
Ministrul Mediului: SGR înseamnă şi oportunităţi de business şi noi tehnologii care vor veni în România
19 Decembrie 2023
AgerpresAcesta a participat luni, la Bruxelles, Consiliul de Mediu, organizat de Preşedinţia spaniolă a Consiliului UE.
Sistemul de garanţie-returnare (SGR) înseamnă şi oportunităţi de business şi noi tehnologii care vor veni în România iar pe termen scurt şi mediu ne punem mari speranţe în acest sistem pentru creşterea semnificativă a ratei de colectare separate şi de reciclare în România, a afirmat ministrul Mediului, Mircea Fechet.
Acesta a participat luni, la Bruxelles, Consiliul de Mediu, organizat de Preşedinţia spaniolă a Consiliului UE.
"Ne-am angajat la nivelul Guvernului şi am reuşit ca, începând cu 30 noiembrie 2023, să implementăm sistemul de garanţie-returnare (DRS), după o perioadă lungă de discuţii. Prin crearea celui mai mare parteneriat public-privat între statul român şi sectorul privat am dovedit că se poate. SGR este rezultatul unei cooperări la nivelul întregului guvern. Pe termen scurt şi mediu, ne punem mari speranţe în acest sistem pentru creşterea semnificativă a ratei de colectare separate şi de reciclare în România, respectiv pentru îmbunătăţirea în general a performanţei în sectorul gestionării deşeurilor. De asemenea, SGR înseamnă şi oportunităţi de business şi noi tehnologii care vor veni în România", a precizat Fechet, în intervenţia sa pe tema Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Pe agenda reuniunii s-au aflat subiecte precum Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje, modificarea Regulamentului (UE) 2019/1020 şi a Directivei (UE) 2019/904 şi abrogarea Directivei 94/62/CE, propunerea de prim act legislativ al UE privind sănătatea solului.
Miniştrii Mediului din UE au discutat, de asemenea, despre propunerea Comisiei de instituire a unui sistem integrat de monitorizare a pădurilor la nivelul UE.
Legat de Directiva privind rezilienţa şi monitorizarea solului, Mircea Fechet a declarat că România consideră că proiectul de Directivă privind monitorizarea şi rezilienţa solului este în linie cu obiectivele Pactului Ecologic European şi ale Strategiei UE 2030 pentru Biodiversitate, precum şi cele ale Strategiei UE 2030 pentru Sol.
"România dispune deja de un cadru legislativ în domeniul solului şi siturilor contaminate şi estimăm că noile cerinţe ale propunerii vor implica eforturi administrative şi financiare suplimentare. În acest sens, considerăm că Statele Membre trebuie să dispună de suficient timp pentru implementare. În prezent, lucrăm la Sistemul naţional de monitorizare sol-teren pentru agricultură şi la implementarea unui proiect major care are ca obiectiv realizarea Registrului naţional al siturilor potenţial contaminate şi contaminate în sistem GIS, care va fi interoperabil cu sistemul de date geospaţiale dezvoltat sub Directiva INSPIRE. În baza experienţei cu aceste proiecte, apreciem că asigurarea unei stări bune de sănătate a solului la nivelul anului 2050 ar putea să se realizeze doar în condiţiile instituirii unui mecanism de finanţare", a precizat ministrul Mediului.
Pe tema Propunerii de Regulament privind cadrul de monitorizare pentru rezilienţa pădurilor europene, demnitarul român a vorbit despre importanţa pădurilor în atenuarea schimbărilor climatice, conservarea biodiversităţii, precum şi rolul socio-economic al acestora.
"România salută propunerea lansată de Comisia Europeană privind cadrul de monitorizare pentru rezilienţa pădurilor europene. Fără păduri, ne va fi imposibil să atingem ţinta de neutralitate climatică, iar pentru a ne asigura că ele îşi vor îndeplini la maximum potenţialul de absorbţie al carbonului, avem nevoie de ecosisteme forestiere sănătoase şi reziliente. România deja investeşte în jur de 46 de milioane de euro din PNRR pentru un sistem ultra-modern de monitorizare a pădurilor, care include pe lângă utilizarea imaginilor satelitare şi un sistem de monitorizare video, dar şi tehnologii LIDAR", a subliniat şeful de la Mediu.
În marja reuniunii, Mircea Fechet a avut o întrevedere bilaterală cu Wopke Hoekstra, comisarul pentru acţiune climatică, cu privire la Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice.
"Considerăm că Planul Naţional pentru Energie şi Climă va pune în aplicare obiectivele ambiţioase ale Strategiei pe Termen Lung, iar pentru aceasta sunt necesare previziuni sectoriale actualizate pentru a indica traiectoria dată de de acest plan naţional, pentru toate sectoarele care contribuie la decarbonizare (ETS, non-ETS)", a punctat ministrul Mediului.
Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor derulează, prin Administraţia Fondului pentru Mediu, alături de Ministerul Energiei, un proiect menit să revizuiască Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice (PNIESC). PNIESC este documentul care implementează la nivel naţional obiectivele asumate la acest nivel şi la nivel UE prin pachetul Fit for 55.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 3621 / 19439 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
NNDKP, alături de Grupul PetStar, în finanțarea de 50 mil. € obținută de la UniCredit Bank. PCF Investment Banking a acționat în calitate de aranjor exclusiv
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Kinstellar asistă Special Flanges pe toate aspectele, tranzacționale și de taxe, în achiziția producătorului industrial român Vilmar SA, cu o echipă pluridisciplinară coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener, Co-Head of Corporate M&A) | Skadden, Simmons&Simmons și alte două firme de avocați din România au fost de o parte și de alta în această tranzacție
CMS, alături de Bitdefender la achiziția Mesh Security | Horea Popescu (Managing Partner CMS România) și Mircea Moraru (Senior Counsel), în echipa multidisciplinară coordonată de la Londra, care a oferit consultanță cumpărătorului în toate aspectele tranzacției supusă acum aprobărilor din partea autorităților de reglementare
“Schimbare” este cuvântul de ordine pe piața muncii, spun avocații de Employment de la Mușat & Asociații, fenomenul fiind potențat de avansul tehnologic rapid, evoluția așteptărilor angajaților și necesitatea adaptării la noile realități economice și sociale | Echipa gestionează un număr mare de proiecte care implică restructurări ample ale companiilor multinaționale, creşterea numărului de litigii fiind evidențiată în analiza tendințelor observate. De vorbă cu membrii echipei despre mandatele strategice încredințate de companii lideri în industrii variate și provocările anului 2025
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...