ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Raport Consiliul Concurenţei: Activităţile RCA şi CASCO înregistrează o scădere a pierderilor, în ultimii ani

30 Octombrie 2024   |   Agerpres

Potrivit sursei citate, serviciile de consultanţă IT şi comercializarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte se menţin în topul clasamentului, cu valori puţin peste 70%, care indică o presiune concurenţială semnificativă. La polul opus, cu valori de aproximativ 30%, se regăsesc serviciile notariale şi producerea şi comercializarea cimentului.

 
 
Peste un sfert dintre cele 42 de industrii evaluate în acest an de Consiliului Concurenţei, prin Indicele Agregat de Presiune Concurenţial (IAPC), au înregistrat o scădere a presiunii concurenţiale, iar activităţile RCA şi CASCO au consemnat o reducere a pierderilor, relevă datele incluse în raportul "Evoluţia concurenţei în sectoare-cheie 2024", lansat miercuri de Consiliul Concurenţei, cu ocazia unei conferinţe de specialitate.

Potrivit sursei citate, serviciile de consultanţă IT şi comercializarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte se menţin în topul clasamentului, cu valori puţin peste 70%, care indică o presiune concurenţială semnificativă. La polul opus, cu valori de aproximativ 30%, se regăsesc serviciile notariale şi producerea şi comercializarea cimentului.


Referitor la sectorul de asigurări auto de răspundere civilă (RCA) şi cel al asigurărilor auto facultative (CASCO), rezultatele cercetării arată că, la nivelul pieţei, începând cu anul 2022, activitatea RCA pare să nu mai genereze pierderi, rata combinată a daunei fiind mai mică de 100%. Totodată, asigurările RCA reprezintă, încă, cea mai ridicată pondere în totalul asigurărilor generale (46,7%, în primul trimestru al anului 2024).

Tarifele RCA au fost îngheţate, pe parcursul anului 2024, la nivelul celor practicate de fiecare asigurător la data de 28 februarie 2023, la care s-a adăugat o ajustare de maximum 6,8%. De asemenea, comisionul de distribuţie a fost plafonat la 8% din prima netă de cheltuieli de distribuţie. Aceste plafonări au fost realizate în mod succesiv, prin Hotărâri de Guvern, pe perioade de câte trei luni, măsura fiind prelungită de curând până la 31 decembrie 2024.

În acelaşi timp, pe circuitul legislativ, se află o propunere de modificare a Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie, cu modificările şi completările ulterioare, care are ca scop corectarea dezechilibrelor de pe piaţa RCA.

Pe piaţa asigurărilor RCA sunt prezente şase societăţi de asigurare autorizate de ASF (Groupama, Allianz Ţiriac, Grawe România, Generali România, Asirom VIG şi Omniasig VIG) şi 2 societăţi care îşi desfăşoară activitatea în baza dreptului de stabilire (Axeria Iard şi Hellas Direct). De asemenea, există încă o societate de asigurare autorizată de ASF, Eazy Asigurări, care a început activitatea pe piaţă în luna iulie 2024.

În ceea ce priveşte asigurările de tip CASCO, acestea au avut o pondere de aproximativ 22% din asigurările generale, în primul trimestru al anului 2024. În context, în perioada 2021-2023, rata combinată a daunei pentru asigurările CASCO a atins următoarele valori: 97,12% - în 2021; 92,86% - în 2022; 88,23% - în 2023.

Pe ansamblu, concluzia autorităţii de concurenţă este că, în intervalul analizat, activitatea CASCO a înregistrat un trend descrescător al pierderilor înregistrate, fapt ce denotă o îmbunătăţire a profitabilităţii la nivelul pieţei.

IAPC este un instrument analitic dezvoltat şi utilizat în ultimii 11 ani de către Consiliul Concurenţei pentru a măsura înclinarea spre concurenţă a industriilor din economia naţională.

Raportul a fost elaborat în cadrul Direcţiei Cercetare - Unitatea Economistului Şef şi aprobat de Plenul Consiliului Concurenţei în cadrul şedinţei din data de 15 octombrie 2024.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1562 / 19439
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
NNDKP, alături de Grupul PetStar, în finanțarea de 50 mil. € obținută de la UniCredit Bank. PCF Investment Banking a acționat în calitate de aranjor exclusiv
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Kinstellar asistă Special Flanges pe toate aspectele, tranzacționale și de taxe, în achiziția producătorului industrial român Vilmar SA, cu o echipă pluridisciplinară coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener, Co-Head of Corporate M&A) | Skadden, Simmons&Simmons și alte două firme de avocați din România au fost de o parte și de alta în această tranzacție
CMS, alături de Bitdefender la achiziția Mesh Security | Horea Popescu (Managing Partner CMS România) și Mircea Moraru (Senior Counsel), în echipa multidisciplinară coordonată de la Londra, care a oferit consultanță cumpărătorului în toate aspectele tranzacției supusă acum aprobărilor din partea autorităților de reglementare
“Schimbare” este cuvântul de ordine pe piața muncii, spun avocații de Employment de la Mușat & Asociații, fenomenul fiind potențat de avansul tehnologic rapid, evoluția așteptărilor angajaților și necesitatea adaptării la noile realități economice și sociale | Echipa gestionează un număr mare de proiecte care implică restructurări ample ale companiilor multinaționale, creşterea numărului de litigii fiind evidențiată în analiza tendințelor observate. De vorbă cu membrii echipei despre mandatele strategice încredințate de companii lideri în industrii variate și provocările anului 2025
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...