![ZRP](/banners/zrvp_bigad03.gif)
Piaţa de ceasuri şi bijuterii atinge un nivel record de aproape trei miliarde de lei în 2024 (analiză)
14 Februarie 2025
AgerpresPotrivit studiului, un număr record, de 1.750 companii activau în piaţa locală de ceasuri şi bijuterii, cu 8% mai multe decât în 2022 şi cu 39% peste nivelul din 2014.
Cifra de afaceri a companiilor din piaţa de ceasuri şi bijuterii din România a crescut cu 6% faţă de 2022 şi a fost cu 187% mai mare decât în 2014, până la nivelul record de 2,8 miliarde de lei în 2023, relevă o analiză de KeysFin, pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor.
"În ciuda temperării ritmului de creştere estimăm stabilizarea cifrei de afaceri în jurul pragului de 3 miliarde de lei în 2024. Pe termen mediu, piaţa ceasurilor şi bijuteriilor din România evoluează în trei direcţii majore: cererea tot mai mare pentru piese de lux şi personalizate, integrarea inovaţiilor digitale în modelele clasice şi creşterea vânzărilor online, impulsionată de experienţe interactive şi de realitate augmentată", a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin, citată în analiză.
"În ciuda temperării ritmului de creştere estimăm stabilizarea cifrei de afaceri în jurul pragului de 3 miliarde de lei în 2024. Pe termen mediu, piaţa ceasurilor şi bijuteriilor din România evoluează în trei direcţii majore: cererea tot mai mare pentru piese de lux şi personalizate, integrarea inovaţiilor digitale în modelele clasice şi creşterea vânzărilor online, impulsionată de experienţe interactive şi de realitate augmentată", a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin, citată în analiză.
Potrivit studiului, un număr record, de 1.750 companii activau în piaţa locală de ceasuri şi bijuterii, cu 8% mai multe decât în 2022 şi cu 39% peste nivelul din 2014. Pe sub-segmente, 30% dintre acestea au declarat ca principal domeniu de activitate la Ministerul de Finanţe producţia de bijuterii, însă au generat doar 11% din cifra de afaceri şi 10% din rezultatul net al pieţei în 2023.
B & B Collection (companie cu capital 100% local care administrează pe lângă brandul propriu, Splend'or, Kultho şi Be in time) rămâne liderul pieţei după cel mai mare avans nominal anual de 60 milioane de lei şi cea de-a doua creştere procentuală anuală din top 5 de 11,5%, la aproape 583 milioane de lei în 2023.
Teilor (companie care este deţinută indirect prin Teilor Holding de acţionari români) rămâne pe locul al doilea, cu o cifră de afaceri de aproape 266 milioane de lei în 2023, fiind urmată de Pandora Jewelry România, companie cu capital 100% polonez, care în 2023 a depăşit Chronolink (companie cu acţionariat cipriot, distribuitor oficial Rolex şi Tudor) şi de Irinik (deţinătoare a mărcii Sabrini) cu 87 milioane, 84 milioane respectiv 77 milioane de lei în 2023.
Cele mai mari cinci companii din industrie au cumulat afaceri de peste un miliard de lei, reprezentând 39% din total.
"Rezultatul net înregistrat de companiile din piaţa locală de ceasuri şi bijuterii a scăzut de la nivelul record de 249 milioane de lei în 2022, cu 5% la 236 milioane de lei în 2023. Rezultatul net rămâne de 6 ori mai mare în 2023 comparativ cu 2014", se arată în analiză.
Analiza KeysFin are la bază datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finanţelor (la sfârşitul perioadei) care au ca domeniu principal de activitate unul dintre codurile CAEN: 3212 (Fabricarea bijuteriilor şi articolelor similare din metale şi pietre preţioase), 4648 (Comerţ cu ridicata al ceasurilor şi bijuteriilor) sau 4777 (Comerţ cu amănuntul al ceasurilor şi bijuteriilor, în magazine specializate).
Cu un portofoliu de peste 700 de clienţi, companii locale şi multinaţionale, KeysFin este unul dintre cei mai importanţi furnizori de soluţii de business information din România. KeysFin deţine şi aplicaţia KeysFinder, prin intermediul căreia utilizatorii pot accesa uşor şi rapid situaţii financiare, indicatori şi informaţii juridice de la peste 5 milioane de entităţi economice din România, direct de pe telefonul mobil.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4 / 18492 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |
![](/banners/musatad01.gif)
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Înalta Curte de Casație a decis în premieră restituirea TVA aferentă taxei clawback | Victoria obținută de avocații Băncilă, Diaconu și Asociații împreună cu EY România pentru grupul Roche va avea implicații pentru toată industria farmaceutică
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director Bergenbier SA: ”Echipele noastre colaborează strâns pentru a preveni riscurile ce vin cu toate schimbările legislative. Vom continua acțiunile de conformare la modificările legislative și pe cele de prevenție. Menținem focusul pe strategia de sustenabilitate și continuăm să investim în dezvoltarea echipei”
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...