![ZRP](/banners/zrvp_bigad03.gif)
MF: Două miliarde de lei pentru serviciile medicale şi 300 milioane lei pentru sprijinirea mediului de afaceri
12 Iulie 2024
AgerpresMinisterul Sănătăţii a primit din Fondul de rezervă aproximativ 2 miliarde lei pentru cheltuielile cu medicamentele şi materialele sanitare din UPU, asigurarea cheltuielilor de întreţinere şi funcţionare a Direcţiilor de Sănătate Publică şi a Serviciilor de Ambulanţă, asigurarea derulării programelor naţionale de sănătate şi a acţiunilor prioritare privind pacientul critic.
După cele 3 miliarde de lei alocate săptămâna trecută pentru Ministerul Sănătăţii şi CNAS, suplimentăm cu alte 2 miliarde de lei pentru continuarea investiţiilor în echipamente noi, dar şi pentru a asigura predictibilitate financiară, care să se traducă în condiţii mai bune de tratament şi prevenţie pentru pacienţii din România, a declarat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, după aprobarea, în şedinţa de joi a Executivului, a unor acte normative prin care se asigură din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului sumele necesare finanţării unor programe de garantare în domenii prioritare pentru economia românească, precum şi pentru sănătate.
"Am avut astăzi o şedinţă de Guvern importantă pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie şi pentru nevoile antreprenorilor din România. Asigurăm finanţarea angajamentelor Ministerului Finanţelor faţă de cei care au accesat ajutor nerambursabil pentru investiţii sau credite cu garanţii de stat. În plus, reuşim, iată, în decurs de două săptămâni să alocăm suplimentar 5 miliarde lei pentru sănătatea românilor. După cele 3 miliarde alocate săptămâna trecută pentru Ministerul Sănătăţii şi CNAS, suplimentăm cu alte 2 miliarde pentru continuarea investiţiilor în echipamente noi, dar şi pentru a asigura predictibilitate financiară, care să se traducă în condiţii mai bune de tratament şi prevenţie pentru pacienţii din România", a transmis ministrul Marcel Boloş, într-un comunicat remis AGERPRES.
"Am avut astăzi o şedinţă de Guvern importantă pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie şi pentru nevoile antreprenorilor din România. Asigurăm finanţarea angajamentelor Ministerului Finanţelor faţă de cei care au accesat ajutor nerambursabil pentru investiţii sau credite cu garanţii de stat. În plus, reuşim, iată, în decurs de două săptămâni să alocăm suplimentar 5 miliarde lei pentru sănătatea românilor. După cele 3 miliarde alocate săptămâna trecută pentru Ministerul Sănătăţii şi CNAS, suplimentăm cu alte 2 miliarde pentru continuarea investiţiilor în echipamente noi, dar şi pentru a asigura predictibilitate financiară, care să se traducă în condiţii mai bune de tratament şi prevenţie pentru pacienţii din România", a transmis ministrul Marcel Boloş, într-un comunicat remis AGERPRES.
Astfel, Ministerul Sănătăţii a primit din Fondul de rezervă aproximativ 2 miliarde lei pentru cheltuielile cu medicamentele şi materialele sanitare din UPU, asigurarea cheltuielilor de întreţinere şi funcţionare a Direcţiilor de Sănătate Publică şi a Serviciilor de Ambulanţă, asigurarea derulării programelor naţionale de sănătate şi a acţiunilor prioritare privind pacientul critic.
Din sumele alocate suplimentar, Ministerul Sănătăţii va asigura continuitatea derulării activităţilor din cadrul programelor naţionale de sănătate, după cum urmează: achiziţionarea vaccinurilor necesare pentru imunizarea copiilor conform Calendarului naţional de vaccinare şi realizarea activităţilor de vaccinare a copiilor, precum şi a persoanelor din grupele de risc în cadrul Programului naţional de vaccinare; realizarea intervenţiilor în focarele de boli infecţioase pentru prevenirea şi limitarea extinderii bolilor transmisibile; acordarea tratamentului specific antiretroviral pentru bolnavii cu infecţie HIV/SIDA; realizarea prevenirii, diagnosticului, tratamentului şi monitorizării bolnavilor cu tuberculoză; colectarea şi testarea sângelui şi produselor sanguine de la donatorii voluntari şi acordarea tichetelor de masă; realizarea activităţilor de transplant de organe, ţesuturi şi/sau celule de origine umană; realizarea activităţilor de screening neonatal şi diagnostic precoce al bolilor cronice ale copilului, acordarea produselor cu destinaţie nutriţională specială copiilor diagnosticaţi cu afecţiuni cronice, realizarea diagnosticului diagnostic pre- şi postnatal al bolilor genetice, precum şi asigurarea profilaxiei sindromului de izoimunizare RH în cadrul Programului naţional de sănătate a femeii şi copilului; asigurarea produselor dietetice necesare pentru tratamentul specific al bolnavilor adulţi cu fenilcetonurie; asigurarea fondurilor necesare pentru activităţile de terapie ocupaţională şi a campaniei în scopul creşterii informării şi conştientizării populaţiei generale şi a profesioniştilor din sănătate, prin îmbunătăţirea înţelegerii patologiei tulburărilor adictive, depresive şi anxioase, precum şi a altor campanii sau evenimente organizate la nivel naţional sau local pentru promovarea comportamentelor sanogene; asigurarea fondurilor necesare pentru protejarea sănătăţii publice prin prevenirea îmbolnăvirilor asociate factorilor de risc determinanţi din mediul de viaţă şi muncă; realizarea activităţii de depistare a deficitului de vitamină D la pacienţii din grupele de risc.
