
Piaţa de curierat din România se află în creştere, dar este încetinită din cauza procedurilor birocratice (specialişti)
03 Aprilie 2025
AGERPRESÎn această industrie se observă o creştere importantă, după pandemie.
Piaţa de curierat din România se află într-o creştere constantă, datorită e-commerce şi investiţiilor realizate de către companii, chiar dacă se constată o încetinire a business-ului din cauza procedurilor birocratice ale autorităţilor centrale şi locale, în special, în privinţa reglementărilor şi autorizaţiilor, este principala concluzie a conferinţei Courier & Postal Services Forum 2025, organizată, joi, de Govnet Conferences.
"În industria noastră observăm o creştere importantă, după pandemie. La FAN Courier, creştem mai mult datorită seller-ilor internaţionali, datorită e-commerce-ului şi nu datorită seller-ilor interni. Piaţa de e-commerce din România este destul de polarizată. Este un jucător principal care a reuşit să-şi depăşească condiţia şi face lucruri extraordinare. Distanţa faţă de urmăritorii săi este una teribil de mare. Există consum în România şi asta ne bucură", a declarat Cornel Morcov, Chief Commercial Officer, FAN Courier.
"În industria noastră observăm o creştere importantă, după pandemie. La FAN Courier, creştem mai mult datorită seller-ilor internaţionali, datorită e-commerce-ului şi nu datorită seller-ilor interni. Piaţa de e-commerce din România este destul de polarizată. Este un jucător principal care a reuşit să-şi depăşească condiţia şi face lucruri extraordinare. Distanţa faţă de urmăritorii săi este una teribil de mare. Există consum în România şi asta ne bucură", a declarat Cornel Morcov, Chief Commercial Officer, FAN Courier.
Potrivit acestuia, activitatea de curierat a crescut în special datorită volumelor foarte mari de colete provenite din China, valoarea coşului de cumpărături a scăzut în medie per expediţie, dar a crescut numărul de comenzi.
Reprezentantul FAN Courier a arătat că statul român nu a făcut nimic să crească infrastructura în zona de cargo, deşi România are un potenţial foarte mare în această privinţă.
"Noi am făcut o investiţie de curând. Am anunţat achiziţia unui comisionar vamal tocmai pentru că ne dorim să îmbunătăţim aceste procese operaţionale, să oferim clienţilor din România o experienţă foarte bună pe zona de livrare. Cel mai mare efort îl facem noi, companiile private. Suportul pe care îl primim din partea autorităţilor este limitat", a menţionat Cornel Morcov.
Ca şi ceilalţi antreprenori, reprezentantul FAN Courier a admis că există, în prezent, o presiune foarte mare pe costurile companiilor de curierat, mai ales în zona de investiţii şi în cea a relaţiei cu clienţii şi furnizorii, care încearcă să obţină profituri cât mai bune.
"Dacă n-am fi investit sute de milioane în automatizări, hub-uri, sisteme de sortare, lockere şi altele, n-am fi avut capacitatea de a rezista. Ca să faci investiţii ai nevoie de bani, pe care trebuie să îi iei din piaţă sau să te finanţezi, cu o marjă de profit. Avem speranţa că ne vom putea aşeza cumva, ca şi industrie, să putem să gestionăm în continuare business-ul la standardele pe care ni le dorim", a mai spus Cornel Morcov.
Conform acestuia, sunt anumite primării, autorităţi locale, care au început să pună frână în zona de amplasare a lockerelor. "Pe partea de autorizaţie de construcţie pentru depozitele noastre nu s-a schimbat absolut nimic. Măsurăm în ani timpul de la depunerea documentelor până la obţinerea avizelor necesare", a mai afirmat reprezentantul FAN Courier.
El a criticat autorităţile din Timişoara pentru că interzic plasarea lockerelor pe domeniul public din motive de neînţeles. "Noi investim într-un astfel de device zeci de mii de euro, scoatem poluarea din oraş, aducem plus valoare consumatorului, sunt multe avantaje, mai ales că scădem costurile, inclusiv la consumator. Autorităţile consideră că lockerele arată urât, că au o anumită culoare într-o zonă urbanistică. Cert e că nu primim suport din partea autorităţilor", a conchis reprezentantul firmei de curierat.
La rândul său, Alin Abălaşei, VP Country Leadership RO&BG, Sameday Group, a spus că, în 2024, s-a constatat o creştere de aproximativ 25% a trimiterilor la easybox.
Roxana Babatie, Head of Domestic Sales, Cargus, a precizat că investiţiile companiei din 2024 s-au concentrat pe cât mai multă automatizare, digitalizare şi tehnologizare. Aceasta a arătat că o presiune foarte mare pe costurile de transport vine cel mai mult din partea seller-ilor chinezi, care vor să negocieze costuri extraordinar de mici la volume mari de colete aduse.
Schimbarea comportamentului cumpărătorului român a fost remarcată şi de către Marian Şeitan, CEO, Mediaposte Hit Mail, care a menţionat că "oamenii nu prea mai cumpără produse de calitate, ci cumpără mai multe produse de calitate mai proastă, cu aceeaşi bani". "Concurenţa din partea chinezilor este directă şi la retailul clasic şi la retailul online, ceea ce reprezintă o tendinţă spectaculoasă", a explicat CEO Mediaposte Hit Mail.
Aflat la cea de-a 12-a ediţie, Courier & Postal Services Forum 2025 şi-a propus să aducă la aceeaşi masă de discuţii furnizori de servicii de curierat şi postale, fast delivers, dar şi retaileri online şi furnizori de servicii şi produse adresate industriei.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 734 / 19540 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...