ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

NEXO Group: România înregistrează cel mai mare salt către locuințe și sedii de firmă independente energetic și inteligente, mai ales prin programele Casa Verde și Electric UP

15 Octombrie 2024   |   BizLawyer

● Tot mai mulți beneficiari Casa Verde vor să instaleze sisteme fotovoltaice pentru a avea consum zero la energie, nu doar să acopere consumul minim pe timp de zi. ● Transformarea unei case în una total independentă energetic poate costa până la 25.000 euro. ● Programul Electric UP din acest an finanțează și pompele de căldură, ceea ce oferă cel mai mare avantaj în obținerea independenței energetice. ● Cererea pentru pompe de căldură a crescut de 4 ori în ultimii doi ani față de anii anteriori.

 
 
România înregistrează cel mai mare salt către locuințe și sedii de firmă independente energetic și chiar inteligente, 2024 fiind cel mai bun an pe piața instalațiilor pentru independență energetică - sisteme fotovoltaice, pompe de căldură, baterii de stocare și alte tehnologii, punctează NEXO Group, una dintre principalele companii de dezvoltare imobiliară și de instalații pentru construcții. Astfel, prin programul Casa Verde 2024 este înregistrată cea mai mare cerere, în creștere de 2 ori față de anul trecut, pentru sisteme complete care să asigure independență energetică totală, beneficiarii investind suplimentar finanțării de la stat până la 5.000 euro, pentru 20 kWh în panouri fotovoltaice. Totodată, programul Electric UP, destinat IMM-urilor, ajută la trecerea mai rapidă către independență energetică la nivel de țară.


Atât persoanele fizice, cât și firmele preferă în tot mai multe cazuri să instaleze soluții complete pentru independență energetică pentru ca în același timp sau în viitor să transforme locuințele sau sediile de firmă în unele inteligente. Prin programul Casa Verde 2024, NEXO Group va instala panouri fotovoltaice pentru peste 500 de beneficiari, în creștere față de anul trecut. O mare parte dintre beneficiari optează pentru instalarea kit-ului complet de instalații, care include și pompe de căldură, pentru a avea consum zero la energie.

“Independența energetică a devenit mai mult decât o aspirație – este o realitate pentru tot mai mulți români. În ultimii doi ani cel puțin tot mai mulți beneficiari ai programului Casa Verde au optat pentru instalarea sistemelor necesare pentru consum zero la energie, chiar dacă presupune costuri suplimentare finanțării de la stat, de până la 5.000 de euro pe cont propriu. În sesiunea Casa Verde de anul acesta este cel mai mare interes pentru soluții complete care să ofere independență energetică. Românii nu își mai doresc doar să reducă facturile la energie, ci și să locuiască în case complet autonome, deconectate de la rețelele de curent electric și gaze, bucurându-se de confort termic deplin, fără grija consumului excesiv. Dacă în trecut cei mai mulți beneficiari Casa Verde optau doar pentru instalarea panourilor fotovoltaice, în ultimii doi ani trendul s-a schimbat, iar cererea pentru pompe de căldură a crescut de aproximativ 4 ori. Întregul ansamblu format din sisteme fotovoltaice, baterii de stocare și pompe de căldură asigură independență totală față de rețea, protejându-i pe români de fluctuațiile de preț la și garantând o sursă continuă de energie”, explică Sorin Lăpădatu, fondator NEXO Group.

Cât costă o casă independentă energetic

În ultima perioadă, în contextul cererii ridicate, costurile pentru instalații pentru case eficient energetic au început să scadă. Acestea variază în funcție de cantitatea de kilowați aleasă sau de necesarul pentru independență energetică. Spre exemplu, pentru un sistem de instalații de panouri solare, pompe de căldură, baterii și manoperă, pentru o casă cu etaj cu o suprafață de 100 mp, costul poate fi în jur de 15.000 de euro pentru independență energetică. Pentru o locuință cu o suprafață de 200 mp, costul total poate ajunge la 25.000 de euro pentru 10 Kw care acoperă necesarul pentru independență energetică și, implicit, consum zero la energie.

