
NAI Romania: Creșteri între 25 și 40% ale prețurilor terenurilor agricole în ultimul deceniu
05 Noiembrie 2024
BizLawyer● Cea mai accentuată scumpire se constată în regiunea București-Ilfov, unde prețul mediu al unui hectar a ajuns la 12.000 de euro, în ultimii ani, cu 40% mai mult față de 2015. ● Prețuri mai accesibile se găsesc în regiunile Nord-Est și Nord-Vest, respectiv o medie de 7.000 și 7.600 de euro pentru un hectar, dar și acolo se constată o creștere de 25-30%, comparativ cu zece ani în urmă. ● Interesul ridicat al investitorilor străini și locali, lucrările de infrastructură agricolă, alături de creșterea cererii de produse agricole la export au fost factorii care au dus la creșterea prețurilor.
![]() |
Prețurile medii ale terenurilor agricole în 2024 arată un salt impresionant față de 2015, situația în cele opt regiuni de dezvoltare arătând astfel:
● București-Ilfov rămâne cea mai scumpă regiune agricolă din România, atingând 12.000 EUR/hectar (ha) în 2022, cu o creștere de aproximativ 40% față de 2015. Este oarecum normal dată fiind proximitatea față de cel mai mare oraș al României.
● Vestul României (peste 9.000 EUR/ha) a înregistrat o creștere de aproximativ 30% în ultimii ani.
● Sud-Est și Sud-Vest au ajuns la 8.100 EUR/ha, cu o creștere de aproximativ 35% față de 2015.
● Nord-Vest (7.600 EUR/ha) și Nord-Est (7.000 EUR/ha) au înregistrat o creștere mai modestă, de aproximativ 25-30% față de 2015.
Potrivit analizei realizate de NAI Romania & Moldova, principalii factori care au impulsionat creșterea prețurilor sunt:
1. Interesul investitorilor străini și locali pentru terenurile destinate culturilor de valoare ridicată (grâu, porumb, floarea-soarelui), dar și pentru culturi specializate precum vița de vie, fructele și legumele.
2. Proiectele de infrastructură agricolă și investițiile în irigații, care au făcut ca anumite zonele din sud-est și sud-vest să devină atractive pentru investiții pe termen lung.
3. Creșterea cererii pentru exporturi de produse agricole, care a mărit presiunea asupra prețurilor terenurilor din zonele accesibile logistic, cum ar fi regiunile din vestul țării și cele din jurul Bucureștiului.
„Deși au cunoscut un deceniu de creșteri substanțiale, prețurile unui hectar de teren agricol din România rămân, în cea mai mare parte, sub media europeană de 10.578 EUR/ha (2022), singura excepție fiind regiunea de dezvoltare București-Ilfov.
Pe de altă parte, disponibilitatea unor terenuri la un preț mai redus nu înseamnă că acelea sunt cele mai bune opțiuni pentru fermieri, ci România are multe terenuri de calitate superioară, ale căror prețuri sunt așteptate să crească în următorii ani. Dată fiind situația climatică, marcată de ultimii ani secetoși, creșterea ar putea să fie mai moderată decât în ultimii ani.
În același timp, exista zone în care se pot identifica terenuri la prețuri de 2-3.000 EUR/ha, unde prețul de tranzacționare în mod normal depășește 10.000 EUR/ha. Aceste excepții sunt cauzate, în mare parte, de productivitatea scăzută, în cele mai multe cazuri producția fiind egală cu zero, fermierii alegând de cele mai multe ori să nu le mai lucreze. Sunt mai multe județe unde se identifică astfel de zone răzlețe.
În schimb, oportunitățile pentru terenuri specializate și loturi poziționate strategic vor menține piața competitivă, în special în regiunile bine conectate la infrastructură. De asemenea, dezvoltarea infrastructurii rutiere și noi proiecte de irigații ar putea crește atractivitatea unor regiuni care până acum erau mai puțin exploatate”, consideră Andrei Botiș, CEO Appraisal & Valuation SA (NAI Romania & Moldova).
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1606 / 19521 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...