NEXO Group: România înregistrează cel mai mare salt către locuințe și sedii de firmă independente energetic și inteligente, mai ales prin programele Casa Verde și Electric UP
15 Octombrie 2024
BizLawyer● Tot mai mulți beneficiari Casa Verde vor să instaleze sisteme fotovoltaice pentru a avea consum zero la energie, nu doar să acopere consumul minim pe timp de zi. ● Transformarea unei case în una total independentă energetic poate costa până la 25.000 euro. ● Programul Electric UP din acest an finanțează și pompele de căldură, ceea ce oferă cel mai mare avantaj în obținerea independenței energetice. ● Cererea pentru pompe de căldură a crescut de 4 ori în ultimii doi ani față de anii anteriori.
Atât persoanele fizice, cât și firmele preferă în tot mai multe cazuri să instaleze soluții complete pentru independență energetică pentru ca în același timp sau în viitor să transforme locuințele sau sediile de firmă în unele inteligente. Prin programul Casa Verde 2024, NEXO Group va instala panouri fotovoltaice pentru peste 500 de beneficiari, în creștere față de anul trecut. O mare parte dintre beneficiari optează pentru instalarea kit-ului complet de instalații, care include și pompe de căldură, pentru a avea consum zero la energie.
“Independența energetică a devenit mai mult decât o aspirație – este o realitate pentru tot mai mulți români. În ultimii doi ani cel puțin tot mai mulți beneficiari ai programului Casa Verde au optat pentru instalarea sistemelor necesare pentru consum zero la energie, chiar dacă presupune costuri suplimentare finanțării de la stat, de până la 5.000 de euro pe cont propriu. În sesiunea Casa Verde de anul acesta este cel mai mare interes pentru soluții complete care să ofere independență energetică. Românii nu își mai doresc doar să reducă facturile la energie, ci și să locuiască în case complet autonome, deconectate de la rețelele de curent electric și gaze, bucurându-se de confort termic deplin, fără grija consumului excesiv. Dacă în trecut cei mai mulți beneficiari Casa Verde optau doar pentru instalarea panourilor fotovoltaice, în ultimii doi ani trendul s-a schimbat, iar cererea pentru pompe de căldură a crescut de aproximativ 4 ori. Întregul ansamblu format din sisteme fotovoltaice, baterii de stocare și pompe de căldură asigură independență totală față de rețea, protejându-i pe români de fluctuațiile de preț la și garantând o sursă continuă de energie”, explică Sorin Lăpădatu, fondator NEXO Group.
Cât costă o casă independentă energetic
În ultima perioadă, în contextul cererii ridicate, costurile pentru instalații pentru case eficient energetic au început să scadă. Acestea variază în funcție de cantitatea de kilowați aleasă sau de necesarul pentru independență energetică. Spre exemplu, pentru un sistem de instalații de panouri solare, pompe de căldură, baterii și manoperă, pentru o casă cu etaj cu o suprafață de 100 mp, costul poate fi în jur de 15.000 de euro pentru independență energetică. Pentru o locuință cu o suprafață de 200 mp, costul total poate ajunge la 25.000 de euro pentru 10 Kw care acoperă necesarul pentru independență energetică și, implicit, consum zero la energie.
Cei care cumpără cel mai des instalații complete pentru independență energetică sunt românii care locuiesc în zone metropolitane ca București și Ilfov, dar și în orașe mari și medii și zonele suburbane din Cluj, Iași sau Timișoara. Există un interes emergent și în mediul rural din județe ca Bacău, Giurgiu, Ialomița, Prahova sau Argeș, unde costurile reduse ale terenurilor permit investiții mai mari în tehnologii ecologice.
Programul Electric UP accelerează cel mai mult tranziția către independență energetică
An de an, programul Electric UP, dedicat firmelor, a contribuit într-o proporție considerabilă la accelerarea tranziției către independență energetică. Programul Electric UP 2024 - ciclul 2 se desfășoară între 14 octombrie și 13 decembrie. IMM-urile și operatorii din HoReCa pot obținere finanțare de până la 150.000 euro fiecare pentru a-și instala panouri fotovoltaice, stații de încărcare a mașinilor electrice și pompe de căldură, care ajută la obținerea independenței energetice. În această sesiune, NEXO Group estimează o creștere a numărului de firme aplicante la nivel general și o creștere considerabilă a numărului de beneficiari din portofoliu, având până acum peste 20 de firme beneficiare ale programului Electric UP, care montează 2 MegaWatti.
