
MAE a procesat, în 2024, circa 80.000 de solicitări de vize de angajare în muncă pentru străini
20 Martie 2025
AgerpresDintre solicitările de vize de angajare în muncă, au fost eliberate 60.000 (+20%), 19.000 au fost respinse (+12%), iar 1.000 au fost anulate sau revocate (de cinci ori mai puţine comparativ cu anul precedent).
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a procesat, în 2024, aproximativ 80.000 de solicitări de vize de angajare în muncă, în creştere cu 11% faţă de anul 2023, a declarat Mădălina-Gabriela Tarcan, agent consular, Direcţia Monitorizare şi Coordonare Vize, Centrul Naţional de Vize din MAE, la un Business Breakfast organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB).
Dintre solicitările de vize de angajare în muncă, au fost eliberate 60.000 (+20%), 19.000 au fost respinse (+12%), iar 1.000 au fost anulate sau revocate (de cinci ori mai puţine comparativ cu anul precedent). Cei mai mulţi străini angajaţi cu contract de muncă în ţara noastră provin din Nepal, Sri Lanka, India, Bangladesh şi Pakistan.
Dintre solicitările de vize de angajare în muncă, au fost eliberate 60.000 (+20%), 19.000 au fost respinse (+12%), iar 1.000 au fost anulate sau revocate (de cinci ori mai puţine comparativ cu anul precedent). Cei mai mulţi străini angajaţi cu contract de muncă în ţara noastră provin din Nepal, Sri Lanka, India, Bangladesh şi Pakistan.
Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti a organizat un nou eveniment din seria Business Breakfast la Palatul CCIB, cu tema "Importul forţei de muncă şi noile reglementări în legislaţia muncii", la care au luat parte peste 80 de antreprenori, manageri şi consultanţi.
"Am organizat acest eveniment, al doilea pe acest subiect, la solicitarea comunităţii de afaceri cu scopul de a continua dialogul cu reprezentanţii autorităţilor cu atribuţii în domeniu, astfel încât să obţinem informaţii valoroase privind particularităţile procesului legal de import al forţei de muncă, în contextul intrării depline a României în spaţiul Schengen şi al modificărilor aduse cadrului legal. Este esenţial să înţelegem impactul acestor schimbări asupra companiilor noastre şi să identificăm soluţii eficiente pentru a ne adapta la noile realităţi, astfel încât să valorificăm această oportunitate pentru a soluţiona problema deficitului cronic de forţă de muncă", a declarat Iuliu Stocklosa, preşedintele CCIB, în deschiderea ediţiei, citat într-un comunicat al CCIB.
Invitaţii speciali au fost: Larisa Otilia Papp, director al Direcţiei Control Relaţii de Muncă, Inspecţia Muncii, Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale (MMFTSS), comisarul-şef Sorin Enache, şeful Serviciului pentru Imigrări al judeţului Ilfov, Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) şi Mădălina-Gabriela Tarcan (MAE), care au abordat aspecte legale, tehnice şi practice privind importul de forţă de muncă.
Principalele subiecte abordate au vizat: încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României, procedura de eliberare a avizelor de muncă, condiţiile în care un lucrător străin poate lucra în baza mai multor contracte, principalele obligaţii ale angajatorilor care lucrează cu forţă de muncă din afara Uniunii Europene, documentele verificate de angajaţii inspectoratelor teritoriale de muncă, inclusiv aspecte practice privind munca nedeclarată, regimul de muncă al studenţilor străini, cadrul legal pentru procesarea cererilor de viză, conţinutul dosarului de cerere de viză, pregătirea interviului consular, provocările generate de fenomenul migraţiei ilegale. În context, a fost subliniată importanţa derulării corecte a procesului de recrutare, care trebuie să ţină seama atât de particularităţile culturale din ţara de origine a lucrătorului, cât şi de specificul muncii din ţara de destinaţie.
O alternativă interesantă la soluţionarea deficitului de forţă de muncă a oferit chestorul de poliţie penitenciară dr. Dan Halchin, director general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), care a vorbit pe larg despre avantajele pe care le au antreprenorii care lucrează cu forţă de muncă din acest segment, se arată în comunicat.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 302 / 19026 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Leroy și Asociații a asistat ENGIE Romania în achiziția unui proiect eolian în județul Constanța. Ce avocați au fost în prima linie
Filip & Company a asistat Amstar Management în vânzarea hotelurilor Duke Romană și Duke Armenească din București. Ioana Roman (partener) a coordonat echipa
Cum lucrează avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații în proiectele de obținere și implementare a ajutoarelor de stat și cum îi pot ajuta pe clienții care solicită asistență | Șansele unui proiect depind de caracteristicile sale intrinseci, de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate și de corectitudinea cu care sunt colectate documentele necesare depunerii dosarului. De vorbă cu Raluca Vasilache (Partener) și Andreea Oprișan (Partener) despre pașii care trebuie urmați și aspectele sensibile de care companiile trebuie să țină cont
RTPR, avocații băncilor în finanțarea sindicalizată de 3,1 miliarde lei acordată Electrica. Cosmin Tilea (Partner) și Andreea Nedeloiu (Counsel) au coordonat echipa
Women Lawyers | De vorbă cu Angela Porumb (Partener Mușat & Asociații), avocat o carieră de peste 20 de ani în avocatura de business, care a ales această firmă din dorința clară de a evolua: ”Pasul spre Mușat & Asociații a fost definitoriu pentru maturizarea și împlinirea mea ca avocat. Am avut în acest fel avantajul de a intra în dosare complexe, cu rezonanță juridică, cauze ce, dincolo de pregătirea teoretică, au implicat creativitate maximă și obligatoriu efort de echipă”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
Filip & Company a asistat BT Pensii în preluarea fondului BRD Medio, care devine Pensia Mea Plus. Vânzătorii au lucrat cu avocații PNSA
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...