ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

MF: Două miliarde de lei pentru serviciile medicale şi 300 milioane lei pentru sprijinirea mediului de afaceri

12 Iulie 2024   |   Agerpres

Ministerul Sănătăţii a primit din Fondul de rezervă aproximativ 2 miliarde lei pentru cheltuielile cu medicamentele şi materialele sanitare din UPU, asigurarea cheltuielilor de întreţinere şi funcţionare a Direcţiilor de Sănătate Publică şi a Serviciilor de Ambulanţă, asigurarea derulării programelor naţionale de sănătate şi a acţiunilor prioritare privind pacientul critic.

 
 
După cele 3 miliarde de lei alocate săptămâna trecută pentru Ministerul Sănătăţii şi CNAS, suplimentăm cu alte 2 miliarde de lei pentru continuarea investiţiilor în echipamente noi, dar şi pentru a asigura predictibilitate financiară, care să se traducă în condiţii mai bune de tratament şi prevenţie pentru pacienţii din România, a declarat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, după aprobarea, în şedinţa de joi a Executivului, a unor acte normative prin care se asigură din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului sumele necesare finanţării unor programe de garantare în domenii prioritare pentru economia românească, precum şi pentru sănătate.

"Am avut astăzi o şedinţă de Guvern importantă pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie şi pentru nevoile antreprenorilor din România. Asigurăm finanţarea angajamentelor Ministerului Finanţelor faţă de cei care au accesat ajutor nerambursabil pentru investiţii sau credite cu garanţii de stat. În plus, reuşim, iată, în decurs de două săptămâni să alocăm suplimentar 5 miliarde lei pentru sănătatea românilor. După cele 3 miliarde alocate săptămâna trecută pentru Ministerul Sănătăţii şi CNAS, suplimentăm cu alte 2 miliarde pentru continuarea investiţiilor în echipamente noi, dar şi pentru a asigura predictibilitate financiară, care să se traducă în condiţii mai bune de tratament şi prevenţie pentru pacienţii din România", a transmis ministrul Marcel Boloş, într-un comunicat remis AGERPRES.


Astfel, Ministerul Sănătăţii a primit din Fondul de rezervă aproximativ 2 miliarde lei pentru cheltuielile cu medicamentele şi materialele sanitare din UPU, asigurarea cheltuielilor de întreţinere şi funcţionare a Direcţiilor de Sănătate Publică şi a Serviciilor de Ambulanţă, asigurarea derulării programelor naţionale de sănătate şi a acţiunilor prioritare privind pacientul critic.

Din sumele alocate suplimentar, Ministerul Sănătăţii va asigura continuitatea derulării activităţilor din cadrul programelor naţionale de sănătate, după cum urmează: achiziţionarea vaccinurilor necesare pentru imunizarea copiilor conform Calendarului naţional de vaccinare şi realizarea activităţilor de vaccinare a copiilor, precum şi a persoanelor din grupele de risc în cadrul Programului naţional de vaccinare; realizarea intervenţiilor în focarele de boli infecţioase pentru prevenirea şi limitarea extinderii bolilor transmisibile; acordarea tratamentului specific antiretroviral pentru bolnavii cu infecţie HIV/SIDA; realizarea prevenirii, diagnosticului, tratamentului şi monitorizării bolnavilor cu tuberculoză; colectarea şi testarea sângelui şi produselor sanguine de la donatorii voluntari şi acordarea tichetelor de masă; realizarea activităţilor de transplant de organe, ţesuturi şi/sau celule de origine umană; realizarea activităţilor de screening neonatal şi diagnostic precoce al bolilor cronice ale copilului, acordarea produselor cu destinaţie nutriţională specială copiilor diagnosticaţi cu afecţiuni cronice, realizarea diagnosticului diagnostic pre- şi postnatal al bolilor genetice, precum şi asigurarea profilaxiei sindromului de izoimunizare RH în cadrul Programului naţional de sănătate a femeii şi copilului; asigurarea produselor dietetice necesare pentru tratamentul specific al bolnavilor adulţi cu fenilcetonurie; asigurarea fondurilor necesare pentru activităţile de terapie ocupaţională şi a campaniei în scopul creşterii informării şi conştientizării populaţiei generale şi a profesioniştilor din sănătate, prin îmbunătăţirea înţelegerii patologiei tulburărilor adictive, depresive şi anxioase, precum şi a altor campanii sau evenimente organizate la nivel naţional sau local pentru promovarea comportamentelor sanogene; asigurarea fondurilor necesare pentru protejarea sănătăţii publice prin prevenirea îmbolnăvirilor asociate factorilor de risc determinanţi din mediul de viaţă şi muncă; realizarea activităţii de depistare a deficitului de vitamină D la pacienţii din grupele de risc.

Dincolo de acestea, sumele suplimentare se acordă pentru structurile de primiri urgenţe la nivel naţional, atât cele prespitaliceşti cât şi cele spitaliceşti acţionează în flux continuu, pentru dotarea acestora cu echipamente şi aparatură medicală, se spune în comunicatul MF.