Cu o contribuție proprie de 25% din valoare, proiectele de depunere sunt eligibile în funcție de anumite criterii, îndeplinind un punctaj cât mai mare. Practic, firmele ar trebui să instaleze panouri fotovoltaice cu o putere între 27 kWp - 150 kWp, stații de reîncărcare pentru vehicule electrice și hibrid plug-in, cu o putere minimă de 22 kW, sisteme de stocare a energiei, cu o capacitate de stocare de cel puțin 30% din puterea instalată a panourilor fotovoltaice, dar și sisteme alternative de încălzire/răcire, precum pompele de căldură, care pot acoperi până la 30% din valoarea totală a proiectului.
“Prin creșterea bugetului de la 100.000 euro la 150.000 euro per firmă, dar și prin includerea pompelor de căldură în finanțare, ne așteptăm la un număr mult mai mare de proiecte înscrise și de beneficiari direcți, care să ne aleagă, mai ales că interesul firmelor pentru eliminarea consumului de energie din surse clasice și pentru energie verde este unul colosal. De altfel, în România, companiile nu mai văd panourile fotovoltaice doar ca o soluție singulară pentru reducerea costurilor energetice, ci le integrează în strategii mai largi de sustenabilitate. De aceea, am oferit de la început toate tipurile de instalații necesare pentru clădiri cu consum zero la energie, potrivite pentru atingerea unui punctaj cât mai mare în programul Electric UP de către firmele cu care colaborăm. Tot mai multe firme folosesc și pompe de căldură, tehnologii precum senzori de lumină și căldură, sisteme inteligente de ventilație și climatizare, precum și managementul automat al resurselor, pentru a îmbunătăți eficiența energetică și a reduce emisiile de carbon. Firmele investesc în clădiri de birouri cu consum zero la energie și sedii inteligente, iar această tendință reflectă interesul pentru crearea unui mediu de lucru modern și confortabil pentru angajați și preocupările ridicate pentru sustenabilitate”, explică Sorin Lăpădatu.
România se îndreaptă spre case inteligente
Potrivit NEXO Group, piața românească adoptă din ce în ce mai mult soluții ecologice și tehnologii pentru case verzi și va face un alt mare pas spre case și sedii de firmă inteligente. Tot mai multe locuințe inteligente apar în viitoarele ansambluri rezidențiale, însă există și cerere pentru transformarea locuințelor vechi în unele inteligente. De asemenea, tot mai multe firmă vor să-și transforme sediile în unele inteligente integrând tehnologii moderne.
O casă sau o clădire de birouri inteligentă se bazează pe tehnologii ca sisteme de izolație de înaltă performanță, ferestre cu geam triplu, panouri solare, pompe de căldură, sisteme de ventilație cu recuperare de căldură, sisteme de răcire în tavan, dar și aplicarea unor tehnici sau materiale specializate pentru a asigura impermeabilitatea sau izolarea elementelor de construcție împotriva factorilor externi, cum ar fi apă, aer, vânt, praf sau zgomot. Toate acestea contribuie la crearea unor locuințe care sunt nu doar prietenoase cu mediul, ci și foarte eficiente din punct de vedere energetic.
NEXO Group are în plan noi investiții pentru a transforma piața imobiliară din România prin inovare și sustenabilitate. Compania continuă să dezvolte și să implementeze soluții avansate care răspund cerințelor actuale și viitoare ale pieței, pentru ca tot mai multe locuințe din România să fie pregătite pentru evitarea unui viitor cu facturi mai mari la energie electrică și la gaze făcând astfel față presiunii legislative de a folosi tot mai mult energia verde pentru a un mediu mai curat.
NEXO Group este un lider în furnizarea de soluții ecologice și tehnologii pentru construcția de case verzi în România. Cu un portofoliu diversificat și o echipă de experți dedicați, NEXO Group se angajează să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a pieței imobiliare, oferind produse și servicii de înaltă calitate care promovează eficiența energetică și protejarea mediului.
