arată o analiză publicată, joi, de p platformă specializată în imobiliare.

Pe ansamblu, în ceea ce priveşte preţul, cei mai mulţi potenţiali cumpărători şi-au propus să nu plătească mai mult de 120.000 de euro pentru viitoarea lor locuinţă, iar circa 34% dintre ei vor ca tranzacţia să fie încheiată cu cash, dar pentru mulţi alţii accesarea unui credit ipotecar rămâne o necesitate.

Conform datelor Imobiliare.ro, pentru a fi considerate ideale de către 73% dintre respondenţi, acestea trebuie să fie dotate cu centrală termică, să fie localizate într-o zonă care dispune de conexiuni bune la reţeaua de mijloace de transport în comun, într-un bloc care le oferă proprietarilor acces la un loc de parcare sau la un garaj.


În acelaşi timp, casele din zona periurbană sunt considerate o alternativă tentantă pentru cumpărători, în contextul în care pot oferi mai mult spaţiu la un preţ de multe ori mai scăzut decât cel al unor proprietăţi aflate în oraş. Acestea depăşesc apartamentele cu 3 şi 4 camere în topul celor mai dorite locuinţe în 2025.

Cei mai mulţi cumpărători interesaţi de realizarea unei achiziţii imobiliare într-unul dintre marile oraşe din ţară sau în localităţile din împrejurimile acestora îşi doresc să găsească un apartament cu două camere care să le răspundă nevoilor. În total, 33% dintre respondenţii sondajului şi-au arătat intenţia de a cumpăra o astfel de locuinţă în 2025.

Pe locul al doilea în topul preferinţelor se găsesc casele. Localizate, în general, în localităţile de la periferia principalelor centre urbane din România, acestea stârnesc anul acesta interesul a 27% dintre cei care au pornit în căutarea locuinţei ideale.

Locul al treilea este ocupat de apartamentele cu trei camere, nevoia de spaţiu fiind evidentă în ultimii ani pentru un segment destul de extins al pieţei, în special în rândul familiilor cu copii şi al celor care lucrează încă în sistem remote sau hibrid şi vor să amenajeze acasă un spaţiu adecvat de muncă.

Potrivit sursei citate, garsonierele şi apartamentele cu patru camere ocupă ultimele poziţii în top. În Bucureşti, un astfel de imobil a ajuns să se vândă cu un preţ mediu de 3.030 euro/mp util, în condiţiile în care media la nivel de oraş pe segmentul rezidenţial nou abia atinge 2.059 euro/mp util, reiese din Indicele Imobiliare.ro. O proprietate similară poate fi cumpărată în Timişoara cu un preţ mediu de 2.328 euro/mp util versus 1.994 euro/mp util, preţul cerut la nivelul pieţei locale pentru locuinţele finalizate în ultimii cinci ani.

"În timp ce românii îşi doresc să aibă centrale termice în case, la nivel european se fac paşi spre eliminarea treptată, până în 2040, a cazanelor şi sistemelor de încălzire alimentate cu combustibili fosili, în baza Directivei privind performanţa energetică a clădirilor convenită de Parlamentul European şi de statele membre UE. O locuinţă ideală trebuie să le ofere viitorilor proprietari acces facil la mijloacele de transport în comun. Aproape 60% dintre cei intervievaţi consideră că acest aspect este deosebit de important, fapt ce ne indică un interes în creştere pentru obţinerea unei localizări superioare şi potenţiala favorizare a acesteia în detrimentul preţului. O astfel de schimbare în comportamentul consumatorilor ar fi un semn clar al unei mai bune înţelegeri a impactului pe care îl pot avea locuinţele asupra calităţii vieţii", se menţionează în concluziile sondajului.

Pentru 54% dintre respondenţi locul de parcare sau garajul nu trebuie să lipsească, în timp ce 5% afirmă că un buncăr este un element pe care şi-l doresc la casa sau în blocul în care vor ajunge să cumpere un apartament anul acesta. Piscina este ultima pe lista lor de dorinţe, doar 4% dintre ei propunându-şi să găsească o proprietate care să le permită accesul la o astfel de facilitate de relaxare în timpul liber.

De asemenea, peste 60% dintre cei care şi-au propus să facă anul acesta o achiziţie imobiliară vor să plătească cel mult 120.000 de euro pentru a deveni proprietari, potrivit rezultatelor sondajului. Aproximativ 16% dintre respondenţi vor să plătească între 120.001 şi 170.000 de euro pentru viitoarea lor locuinţă. Doar 8% sunt dispuşi să achite mai bine de 250.000 de euro.

Preţul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare de proprietari şi dezvoltatori a ajuns la nivel naţional la 1.710 euro/mp util, conform Indicelui Imobiliare.ro. Locuinţele s-au scumpit pe parcursul anului trecut cu 14%, faţă de 6% în 2023. În marile oraşe, însă, avansul înregistrat la nivelul preţurilor a atins şi 20%.

Doar peste o treime (34%) dintre cei care au luat parte la sondaj au declarat că intenţionează să cumpere o locuinţă cu cash în 2025. Alţi 38% vor să apeleze la un credit ipotecar pentru a încheia tranzacţia, în timp ce 28% dintre respondenţi nu au luat încă o decizie finală în acest sens.

Sondajul Imobiliare.ro a fost realizat în perioada decembrie 2024 - ianuarie 2025, în rândul a aproape 3.600 de potenţiali cumpărători interesaţi de realizarea unei achiziţii imobiliare în principalele şase centre urbane din România (Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi, Timişoara) sau în localităţile situate la periferia acestora.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6 / 18289
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Iablonschi & Asociații se alătură rețelei Marcalliance, care își consolidează astfel rețeaua globală și prezența în Europa de Est | Dorothée De Bernis (Președinte Marcalliance): ”Ne bazăm în România pe o echipă juridică de încredere”
Hațegan Attorneys, firmă de avocatură de tip butique cu sediul la Timișoara, își consolidează practica de Banking & Finance prin cooptarea unui profesionist cu experiență în corporate banking pe poziția de counsel
Arbitrajul ICSID cerut de 15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări, care care cer compensații pentru tratamentul aplicat de autoritățile române, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 213 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...