
Măsurile pentru reducererea la minimum a impactului tarifelor impuse de SUA vor fi discutate punctual săptămâna viitoare (ministru)
03 Aprilie 2025
AgerpresPreşedintele american a anunţat taxe vamale de 20% pentru produsele importate din Uniunea Europeană, 34% pentru cele din China, 31% pentru Elveţia, 26% pentru India, 10% pentru Marea Britanie, 10% pentru Brazilia. Donald Trump a insistat că orice produs care intră în SUA va fi taxat cu cel puţin 10%.
Guvernul pregăteşte deja scheme de ajutor pentru sectoarele care ar putea avea de suferit în urma noilor tarife impuse de Statele Unite, iar măsurile propuse vor fi discutate punctual săptămâna viitoare cu cei afectaţi, astfel încât să fie redus la minimum impactul asupra companiilor româneşti al acestor tarife, a declarat joi, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Finanţelor, Tanczos Barna.
"Aşa cum a anunţat şi domnul prim-ministru Ciolacu înainte de şedinţa de Guvern, pregătim deja scheme de ajutor de stat pentru a ajuta sectoarele care ar putea să sufere din cauza acestor decizii. Deciziile afectează şi relaţiile directe comerciale dintre România şi Statele Unite ale Americii, dar noi suntem şi furnizori de componente auto, de exemplu, pentru industria auto din întreaga Uniune Europeană. Eu, în cursul zilei de astăzi, am luat deja legătura cu două asociaţii extrem de importante ale mediului de afaceri, cu Concordia şi cu ACAROM.(...) Săptămâna viitoare, luni sau marţi, o să avem o discuţie unde vom discuta punctual despre măsurile pe care le va propune Guvernul, astfel încât să reducem la minimum impactul asupra companiilor româneşti al acestor tarife", a spus Tanczos Barna.
"Aşa cum a anunţat şi domnul prim-ministru Ciolacu înainte de şedinţa de Guvern, pregătim deja scheme de ajutor de stat pentru a ajuta sectoarele care ar putea să sufere din cauza acestor decizii. Deciziile afectează şi relaţiile directe comerciale dintre România şi Statele Unite ale Americii, dar noi suntem şi furnizori de componente auto, de exemplu, pentru industria auto din întreaga Uniune Europeană. Eu, în cursul zilei de astăzi, am luat deja legătura cu două asociaţii extrem de importante ale mediului de afaceri, cu Concordia şi cu ACAROM.(...) Săptămâna viitoare, luni sau marţi, o să avem o discuţie unde vom discuta punctual despre măsurile pe care le va propune Guvernul, astfel încât să reducem la minimum impactul asupra companiilor româneşti al acestor tarife", a spus Tanczos Barna.
El a subliniat că şi la nivelul Uniunii Europene există o analiză în curs de desfăşurare, iar ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, Bogdan Ivan, se va întâlni săptămâna viitoare, luni şi marţi, cu miniştrii de profil din Uniunea Europeană pentru a pregăti un răspuns adecvat pentru susţinerea industriilor europene.
În ceea ce priveşte posibilele scheme de ajutor, ministrul a precizat că acestea vor fi discutate cu industria de profil şi se vor căuta soluţii care să răspundă cel mai bine nevoilor acesteia.
"Din partea lor, din partea industriei de profil, aşteptăm în primul rând propuneri. Nu vrem să impunem scheme de ajutor de stat care după aceea să nu fie eficiente şi să nu fie utilizate exact cum doreşte industria. Ceea ce vă pot spune e că această industrie contribuie în mod semnificativ la încasările bugetului de stat. Aceste încasări, aceste plăţi din partea companiilor sunt atent monitorizate de echipa mea la minister. Vă pot spune că primele luni ale anului nu dau încă motive de îngrijorare. Industria merge chiar mai bine un pic decât în 2024, în funcţie de anumite diferenţe în plus sau minus la anumite categorii de impozite plătite, dar pe ansamblu încasările sunt acceptabile, sunt în creştere faţă de 2024", a explicat Tanczos Barna.
Acesta a mai menţionat că actuala situaţie poate să reaşeze relaţiile comerciale cu Statele Unite, pe ansamblu, şi se poate ajunge la lanţuri foarte scurte de aprovizionare şi la producţie autohtonă, consum autohton.
"Dacă exporturile sunt îngreunate, trebuie să ne reorientăm şi să avem cât mai multe produse, acum vorbesc per ansamblul economiei, cât mai multe produse consumate în Uniunea Europeană sau într-o ţară membru a Uniunii Europene", a punctat ministrul Finanţelor.
Preşedintele american a anunţat taxe vamale de 20% pentru produsele importate din Uniunea Europeană, 34% pentru cele din China, 31% pentru Elveţia, 26% pentru India, 10% pentru Marea Britanie, 10% pentru Brazilia. Donald Trump a insistat că orice produs care intră în SUA va fi taxat cu cel puţin 10%.
Totodată, preşedintele american a anunţat taxe vamale de 46% pentru produsele importate din Vietnam, 49% pentru cele din Cambodgia, 37% pentru cele din Bangladesh şi 32% pentru cele din Indonezia. De asemenea, au fost majorate taxele vamale pentru produsele importate din China cu încă 34 puncte procentuale, după tarifele anterioare de 20%.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 724 / 19531 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...