Înființat în 2011, NEXO Group este alcătuit din NEXO Instalconstruct și NEXO Imobiliare, oferind soluții complete de construcții și instalații pentru case cu costuri reduse de funcționare. Compania este specializată în proiecte imobiliare complexe și locuințe individuale, folosind tehnologii moderne pentru a asigura independența energetică a locuințelor.
Un exemplu notabil este proiectul NEXO Timpuri Noi, din sectorul 3 al Bucureștiului, finalizat in anul 2022, în care pompele de căldură asigură costuri reduse pentru locatari.
NEXO Imobiliare este admistratată de către soții Sorin și Bianca Lăpădatu, care aduc o vastă expertiză și pasiune în dezvoltarea proiectelor sustenabile și inovatoare.
Cu un angajament solid pentru calitate, NEXO Group asigură că fiecare proiect este executat cu meticulozitate, de la concepție până la finalizare, pentru a furniza locuințe cu un confort interior armonios, promovând un stil de viață sănătos și echilibrat.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 206 / 17955 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
ZRVP câștigă premiul „Firma de Avocatură a Anului din România” la Lexology Index Awards (Who’s Who Legal) 2024, distincție acordată în premieră unei societăți de avocați românești | Cosmin Vasile (managing partner): Premiul, o sumă a excelenței individuale pe diverse arii de practică - îmi place în mod special perspectiva, pentru că este exact filosofia noastră
Schoenherr lansează a patra ediție a concursului de eseuri „law, sweet law‟, cu premii totale de 18.000 lei
Decizie de referință în domeniul energiei regenerabile: Curtea Constituțională admite sesizarea de neconstituționalitate referitoare la supraimpozitarea producătorilor de energie din surse regenerabile
Studenții invitați să se alăture programului de internship oferit de Schoenherr au derulat stagii de practică cu perioadă flexibilă, personalizată atât în funcție de programul lor, cât și de nevoile firmei de avocați | Ana Lupșor, HR manager: „Am avut o vară intensă, cu multe activități desfășurate în comun. Studenții au luat contact nu doar cu activitatea profesională ca avocat într-o firmă internațională de avocatură de afaceri, ci și cu spiritul și cultura echipei Schoenherr”
Bondoc și Asociații SCA a asistat UniCredit SpA în legătură cu achiziția Alpha Bank România SA | Echipa extinsă, formată din peste 20 de avocați, dintre care șase parteneri, a fost coordonată de Lucian Bondoc (Managing Partner) și Simona Petrișor (Partener). White & Case a asigurat asistența cu privire la legea engleză
NNDKP CELF, o nouă soluție de recunoaștere în instanță a dreptului de deducere a TVA aferente cheltuielilor de investiție în cazul abandonului proiectului | Alexandru Aparaschivei (Partener NNDKP CF), Marius Ezer (Partener) și Florentin Nanu (Avocat Senior), în prim plan
Victorie importantă, ce consolidează principiul libertății activității politice | Popescu & Asociații obține achitarea definitivă pentru membrii PNL Timiș, Cosmin Șandru și Nicolae Bitea. Echipa, coordonată de Adrian CHIRVASE (Partner) și Mirel RĂDESCU (Senior Counsel)
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank Group și filiala sa Alpha Bank România S.A. la finalizarea vânzării către Unicredit S.p.A. a 90,1% din acțiunile Alpha Bank România SA | Echipa, coordonată de Daniel Badea (Managing Partner) și Loredana Ralea (Counsel)
Cariere în Drept | De vorbă cu Ramona Andreea Stoica, printre primii absolvenți ai generației care și-a finalizat studiile în 2023, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dreptul este un domeniu frumos, pe care trebuie uneori să ‘îl simți’, însă nu este pentru toți. Cred că media a fost doar o reflectare a efortului depus, iar efortul a fost cel care m-a ajutat și mi-a creat premisele evoluției profesionale ulterioare”
Arbitrajul ICSID cerut de Petrochemical Holding GmbH, legat de rafinări RAFO din Onești, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 836 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...