Cei care cumpără cel mai des instalații complete pentru independență energetică sunt românii care locuiesc în zone metropolitane ca București și Ilfov, dar și în orașe mari și medii și zonele suburbane din Cluj, Iași sau Timișoara. Există un interes emergent și în mediul rural din județe ca Bacău, Giurgiu, Ialomița, Prahova sau Argeș, unde costurile reduse ale terenurilor permit investiții mai mari în tehnologii ecologice.

Programul Electric UP accelerează cel mai mult tranziția către independență energetică

An de an, programul Electric UP, dedicat firmelor, a contribuit într-o proporție considerabilă la accelerarea tranziției către independență energetică. Programul Electric UP 2024 - ciclul 2 se desfășoară între 14 octombrie și 13 decembrie. IMM-urile și operatorii din HoReCa pot obținere finanțare de până la 150.000 euro fiecare pentru a-și instala panouri fotovoltaice, stații de încărcare a mașinilor electrice și pompe de căldură, care ajută la obținerea independenței energetice. În această sesiune, NEXO Group estimează o creștere a numărului de firme aplicante la nivel general și o creștere considerabilă a numărului de beneficiari din portofoliu, având până acum peste 20 de firme beneficiare ale programului Electric UP, care montează 2 MegaWatti.

Cu o contribuție proprie de 25% din valoare, proiectele de depunere sunt eligibile în funcție de anumite criterii, îndeplinind un punctaj cât mai mare. Practic, firmele ar trebui să instaleze panouri fotovoltaice cu o putere între 27 kWp - 150 kWp, stații de reîncărcare pentru vehicule electrice și hibrid plug-in, cu o putere minimă de 22 kW, sisteme de stocare a energiei, cu o capacitate de stocare de cel puțin 30% din puterea instalată a panourilor fotovoltaice, dar și sisteme alternative de încălzire/răcire, precum pompele de căldură, care pot acoperi până la 30% din valoarea totală a proiectului.

“Prin creșterea bugetului de la 100.000 euro la 150.000 euro per firmă, dar și prin includerea pompelor de căldură în finanțare, ne așteptăm la un număr mult mai mare de proiecte înscrise și de beneficiari direcți, care să ne aleagă, mai ales că interesul firmelor pentru eliminarea consumului de energie din surse clasice și pentru energie verde este unul colosal. De altfel, în România, companiile nu mai văd panourile fotovoltaice doar ca o soluție singulară pentru reducerea costurilor energetice, ci le integrează în strategii mai largi de sustenabilitate. De aceea, am oferit de la început toate tipurile de instalații necesare pentru clădiri cu consum zero la energie, potrivite pentru atingerea unui punctaj cât mai mare în programul Electric UP de către firmele cu care colaborăm. Tot mai multe firme folosesc și pompe de căldură, tehnologii precum senzori de lumină și căldură, sisteme inteligente de ventilație și climatizare, precum și managementul automat al resurselor, pentru a îmbunătăți eficiența energetică și a reduce emisiile de carbon. Firmele investesc în clădiri de birouri cu consum zero la energie și sedii inteligente, iar această tendință reflectă interesul pentru crearea unui mediu de lucru modern și confortabil pentru angajați și preocupările ridicate pentru sustenabilitate”, explică Sorin Lăpădatu.

România se îndreaptă spre case inteligente

Potrivit NEXO Group, piața românească adoptă din ce în ce mai mult soluții ecologice și tehnologii pentru case verzi și va face un alt mare pas spre case și sedii de firmă inteligente. Tot mai multe locuințe inteligente apar în viitoarele ansambluri rezidențiale, însă există și cerere pentru transformarea locuințelor vechi în unele inteligente. De asemenea, tot mai multe firmă vor să-și transforme sediile în unele inteligente integrând tehnologii moderne.

O casă sau o clădire de birouri inteligentă se bazează pe tehnologii ca sisteme de izolație de înaltă performanță, ferestre cu geam triplu, panouri solare, pompe de căldură, sisteme de ventilație cu recuperare de căldură, sisteme de răcire în tavan, dar și aplicarea unor tehnici sau materiale specializate pentru a asigura impermeabilitatea sau izolarea elementelor de construcție împotriva factorilor externi, cum ar fi apă, aer, vânt, praf sau zgomot. Toate acestea contribuie la crearea unor locuințe care sunt nu doar prietenoase cu mediul, ci și foarte eficiente din punct de vedere energetic.

