ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

NAI Romania: Creșterea numărului de investitori români în Dubai mărește expunerea la riscuri

25 Octombrie 2023   |   BizLawyer

• Dubaiul se află pe locul al doilea între cele mai puțin riscante piețe imobiliare din lume, având un risc de numai 0,16%, după Varșovia (0,15%), potrivit băncii de investiții UBS. • Randamente ale investițiilor nerealiste, situația juridică neclară, localizarea imobilului și împrejurimile, întârzierea construcției, necunoașterea clauzelor din contractul cu firma de property management se regăsesc între riscurile care pot genera pagube investitorilor. • Un serviciu complet de analiză a riscurilor reduce la maximum orice eventuale pierderi financiare și îi optimizează cu adevărat investiția.

 
 
Boom-ul imobiliar din Emiratele Arabe Unite (EAU) s-a menținut și în 2023, făcând ca tot mai mulți români - de la milionari la persoane cu venituri medii - să fie atrași de investiții în această țară, dar mulți se expun la riscuri cauzate de necunoașterea specificului pieței și a legislației emirateze. Contextul favorabil al pieței este, adesea, speculat de către agenții imobiliari în dezavantajul clientului, fiind prioritizat comisionul și ignorat cu desăvârșire scopul investițional al cumpărătorului, a constat Departamentului dedicat investițiilor în Dubai din cadrul NAI Romania.

Frenezia imobiliară din ultima perioadă a generat o adevărată competiție între investitori la nivel global, între care se numără tot mai mulți români. Investitorii concurează pentru achiziția celor mai bune proprietăți „off-plan” (din faza de proiect), majoritatea proiectelor nou-lansate fiind „sold-out” (vândute integral) în câteva minute doar pe baza unor simple broșuri atractive.


Interesul ridicat este dat, între alte aspecte, de regimul fiscal: nu se plătește TVA la cumpărarea de proprietăți rezidențiale în Dubai, singura taxă mai costisitoare fiind cea de 4% din valoarea de achiziție datorată către Dubai Land Department, pe lângă alte costuri insesizabile. În plus, românii beneficiază și de prevederile Acordului încheiat între Guvernul României şi Guvernul EAU pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit, din 2016, care stipulează că „veniturile realizate de un rezident al unui stat contractant [adică un român] din proprietăţi imobiliare [...] situate în celălalt stat contractant [în Dubai] sunt impozabile în celălalt stat [în Dubai]."

Din punct de vedere al randamentelor, investițiile imobiliare din Dubai alese inteligent conform criteriilor cheie de evaluare pot aduce un randament realist de circa  7/8-10% pe la închirierea pe termen lung. „Punctele cheie pe care le-am identificat în practică și pe care punem accentul în cadrul Departamentului dedicat investițiilor în Dubai la NAI România sunt alegerea unei locații vandabile, calitatea construcției, facilități și servicii, accesibilitate și conexiuni, analiza și diagnosticul juridic, precum și potențialul de creștere a valorii”, a precizat Casiana Dușa, specialist în drept emiratez, partener strategic al NAI Romania pentru Orientul Mijlociu.

Din păcate, sunt tot mai dese situațiile în care investitorii se lovesc de situații neplăcute însoțite de pierderi financiare ireversibile, care duc în mod inevitabil la pierderea încrederii în piața imobiliară dubaieză. Cele mai grave și mai costisitoare scenarii neplăcute, care reies din experiența Departamentului dedicat investițiilor în Dubai din cadrul NAI Romania, sunt:
1.    După ce cumpărătorul semnează o rezervare („booking form”) și plătește avansul pentru o proprietate existentă în broșură și promovată la nivel de top cu randamente exagerate, își dă seama că localizarea, diagnosticul juridic, calitatea construcției, priveliștea, împrejurimile, facilitățile, accesibilitatea și conexiunile, precum și potențialul de creștere al valorii nu duc nici pe departe la scenariul utopic care li s-a prezentat inițial.
2.    La achiziția unei proprietăți finalizate, cumpărătorul ține cont de recomandarea primită din partea agentului referitor la compania de property management cu care ar fi bine să colaboreze pentru exploatarea proprietății (de unde agentul primește un comision - „referral fee”), după care își dă seama că veniturile generate sunt derizorii, iar compania respectivă fructifică în mod abuziv cadrul contractual în care investitorul a intrat inconștient.
3.    Cumpărătorul face o achiziție off-plan în speranța creșterii anuale de 20% pe an sub egida căreia sunt promovate aceste oferte, dar construcția nu evoluează în ritmul stabilit ori numărul de proiecte similare crește, prin urmare valoarea proprietății stagnează sau ritmul de creștere este mult sub nivelul promis.
4.    Semnarea contractelor aferente tranzacțiilor imobiliare și administrării proprietăților fără a cunoaște legislația și cutuma locală duce deseori la blocaje investiționale cauzate de restricții ignorate inițial în favoarea scenariilor utopice promovate de agenții imobiliari.
5.    Investitorii achită avansul pentru o proprietate aproape finalizată, bazându-se pe garanțiile verbale date de agenți că va putea obține finanțare de până la 50%, după care instituția bancară respinge cererea de pre-aprobare, iar cumpărătorul se confruntă cu situația unui blocaj major în care fie nu mai poate achita diferența, fie este nevoit să facă eforturi financiare majore pentru punerea la dispoziție a unor fonduri pe care nu le-a luat în calcul.

„În concluzie, din punct de vedere investițional este normal ca asumarea unui risc să fie proporțională cu câștigul, de aceea este imperios necesar să cunoști toate criteriile de mai sus și să analizezi toate semnalele de alarmă încă de la început. Cu alte cuvinte, la NAI Romania avem experiența de a expune toate riscurile încă dinainte de achiziție. Un cumpărator inteligent nu are probleme în a achita 5-10.000 de euro pentru un serviciu complet de analiză a riscurilor, întrucât acest demers îi reduce la maxim eventualele pierderi financiare și îi optimizează cu adevărat investiția”, consideră Casiana Dușa.


Despre Appraisal & Valuation (NAI Romania)
Fondată în 2010, Appraisal & Valuation SA deține brandului NAI Romania, fiind unul dintre liderii de piaţǎ pentru servicii de evaluǎri și, în același timp, reprezentantul exclusiv al NAI Global în România şi Republica Moldova. NAI Global reprezintǎ o rețea de companii imobiliare comerciale independente și unul dintre cei mai mari furnizori de servicii imobiliare comerciale din întreaga lume, formată din 5.000 de profesioniști și 375 de birouri în 55 de țări din întreaga lume
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3129 / 18244
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...