ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piața globală a serviciilor de contabilitate și consultanță fiscală – în pragul colapsului în lipsa profesioniștilor de generație nouă

19 Iunie 2024   |   BizLawyer

Pe fondul declinului global de forță de muncă din departamentele de contabilitate ale companiilor, specialiștii TaxDome, platformă internațională de software și aplicații dedicate managementului de business, oferă câteva sfaturi pentru eficientizarea procedurilor de lucru în vederea retenției de personal.

 
 
Lipsa forței de muncă calificate în contabilitate perturbă tot mai mult activitatea departamentelor dedicate din cadrul companiilor, cât și dezvoltarea firmelor care oferă servicii de profil. Este un fenomen observat la nivel global, temeinic susținut de statistici și realități îngrijorătoare din diverse țări: peste 75% dintre firmele de contabilitate și companiile de consultanță fiscală din Germania nu mai găsesc candidații de care au nevoie pentru a-și desfășura activitatea; în Franța, contabilii se numără printre profesiile deficitare; aproape jumătate dintre firmele de contabilitate din Belgia declară că au fost nevoite să își reducă serviciile de consultanță din cauza lipsei de personal.

 

În același timp, volumul de muncă al angajaților din firmele de contabilitate este în creștere. Un sondaj realizat de Association of Chartered Certified Accountants (ACCA) arată că 57% dintre experții contabili intervievați au declarat că sănătatea lor mintală are de suferit din cauza presiunii crescânde a muncii. Pentru studiul său, ACCA a intervievat aproape 10.000 de profesioniști din domeniul financiar din 157 de țări referitor la condițiile de muncă.
 
Aceste fapte evidențiază o problemă serioasă pentru firmele de contabilitate, dar și pentru companii în general: pentru a derula o activitate eficientă în domeniul contabil și a se dezvolta, acestea au nevoie de noi modalități de a găsi angajați și de a-i reține cu un stil de lucru atractiv, atât ca proceduri, sarcini, cât și ca program de lucru.
 
Este stilul de lucru pe care îl susțin specialiștii TaxDome, platformă internațională de software și aplicații dedicate managementului de business. Pentru piața românească, TaxDome oferă soluții software adaptate pentru firmele și departamentele de contabilitate și resurse umane. Platforma optimizează gestionarea sarcinilor, stimulează productivitatea echipelor și favorizează satisfacția clienților companiei. Cu caracteristici intuitive, cum ar fi automatizările fluxurilor de lucru și o aplicație mobilă de top, TaxDome a eficientizat operațiuni ale firmelor de pe întreg globul începând cu anul 2017, lucrând cu peste 10.000 de companii din mai mult de 25 de țări.
 
„Am reușit să ne extindem atât de mult la nivel global și să acoperim activitatea companiilor de pe piețe atât de diverse ca nivel economic și ca profil de forță de muncă pentru că analizăm mereu cifrele din fiecare zonă unde operăm. Așa reușim să dezvoltăm continuu platforma și aplicația TaxDome pentru a ne adapta cerințelor fiecărui client în parte”, Alina Goldenberg, Country Manager TaxDome România.
 

Procesele digitalizate economisesc până la 30% din timpul de lucru

 
Câteva situații extrem de specifice au dus la apariția acestui deficit de forță de muncă în contabilitate: schimbările demografice, remunerația insuficientă în raport cu gradul de pregătire profesională pe care exercitarea meseriei de contabil o cere, precum și în raport cu necesitarea informării și adaptării continue la modificările legislative și fiscale, lipsa de atractivitate a profesiei în rândul studenților și al tinerilor profesioniști.
 
Pentru combaterea situațiilor de blocaj provocate de contextul pieței de forță de muncă specializată, specialiștii TaxDome recomandă câteva schimbări profunde, absolut necesare în activitatea companiilor:
 
·         Facilitarea unui mediu de lucru sănătos, care favorizează echilibrul în viața profesională și cea privată. Acesta, combinat cu soluții IT inteligente, previne suprasolicitarea forței de muncă.
·         Adoptarea unui orar de lucru flexibil – concept mult mai potrivit noilor generații de profesioniști decât clasicul program „de la 9 la 5”. Renunțarea la modelele de lucru învechite și acceptarea avantajelor digitale ale sistemelor inteligente le vor permite tinerilor angajați să lucreze eficient, în stilul dorit, liber și independent.
·         Favorizarea procesului de specializare continuă. Creșterea și dezvoltarea consecvente în profesie pregătesc forța de muncă pentru noi oportunități în carieră și-i oferă un sentiment de satisfacție.
·         Încurajarea feed-back-ului deschis, în ambele direcții ale ierarhiei profesionale, o procedură care instaurează o atmosferă de încredere, apreciere și dialog în echipă, totodată dând fiecărui angajat sentimentul că munca sa are un sens.
·         Digitalizarea cât mai exhaustivă a proceselor de lucru. Tinerii profesioniști sunt mai conștienți decât managerii actuali de oportunitățile enorme oferite de digitalizarea globală. Cu ajutorul proceselor digitalizate, profesioniștii din domeniul financiar pot fi scutiți complet de sarcinile de rutină în viitor.
 
”Procesele digitalizate economisesc până la 30% din timp doar prin comunicarea integrată cu clienții lor. Discontinuitatea dintre hârtie și digitalizare este de domeniul trecutului; aprobările și semnăturile se fac deja în mod digital în câteva minute și sunt disponibile imediat pentru procesarea ulterioară. În plus, față de semnăturile digitale, caracteristici precum reamintirile automate, chestionarele complet integrate sau posibilitatea de a schimba fără probleme limbile pentru clienții internaționali vor reduce enorm volumul muncii de rutină”, spune Alina Goldenberg, Country Manager TaxDome România.
 
Prin preluarea sarcinilor de rutină de către o soluție IT dedicată, profesioniștilor le rămân timpul și energia pentru a se dedica sarcinilor creative și contactului cu clienții, astfel încât activitatea companiei pe care o reprezintă să fie impulsionată.


Despre TaxDome
Fondată în 2017 în New York, TaxDome este un furnizor american de top de soluții de management al activitatii contabile. Cu o platformă cuprinzătoare de funcționalități de automatizare a fluxurilor de lucru, CRM, gestionarea documentelor, comunicarea cu clienții, programarea întâlnirilor, managementul echipelor, TaxDome oferă profesioniștilor contabili posibilitatea de a-și eficientiza operațiunile și de a oferi servicii superioare clienților lor. TaxDome deservește profesioniștii din întreaga lume, adaptate nevoilor lor specifice, nefiind un alt produs generalist.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1135 / 18216
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...