NEXO Group are în plan noi investiții pentru a transforma piața imobiliară din România prin inovare și sustenabilitate. Compania continuă să dezvolte și să implementeze soluții avansate care răspund cerințelor actuale și viitoare ale pieței, pentru ca tot mai multe locuințe din România să fie pregătite pentru evitarea unui viitor cu facturi mai mari la energie electrică și la gaze făcând astfel față presiunii legislative de a folosi tot mai mult energia verde pentru a un mediu mai curat.

NEXO Group este un lider în furnizarea de soluții ecologice și tehnologii pentru construcția de case verzi în România. Cu un portofoliu diversificat și o echipă de experți dedicați, NEXO Group se angajează să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a pieței imobiliare, oferind produse și servicii de înaltă calitate care promovează eficiența energetică și protejarea mediului.

Înființat în 2011, NEXO Group este alcătuit din NEXO Instalconstruct și NEXO Imobiliare, oferind soluții complete de construcții și instalații pentru case cu costuri reduse de funcționare. Compania este specializată în proiecte imobiliare complexe și locuințe individuale, folosind tehnologii moderne pentru a asigura independența energetică a locuințelor.

Un exemplu notabil este proiectul NEXO Timpuri Noi, din sectorul 3 al Bucureștiului, finalizat in anul 2022, în care pompele de căldură asigură costuri reduse pentru locatari.

NEXO Imobiliare este admistratată de către soții Sorin și Bianca Lăpădatu, care aduc o vastă expertiză și pasiune în dezvoltarea proiectelor sustenabile și inovatoare.

Cu un angajament solid pentru calitate, NEXO Group asigură că fiecare proiect este executat cu meticulozitate, de la concepție până la finalizare, pentru a furniza locuințe cu un confort interior armonios, promovând un stil de viață sănătos și echilibrat.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 24 / 17774
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dr. Cosmin Vasile devinde membru al “Europe Task Force” creat de Institute for Transnational Arbitration
Mușat & Asociații și Hogan Lovells au asistat Romgaz în prima emisiune de obligațiuni din sectorul gazelor naturale, un proiect istoric pe piața de capital, care a generat un interes uriaș din partea investitorilor internaționali. Mandatul a implicat o echipă multidisciplinară, condusă de Gheorghe Mușat (Senior Partner), Paul Buta (Managing Partner) și Răzvan Stoicescu (Deputy Managing Partner)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi Samurai pe piața de capital din Japonia. Doi parteneri în echipa de proiect
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat BLIK România în obținerea autorizației de funcționare pe piața locală. Colaborare strânsă între echipele de avocați și consultanți din România și Polonia
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj ICC Paris | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate cu cel mult 6 firme, într-un interval de 4 ani. Pentru de a primi cât mai multe propuneri, complete și corecte, termenul de transmitere a ofertelor a fost prelungit
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
Mega-proiectul Neptun Deep din Marea Neagră merge înainte, dau asigurări reprezentanții OMV Petrom, dar și arbitrajul cu statul român pentru modificarea legii offshore continuă | Avocații LDDP asigură apărarea în litigiul de la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris
Rising Stars | Darius Constantin Avrigeanu, șef de promoție al seriei I a generației anului 2023, a decis să se îndrepte spre magistratură: ”Media cu care am terminat facultatea nu reprezintă un simplu număr, ci un întreg set de cunoștințe acumulate pe parcursul studenției și chiar munca depusă în vederea asimilării acestor cunoștințe, acestea din urmă fiind cele care mi-au permis de fapt să ajung, din punct de vedere profesional, acolo unde mi-am propus”
GDPR | Avocații specializați în practica de Data Protection de la Reff & Asociații - Deloitte Legal spun că preocuparea pentru conformare excedează domeniul protecției datelor. Silvia Axinescu, Senior Managing Associate: ”Abordăm fiecare proiect într-o manieră holistică și recunoaștem că protecția datelor, deși foarte importantă, este doar o piesă a puzzle-ului”
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...