Planul fiscal pe şapte ani al României ar putea testa pieţele (Reuters)
26 Noiembrie 2024
AgerpresEconomiştii de la Goldman Sachs spun că reacţia contra partidelor mainstream la alegerile prezidenţiale din România ar putea complica eforturile de a ţine sub control deficitul.
Pieţele financiare şi-ar putea epuiza răbdarea cu deficitul fiscal ridicat al României, a avertizat Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, apreciind că planul pe şapte ani de reducere a deficitului riscă să fie prea lent pentru unii investitori, transmite Reuters.
Perspectiva alegerilor prezidenţiale şi parlamentare în a doua economie din Europa Centrală, în noiembrie şi decembrie, a dus la o creştere a cheltuielilor care ar urma să majoreze deficitul bugetar al României din 2024 la 8% din PIB.
La finalul lunii trecute, România a prezentat Bruxellesului planul de reducere a deficitului sub pragul UE de 3% din PIB în termen de şapte ani, agenţiile de evaluare financiară şi analiştii aşteptându-se la creşteri ale taxelor.
Perspectiva alegerilor prezidenţiale şi parlamentare în a doua economie din Europa Centrală, în noiembrie şi decembrie, a dus la o creştere a cheltuielilor care ar urma să majoreze deficitul bugetar al României din 2024 la 8% din PIB.
La finalul lunii trecute, România a prezentat Bruxellesului planul de reducere a deficitului sub pragul UE de 3% din PIB în termen de şapte ani, agenţiile de evaluare financiară şi analiştii aşteptându-se la creşteri ale taxelor.
"Nu este o misiune imposibilă dar va fi extrem de dificilă", a declarat Daniel Dăianu, la o conferinţă în Budapesta, în legătură cu planurile fiscale ale României.
"Şapte ani par să fie o perioadă rezonabilă, dar nu am informaţii despre răbdarea pieţelor. Dacă nu suntem prudenţi, vom fi împinşi de pieţele financiare. Dacă facem greşeli mari vom fi pedepsiţi", a afirmat oficialul la o discuţie de grup.
România nu a prezentat încă bugetul pe 2025 iar analiştii spun că formarea unui nou guvern ar putea fi complicată de şocul alegerilor prezidenţiale de duminica trecută, în urma cărora un critic al NATO, care laudă Rusia, va concura la votul din 8 decembrie cu liderul opoziţiei de centru-dreapta, în timp ce liderii celor două partide aflate la guvernare nu au intrat în turul doi. Analiştii spun că extrema-dreaptă ar putea câştiga acum cel puţin o treime din locurile din Parlament la alegerile parlamentare de duminică.
Rezultatul şoc a făcut luni ca randamentul bondurilor României pe zece ani să atingă cel mai ridicat nivel din ultimele 19 luni.
Totuşi, Dăianu a spus că datoria publică a României, de 50% din PIB, încă este "gestionabilă", în timp ce apartenenţa la UE şi fondurile de coeziune furnizate statelor mai sărace ale blocului comunitar joacă un rol important în stabilitatea economică.
Ţinând cont că România are unele dintre cele mai mici impozite din Europa, există posibilitatea majorării veniturilor pentru sprijinirea bugetului, a declarat Dăianu, fără a preciza dacă aceasta înseamnă impozite mai ridicate sau îmbunătăţirea colectării taxelor.
Luna aceasta, Comisia Europeană a estimat că deficitul bugetar al României va fi aproape de 8% din PIB în următorii doi ani, dacă nu se schimbă politicile, parţial pe fondul costului reformei pensiilor şi al plăţilor mai ridicate la dobânzi.
CE a precizat că nu poate lua în considerare potenţialele măsuri de reducere a deficitului propuse în octombrie de România deoarece ele nu sunt suficient de detaliate.
"Totuşi, au potenţialul de a reduce semnificativ deficitul guvernamental comparativ cu această prognoză, dacă în bugetul pe 2025 măsurile sunt implementate adecvat", a apreciat preşedintele Consiliului Fiscal.
Economiştii de la Goldman Sachs spun că reacţia contra partidelor mainstream la alegerile prezidenţiale din România ar putea complica eforturile de a ţine sub control deficitul.
"În opinia noastră, principalul risc politic pentru România nu este incertitudinea privind compoziţia guvernului - sondajele sugerând că va fi alcătuit din partidele mainstream, ci dacă noua administraţie va rezolva dificultăţile fiscale sporite", avertizează analiştii.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 294 / 18342 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Meet the Professionals | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director - Bergenbier SA, avocat ”antrenat” în multinaționale și cu o bogată experiență dobândită în gestionarea unor tranzacții de referință pe piața locală: ”Oamenii pe care i-am întâlnit au făcut diferența și au contribuit la dezvoltarea și la evoluția mea, atât colegi din business, din interiorul echipelor din care am făcut parte, cât și liderii care mi-au servit drept model”
Filip & Company devine prima firmă de avocatură independentă din CEE care adoptă Harvey, platformă de IA generativă de ultimă generație care s-a remarcat prin precizie, securitate și versatilitate | Cristina Filip (managing partner): ”Este un pas transformator care îmbunătățește, mai degrabă decât înlocuiește, experiența și contribuția umană”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...