ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Vânzările de vehicule, în România, estimate să crească în acest an cu 1,1% (raport)

14 Februarie 2025   |   Agerpres

Potrivit cercetării, publicată vineri, piaţa auto din Slovacia ar urma să urce cu 2%, în timp ce Polonia şi Ungaria vor stagna, iar Cehia va scădea cu 3%.

 
 
Vânzările de autoturisme şi vehicule comerciale uşoare noi de pe piaţa românească sunt estimate să crească cu 1,1%, în acest an, comparativ cu 2024, relevă datele din raportul PwC Autofacts, realizat pe cinci pieţe din regiune.

Potrivit cercetării, publicată vineri, piaţa auto din Slovacia ar urma să urce cu 2%, în timp ce Polonia şi Ungaria vor stagna, iar Cehia va scădea cu 3%.

Un raport al Asociaţiei Europene a Producătorilor de Automobile (ACEA) - Vehicles on European roads January 2025, arată că România are al treilea cel mai îmbătrânit parc auto din Uniunea Europeană (UE), cu o medie de vârstă de 15,4 ani, comparativ cu media UE de 12,5 ani, fiind depăşită de Cehia (16,2) şi Grecia (17,5).


La nivelul anului 2023, pe şoselele din România circulau 8,1 milioane autoturisme, din care 6,5 milioane erau mai vechi de zece ani şi doar 1,5% erau din categoria electrice, plug-in hybrid sau hybrid electric.

"Reducerea subvenţiei de la 10.000 euro la 5.100 de euro în 2024 a dus la scăderea vânzărilor de vehicule electrice în România cu peste 30%", se menţionează în raportul citat.

Datele Pwc subliniază faptul că Dacia rămâne prima marcă de autoturisme ca vânzări la nivel naţional, cu o cotă de 30,2%, în ciuda unei scăderi de 2,8% în 2024 faţă de anul precedent. În acest context, doar Toyota (+21,5%), Hyundai (+16,9%) şi Mercedes-Benz (+13,2%) au depăşit creşterea de 4% a pieţei, Hyundai devansând Skoda şi Mercedes-Benz pe Suzuki.

Specialiştii estimează, astfel, că vânzările de vehicule comerciale uşoare vor scădea cu 7,5% în 2025, Renault reducându-şi vânzările aproape la jumătate. Cu toate acestea, segmentul vehiculelor utilitare uşoare ar trebui să se redreseze până în 2028, alături de creşterea puternică a numărului de autoturisme, avansul total fiind estimat la peste 20%, comparativ cu cel înregistrat în 2024.

În ceea ce priveşte producţia auto, raportul de specialitate evidenţiază că, după ce în 2024, aceasta a crescut cu 9% faţă de 2023, la circa 560.000 de unităţi, din acest an va intra pe un trend descrescător.

"De la reluarea producţiei de vehicule utilitare uşoare în 2023, după o pauză de zece ani, volumul anual în 2024 a atins 84.000 de unităţi sau o cotă de 15,1%. Deşi se preconizează că ponderea producţiei de vehicule utilitare uşoare va creşte constant până în 2030, când va atinge o cotă de 21,8% din total, estimările arată că per total producţia auto din România (autoturisme şi vehicule comerciale uşoare) va scădea cu 2,7% anual între 2025 şi 2030. Declinul este rezultatul reducerii în continuare a producţiei Renault, în timp ce Ford va urma o traiectorie constantă", notează Autofacts.

În 2024, vânzările de vehicule uşoare pe cele cinci pieţe central-europene analizate au totalizat aproape 1,3 milioane de unităţi, în creştere cu 9,3% comparativ cu anul precedent.

Pentru acest an se prefigurează, însă, o cu totul altă evoluţie, fiind aşteptată o scădere de 0,2%, sentimentul economic deteriorându-se în ultimul trimestru al anului în toatele statele din regiune.

"După revenirea la nivelurile pre-COVID în 2023, producţia de vehicule a scăzut uşor, cu 1,2%, pe pieţele analizate. În ciuda unei creşteri de 30,8% a vehiculelor utilitare, scăderea cu 4% a autoturismelor a avut un impact negativ asupra performanţei generale. Pe termen mediu, producţia de vehicule uşoare este aşteptată să se situeze uşor sub pragul de patru milioane. De asemenea, până în 2028, topul producătorilor auto din regiune va suferi modificări faţă de 2024, Ungaria urmând să urce de pe locul cinci pe poziţia a treia, ca urmare a creşterii producţiei Mercedes-Benz", se menţionează în document.

Potrivit sursei citate, Cehia va rămâne cel mai mare producător din regiune, dar va înregistra cea mai semnificativă scădere a producţiei, urmând să ajungă aproape nivelul din Slovacia, aflată pe locul al doilea. Următoarele locuri în top vor fi ocupate de Polonia (4) şi România (5).

Pieţele analizate în raportul PwC au fost: România, Polonia, Cehia, Ungaria şi Slovacia.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1017 / 19504
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...