
Piaţa de ceasuri şi bijuterii atinge un nivel record de aproape trei miliarde de lei în 2024 (analiză)
14 Februarie 2025
AgerpresPotrivit studiului, un număr record, de 1.750 companii activau în piaţa locală de ceasuri şi bijuterii, cu 8% mai multe decât în 2022 şi cu 39% peste nivelul din 2014.
Cifra de afaceri a companiilor din piaţa de ceasuri şi bijuterii din România a crescut cu 6% faţă de 2022 şi a fost cu 187% mai mare decât în 2014, până la nivelul record de 2,8 miliarde de lei în 2023, relevă o analiză de KeysFin, pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor.
"În ciuda temperării ritmului de creştere estimăm stabilizarea cifrei de afaceri în jurul pragului de 3 miliarde de lei în 2024. Pe termen mediu, piaţa ceasurilor şi bijuteriilor din România evoluează în trei direcţii majore: cererea tot mai mare pentru piese de lux şi personalizate, integrarea inovaţiilor digitale în modelele clasice şi creşterea vânzărilor online, impulsionată de experienţe interactive şi de realitate augmentată", a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin, citată în analiză.
"În ciuda temperării ritmului de creştere estimăm stabilizarea cifrei de afaceri în jurul pragului de 3 miliarde de lei în 2024. Pe termen mediu, piaţa ceasurilor şi bijuteriilor din România evoluează în trei direcţii majore: cererea tot mai mare pentru piese de lux şi personalizate, integrarea inovaţiilor digitale în modelele clasice şi creşterea vânzărilor online, impulsionată de experienţe interactive şi de realitate augmentată", a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin, citată în analiză.
Potrivit studiului, un număr record, de 1.750 companii activau în piaţa locală de ceasuri şi bijuterii, cu 8% mai multe decât în 2022 şi cu 39% peste nivelul din 2014. Pe sub-segmente, 30% dintre acestea au declarat ca principal domeniu de activitate la Ministerul de Finanţe producţia de bijuterii, însă au generat doar 11% din cifra de afaceri şi 10% din rezultatul net al pieţei în 2023.
B & B Collection (companie cu capital 100% local care administrează pe lângă brandul propriu, Splend'or, Kultho şi Be in time) rămâne liderul pieţei după cel mai mare avans nominal anual de 60 milioane de lei şi cea de-a doua creştere procentuală anuală din top 5 de 11,5%, la aproape 583 milioane de lei în 2023.
Teilor (companie care este deţinută indirect prin Teilor Holding de acţionari români) rămâne pe locul al doilea, cu o cifră de afaceri de aproape 266 milioane de lei în 2023, fiind urmată de Pandora Jewelry România, companie cu capital 100% polonez, care în 2023 a depăşit Chronolink (companie cu acţionariat cipriot, distribuitor oficial Rolex şi Tudor) şi de Irinik (deţinătoare a mărcii Sabrini) cu 87 milioane, 84 milioane respectiv 77 milioane de lei în 2023.
Cele mai mari cinci companii din industrie au cumulat afaceri de peste un miliard de lei, reprezentând 39% din total.
"Rezultatul net înregistrat de companiile din piaţa locală de ceasuri şi bijuterii a scăzut de la nivelul record de 249 milioane de lei în 2022, cu 5% la 236 milioane de lei în 2023. Rezultatul net rămâne de 6 ori mai mare în 2023 comparativ cu 2014", se arată în analiză.
Analiza KeysFin are la bază datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finanţelor (la sfârşitul perioadei) care au ca domeniu principal de activitate unul dintre codurile CAEN: 3212 (Fabricarea bijuteriilor şi articolelor similare din metale şi pietre preţioase), 4648 (Comerţ cu ridicata al ceasurilor şi bijuteriilor) sau 4777 (Comerţ cu amănuntul al ceasurilor şi bijuteriilor, în magazine specializate).
Cu un portofoliu de peste 700 de clienţi, companii locale şi multinaţionale, KeysFin este unul dintre cei mai importanţi furnizori de soluţii de business information din România. KeysFin deţine şi aplicaţia KeysFinder, prin intermediul căreia utilizatorii pot accesa uşor şi rapid situaţii financiare, indicatori şi informaţii juridice de la peste 5 milioane de entităţi economice din România, direct de pe telefonul mobil.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1016 / 19504 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...