În plus, unul dintre actele normative propuse prevede suplimentarea creditelor bugetare alocate Ministerului Finanţelor cu suma de 300.000.000 lei, pentru asigurarea plăţilor aferente: cererilor de plată depuse de beneficiarii schemelor de ajutor de stat administrate de Direcţia Generală Ajutor de Stat; deciziilor de plată emise de către administratorii schemelor (FNGCIMM, FGCR şi FRC) pentru acordarea de facilităţi de garantare de către stat pentru creditele acordate întreprinderilor mici şi mijlocii şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie; dispoziţiilor de plată a ajutorului de stat pentru compensarea creşterii accizei la motorină emise de către ARR, în baza Hotărârii Guvernului. nr. 153/2024.

Suma este necesară pentru: implementarea de noi măsuri de ajutor de stat instituite prin Hotărârea Guvernului nr. 153/2024 şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 18/2024 privind aprobarea schemei de ajutor de stat IMM Plus; asigurarea continuităţii implementării măsurilor de ajutor de stat pentru care Ministerul Finanţelor a aprobat acorduri pentru finanţare în baza Hotărârii Guvernului nr. 332/2014, cu modificările şi completările ulterioare şi Hotărârii Guvernului nr. 807/2014, cu modificările şi completările ulterioare; asigurarea plăţii ajutorului de stat în cadrul schemelor administrate de alte autorităţi şi pentru care Ministerul Finanţelor are calitatea de ordonator principal de credite, respectiv Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 24/2022 privind aprobarea şi finanţarea unor programe de garantare în domenii prioritare pentru economia românească, aprobată cu modificări prin Legea nr. 152/2023, cu modificările ulterioare şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2022 privind aprobarea schemei de ajutor de stat IMM Invest Plus şi a componentelor acesteia - IMM Invest România, Agro IMM Invest, IMM Prod, Garant Construct, Innovation şi Rural Invest, cu modificările şi completările ulterioare.

De asemenea, Executivul a aprobat HG-ul de modificare a schemei de ajutor de stat pentru compensarea creşterii preţului la combustibil, care stabileşte creşterea subvenţiei accizei de la 13 bani la 20 de bani.

Schema de ajutor de stat are un buget total de 180 de milioane de lei şi vizează un număr de aproximativ 4.000 de operatori economici licenţiaţi în România, care desfăşoară activităţi de transport rutier de mărfuri în cont propriu sau contra cost şi transport de persoane.

Sunt eligibili operatorii economici care îndeplinesc cumulativ la momentul depunerii cererii de compensare a creşterii accizei la motorină, următoarele condiţii: deţin licenţă comunitară eliberată în România; deţin cel puţin un vehicul eligibil; nu sunt declaraţi inactivi potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, sau nu se află în inactivitate temporară, înscrisă în registrul comerţului, potrivit legii; nu beneficiază de alte compensaţii pentru activitatea de transport desfăşurată cu vehiculele eligibile, cu excepţia celor care efectuează transport public local de persoane; nu au fost emise împotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, în cazul în care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost executate conform prevederilor legale în vigoare; alimentează vehiculele eligibile de la staţiile de distribuţie ale operatorilor economici înregistraţi potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, în calitate de comercianţi en detail de produse energetice sau de la parteneri contractuali care au ca furnizori staţiile de distribuţie anterior menţionate, utilizând un card de gestiune a alimentărilor sau un inel emiţător/receptor sau din rezervoarele pentru consum propriu deţinute la punctele lor de alimentare sau de parteneri contractuali care deţin rezervoare, prin intermediul unor dispersoare electronice pentru distribuţie.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5 / 17221
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Totul despre admiterea la Facultatea de Drept a Universitații București | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății, despre examen: ”În elaborarea subiectelor se va proceda, ca în fiecare an, la câteva inovații de format menite să asigure selectarea candidaților care și-au însușit substanțial materiile concursului, fără a se limita la rutina formatului de subiecte practicat în anii precedenți. În ultimii ani s-a urcat de la 3,8 candidați pe loc spre 5 candidați pe loc cu finanțare publică și sperăm ca în acest an să menținem tendința de creștere a numărului de candidați și implicit a concurenței”
Vectr Realty achiziționează clădirea de birouri The Landmark. RTPR și Wolf Theiss, în tranzacție
Industria farmaceutică, o ramură strategică pentru reindustrializarea României, este sprijintă prin implicarea moleculară a avocaților de la Bulboacă & Asociații în tranzacțiile de finanțare și refinanțare a unui lider din domeniul farmaceutic
Filip & Company a asistat grupul Digi Spania la încheierea a două contracte semnificative cu Telefónica Móviles España | Alexandru Bîrsan, partener: ”Aceasta este cea de-a patra tranzacție importantă pe care Digi o încheie în Spania în ultimele 15 luni”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...