ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Oferta de locuinţe noi scade în Bucureşti (raport)

14 Martie 2024   |   AGERPRES

Scăderea semnificativă a ofertei noi din acest an se înregistrează într-un context în care numărul caselor şi apartamentelor vândute în Bucureşti şi împrejurimi la începutul acestui an a crescut cu aproape 24% comparativ cu rezultatul din perioada ianuarie - februarie 2023, fiind mai mare chiar şi faţă de primele luni din 2022, an record pentru vânzările de locuinţe, relevă şi datele Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, luate în calcul în raport.

 
 
Numărul locuinţelor care vor fi livrate în Bucureşti şi împrejurimi în 2024 ar putea să scadă semnificativ, în condiţiile în care aproximativ 17.500 de case şi apartamente ar putea fi livrate de investitori în acest an în regiune, ceea ce s-ar traduce printr-o scădere cu 16,5% a ofertei noi, conform raportului de piaţă "Romania Residential Market Genome", realizat de compania de consultanţă imobiliară SVN România.

Potrivit unui comunicat al companiei, datele Institutului Naţional de Statistică arată că puţin peste 21.000 de noi locuinţe au fost livrate în Bucureşti şi Ilfov în 2023, în scădere cu 1,3% comparativ cu rezultatul înregistrat în 2022. SVN România estimase în urmă cu un an că aproximativ 19.000 de locuinţe ar putea fi finalizate în 2023 în regiune.


Rezultatul mai mare de livrări a fost datorat în principal creşterii semnificative a numărului de proiecte finalizate în trimestrul IV al anului anterior, într-un context în care dezvoltatorii au accelerat livrarea proiectelor, astfel încât cumpărătorii să poată beneficia de plafonul de preţ mai ridicat pentru care s-a aplicat 5% TVA pentru antecontractele semnate în 2022.

Scăderea semnificativă a ofertei noi din acest an se înregistrează într-un context în care numărul caselor şi apartamentelor vândute în Bucureşti şi împrejurimi la începutul acestui an a crescut cu aproape 24% comparativ cu rezultatul din perioada ianuarie - februarie 2023, fiind mai mare chiar şi faţă de primele luni din 2022, an record pentru vânzările de locuinţe, relevă şi datele Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, luate în calcul în raport.

De asemenea, numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale din Bucureşti a scăzut în 2023 cu 18,7% faţă de 2022 şi cu 37,5% faţă de 2021, în timp ce suprafaţa utilă total autorizată în 2023 în clădiri rezidenţiale din Bucureşti a fost mai mică 54% faţă de nivelul din 2022, potrivit statisticilor oficiale.

"Observăm mai puţine proiecte noi, atât în faze de construcţie, cât şi în stadii avansate de planificare. Creşterea numărului de locuinţe vândute şi scăderea numărului de autorizaţii emise vor duce la o îmbunătăţire a gradului de absorbţie a proiectelor nou dezvoltate şi vor crea premisele pentru o evoluţie mai semnificativă a preţurilor de tranzacţionare faţă de cea înregistrată în 2023", a comentat Andrei Sârbu, directorul general al companiei de consultanţă imobiliară SVN România, citat în comunicat.

Zonele din nordul a Bucureştiului vor atrage şi în 2024 cel mai mare număr de locuinţe care ar putea fi livrate, cu o cotă de aproape 40% din oferta nouă, acesta fiind al treilea an consecutiv în care nordul oraşului este cel mai important pol de dezvoltare rezidenţială din Bucureşti, într-un context de creştere a veniturilor şi implicit a ofertei care ţinteşte segmentul middle market, subliniază sursa citată.

Zona de vest a oraşului va atrage aproximativ 24% din oferta nouă care ar putea fi livrată în acest an de dezvoltatori în Bucureşti şi împrejurimi, în timp ce zona de est va atrage o cotă de 17%, iar cea de sud de circa 15% din oferta nouă.

Cele mai multe locuinţe care ar urma să fie livrate în oraş şi împrejurimi în acest an ţintesc segmentul mass market, cu o cotă de circa 59%, în timp ce segmentul middle market va atrage aproximativ 36,5% din oferta nouă, iar cel premium aproximativ 4,4%, afirmă consultanţii imobiliari.

Adiţional locuinţelor care ar putea fi livrate în oraş şi împrejurimi până la finalul acestui an, alte aproximativ 11.000 de case şi apartamente se află în acest moment în diferite faze de construcţie, cu date de finalizare setate pentru 2025 şi 2026, potrivit datelor SVN. Înregistrarea acestor locuinţe ca fiind livrate va depinde, ca în fiecare an, de respectarea graficelor de dezvoltare şi de ritmul de întocmire a documentaţiilor specifice de recepţie a lucrărilor.

SVN Romania este una dintre cele mai mari companii de consultanţă imobiliară active în România şi compania cu cea mai extinsă activitate pe segmentul rezidenţial. Compania are peste 10 proiecte rezidenţiale în portofoliul exclusiv şi are mai multe birouri regionale, în Braşov, Covasna şi Cluj - Napoca, respectiv Arad, Bacău, Constanţa, Oradea, Ploieşti, Sibiu, Timişoara şi Târgovişte pentru SVN Credit Romania. La nivel internaţional SVN are peste 200 de birouri în opt ţări şi regiuni, în care activează peste 1.600 de consultanţi imobiliari şi personal administrativ.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 729 / 17258
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
SCA Bondoc si Asociații anunță cu mare tristețe trecerea în neființă a colegului și prietenului avocat Horațiu Dumitru
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...