Dincolo de acestea, sumele suplimentare se acordă pentru structurile de primiri urgenţe la nivel naţional, atât cele prespitaliceşti cât şi cele spitaliceşti acţionează în flux continuu, pentru dotarea acestora cu echipamente şi aparatură medicală, se spune în comunicatul MF.
În plus, unul dintre actele normative propuse prevede suplimentarea creditelor bugetare alocate Ministerului Finanţelor cu suma de 300.000.000 lei, pentru asigurarea plăţilor aferente: cererilor de plată depuse de beneficiarii schemelor de ajutor de stat administrate de Direcţia Generală Ajutor de Stat; deciziilor de plată emise de către administratorii schemelor (FNGCIMM, FGCR şi FRC) pentru acordarea de facilităţi de garantare de către stat pentru creditele acordate întreprinderilor mici şi mijlocii şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie; dispoziţiilor de plată a ajutorului de stat pentru compensarea creşterii accizei la motorină emise de către ARR, în baza Hotărârii Guvernului. nr. 153/2024.
Suma este necesară pentru: implementarea de noi măsuri de ajutor de stat instituite prin Hotărârea Guvernului nr. 153/2024 şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 18/2024 privind aprobarea schemei de ajutor de stat IMM Plus; asigurarea continuităţii implementării măsurilor de ajutor de stat pentru care Ministerul Finanţelor a aprobat acorduri pentru finanţare în baza Hotărârii Guvernului nr. 332/2014, cu modificările şi completările ulterioare şi Hotărârii Guvernului nr. 807/2014, cu modificările şi completările ulterioare; asigurarea plăţii ajutorului de stat în cadrul schemelor administrate de alte autorităţi şi pentru care Ministerul Finanţelor are calitatea de ordonator principal de credite, respectiv Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 24/2022 privind aprobarea şi finanţarea unor programe de garantare în domenii prioritare pentru economia românească, aprobată cu modificări prin Legea nr. 152/2023, cu modificările ulterioare şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2022 privind aprobarea schemei de ajutor de stat IMM Invest Plus şi a componentelor acesteia - IMM Invest România, Agro IMM Invest, IMM Prod, Garant Construct, Innovation şi Rural Invest, cu modificările şi completările ulterioare.
De asemenea, Executivul a aprobat HG-ul de modificare a schemei de ajutor de stat pentru compensarea creşterii preţului la combustibil, care stabileşte creşterea subvenţiei accizei de la 13 bani la 20 de bani.
Schema de ajutor de stat are un buget total de 180 de milioane de lei şi vizează un număr de aproximativ 4.000 de operatori economici licenţiaţi în România, care desfăşoară activităţi de transport rutier de mărfuri în cont propriu sau contra cost şi transport de persoane.
Sunt eligibili operatorii economici care îndeplinesc cumulativ la momentul depunerii cererii de compensare a creşterii accizei la motorină, următoarele condiţii: deţin licenţă comunitară eliberată în România; deţin cel puţin un vehicul eligibil; nu sunt declaraţi inactivi potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, sau nu se află în inactivitate temporară, înscrisă în registrul comerţului, potrivit legii; nu beneficiază de alte compensaţii pentru activitatea de transport desfăşurată cu vehiculele eligibile, cu excepţia celor care efectuează transport public local de persoane; nu au fost emise împotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, în cazul în care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost executate conform prevederilor legale în vigoare; alimentează vehiculele eligibile de la staţiile de distribuţie ale operatorilor economici înregistraţi potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, în calitate de comercianţi en detail de produse energetice sau de la parteneri contractuali care au ca furnizori staţiile de distribuţie anterior menţionate, utilizând un card de gestiune a alimentărilor sau un inel emiţător/receptor sau din rezervoarele pentru consum propriu deţinute la punctele lor de alimentare sau de parteneri contractuali care deţin rezervoare, prin intermediul unor dispersoare electronice pentru distribuţie.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1277 / 18492 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |
![](/banners/musatad01.gif)
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Înalta Curte de Casație a decis în premieră restituirea TVA aferentă taxei clawback | Victoria obținută de avocații Băncilă, Diaconu și Asociații împreună cu EY România pentru grupul Roche va avea implicații pentru toată industria farmaceutică
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director Bergenbier SA: ”Echipele noastre colaborează strâns pentru a preveni riscurile ce vin cu toate schimbările legislative. Vom continua acțiunile de conformare la modificările legislative și pe cele de prevenție. Menținem focusul pe strategia de sustenabilitate și continuăm să investim în dezvoltarea echipei”
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...