ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piaţa de curierat din România se află în creştere, dar este încetinită din cauza procedurilor birocratice (specialişti)

03 Aprilie 2025   |   AGERPRES

În această industrie se observă o creştere importantă, după pandemie.

 
 
Piaţa de curierat din România se află într-o creştere constantă, datorită e-commerce şi investiţiilor realizate de către companii, chiar dacă se constată o încetinire a business-ului din cauza procedurilor birocratice ale autorităţilor centrale şi locale, în special, în privinţa reglementărilor şi autorizaţiilor, este principala concluzie a conferinţei Courier & Postal Services Forum 2025, organizată, joi, de Govnet Conferences.

"În industria noastră observăm o creştere importantă, după pandemie. La FAN Courier, creştem mai mult datorită seller-ilor internaţionali, datorită e-commerce-ului şi nu datorită seller-ilor interni. Piaţa de e-commerce din România este destul de polarizată. Este un jucător principal care a reuşit să-şi depăşească condiţia şi face lucruri extraordinare. Distanţa faţă de urmăritorii săi este una teribil de mare. Există consum în România şi asta ne bucură", a declarat Cornel Morcov, Chief Commercial Officer, FAN Courier.


Potrivit acestuia, activitatea de curierat a crescut în special datorită volumelor foarte mari de colete provenite din China, valoarea coşului de cumpărături a scăzut în medie per expediţie, dar a crescut numărul de comenzi.

Reprezentantul FAN Courier a arătat că statul român nu a făcut nimic să crească infrastructura în zona de cargo, deşi România are un potenţial foarte mare în această privinţă.

"Noi am făcut o investiţie de curând. Am anunţat achiziţia unui comisionar vamal tocmai pentru că ne dorim să îmbunătăţim aceste procese operaţionale, să oferim clienţilor din România o experienţă foarte bună pe zona de livrare. Cel mai mare efort îl facem noi, companiile private. Suportul pe care îl primim din partea autorităţilor este limitat", a menţionat Cornel Morcov.

Ca şi ceilalţi antreprenori, reprezentantul FAN Courier a admis că există, în prezent, o presiune foarte mare pe costurile companiilor de curierat, mai ales în zona de investiţii şi în cea a relaţiei cu clienţii şi furnizorii, care încearcă să obţină profituri cât mai bune.

"Dacă n-am fi investit sute de milioane în automatizări, hub-uri, sisteme de sortare, lockere şi altele, n-am fi avut capacitatea de a rezista. Ca să faci investiţii ai nevoie de bani, pe care trebuie să îi iei din piaţă sau să te finanţezi, cu o marjă de profit. Avem speranţa că ne vom putea aşeza cumva, ca şi industrie, să putem să gestionăm în continuare business-ul la standardele pe care ni le dorim", a mai spus Cornel Morcov.

Conform acestuia, sunt anumite primării, autorităţi locale, care au început să pună frână în zona de amplasare a lockerelor. "Pe partea de autorizaţie de construcţie pentru depozitele noastre nu s-a schimbat absolut nimic. Măsurăm în ani timpul de la depunerea documentelor până la obţinerea avizelor necesare", a mai afirmat reprezentantul FAN Courier.

El a criticat autorităţile din Timişoara pentru că interzic plasarea lockerelor pe domeniul public din motive de neînţeles. "Noi investim într-un astfel de device zeci de mii de euro, scoatem poluarea din oraş, aducem plus valoare consumatorului, sunt multe avantaje, mai ales că scădem costurile, inclusiv la consumator. Autorităţile consideră că lockerele arată urât, că au o anumită culoare într-o zonă urbanistică. Cert e că nu primim suport din partea autorităţilor", a conchis reprezentantul firmei de curierat.

La rândul său, Alin Abălaşei, VP Country Leadership RO&BG, Sameday Group, a spus că, în 2024, s-a constatat o creştere de aproximativ 25% a trimiterilor la easybox.

Roxana Babatie, Head of Domestic Sales, Cargus, a precizat că investiţiile companiei din 2024 s-au concentrat pe cât mai multă automatizare, digitalizare şi tehnologizare. Aceasta a arătat că o presiune foarte mare pe costurile de transport vine cel mai mult din partea seller-ilor chinezi, care vor să negocieze costuri extraordinar de mici la volume mari de colete aduse.

Schimbarea comportamentului cumpărătorului român a fost remarcată şi de către Marian Şeitan, CEO, Mediaposte Hit Mail, care a menţionat că "oamenii nu prea mai cumpără produse de calitate, ci cumpără mai multe produse de calitate mai proastă, cu aceeaşi bani". "Concurenţa din partea chinezilor este directă şi la retailul clasic şi la retailul online, ceea ce reprezintă o tendinţă spectaculoasă", a explicat CEO Mediaposte Hit Mail.

Aflat la cea de-a 12-a ediţie, Courier & Postal Services Forum 2025 şi-a propus să aducă la aceeaşi masă de discuţii furnizori de servicii de curierat şi postale, fast delivers, dar şi retaileri online şi furnizori de servicii şi produse adresate industriei.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 171 / 18977
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers în M&A de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA, evidențiat de Legal 500 în categoria Leading Partners în practica de fuziuni și achiziții: ”Apariția unui nou val de antreprenori care se maturizează de la an al an, apariția unui numar record de fonduri de investiții ̸ private-equity și faptul că acestea cred în existența unor ținte de achiziție, sunt de natură să dea încredere”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...