ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Raport PwC: Apar semne de redresare a pieței globale de fuziuni și achiziții în 2024, după doi ani de scădere accentuată. Fondurile de investiții dispun de patru trilioane de dolari

01 Februarie 2024   |   BizLawyer

Tranzacțiile cu valoare mare, cele mai lovite de instabilitatea din ultimii ani, au dat primele semne de redresare în ultimul trimestru al anului trecut.

 
 
Piața de fuziuni și achiziții va reveni pe o traiectorie ascendentă în 2024, semnalând finalul unei perioade de doi ani în care a cunoscut cea mai mare contracție din ultimul deceniu, potrivit raportului PwC Global M&A Industry Trends 2024 Outlook.

În 2023, atât volumul, cât și valoarea tranzacțiilor au înregistrat scăderi, de 6% și, respectiv, 23% comparativ cu anul anterior, continuând un declin care a început în 2022. Pe parcursul ultimilor doi ani, valoarea totală a tranzacțiilor s-a înjumătățit, în timp de  numărul s-a redus cu 17%, cele mai afectate fiind mega tranzacțiile (- 60%).

”Revenirea de anul acesta se anunță a fi diferită și moderată comparativ cu entuziasmul de tranzacționare de la finalul anului 2020 și mai ales din anul record 2021. Sunt trei factori cheie care susțin optimismul în această privință: evoluția pozitivă a piețelor financiare din ultima perioadă, stimulată de încetinirea inflației și așteptările privind reducerea ratelor dobânzilor, cererea/oferta de tranzacții și nevoia strategică a multor companii de a se adapta și de a-și transforma modelele de afaceri. În 2023, România a continuat să aibă o evoluție contrară celei globale, fiind pe plus în valoare, datorită tranzacțiilor mari, de peste un miliard euro, realizate în energie și retail. Anul 2024 a început pozitiv și se preconizează menținerea acestei tendințe, chiar dacă, cel mai probabil, nu va atinge valoarea de anul trecut”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner și Advisory Leader PwC România.

În 2023, volumele de tranzacții la nivel global au crescut în sectorul aerospațial și al apărării, minerit și metale, energie și utilități, industria farmaceutică, producție industrială, industria auto și tehnologie, comparativ cu 2022. Aceste sectoare par că vor continua să atragă investiții și în acest an, iar viitoarele domenii de interes pentru subsectoare includ AI, semiconductori, vehicule electrice, baterii și stocare de energie, biotehnologie, tehnologie spațială, sănătate și brokeraj de asigurări.

”Piața de M&A trebuie să facă față în continuare unei volatilității economice ridicate, tensiunilor geopolitice, reglementărilor mai stricte, perturbării lanțurilor de aprovizionare și unui an electoral care poate produce schimbări în câteva dintre marile economii ale lumii. Sectoarele care vor rămâne în vizorul investitorilor în 2024, inclusiv în România, sunt energia, serviciile financiare și tehnologia”, a arătat Dinu Bumbăcea.

Tranzacțiile cu valoare mare, cele mai lovite de instabilitatea din ultimii ani, au dat primele semne de redresare în ultimul trimestru al anului trecut, când au fost realizate de altfel și cele mai importante tranzacții ale anului trecut - preluarea Pioneer de către Exxon, pentru 59,5 miliarde de dolari, și cea a Hess de către Chevron, pentru 53 miliarde de dolari.

Începutul de an a adus vești despre câteva mega tranzacții care sunt în pregătire, precum achiziția Juniper Networks de către Hewlett Packard pentru 14 miliarde de dolari, achiziția Global Infrastructure Partners de către Blackrock, la o valoare de 12 miliarde de dolari.

Adaptarea la o piață de fuziuni și achiziții diferită. Fondurile au patru trilioane de dolari neutilizați

Investitorii privați pot contribui la o sporire a activității de M&A, mai ales în condițiile unei concentrări de capital neutilizaț de 4 trilioane de dolari, la care se adaugă active în administrare în valoare de 12 trilioane de dolari, un nivel aproape dublu față de cel din 2019, anterior pandemiei.

Având în vedere că numeroase fonduri de capital privat se apropie sau au depășit termenele tipice pentru investițiile din portofoliu, acestea se vor afla sub o presiune tot mai mare din partea partenerilor lor pentru exit și returnarea capitalului.

Din cauza cererii reținute a cumpărătorilor și a reticenței de a vinde la evaluări mai mici, ne așteptăm ca, atunci când activele de calitate vor ajunge pe piață, acestea să fie foarte competitive. În astfel de situații, pregătirea va fi esențială, iar rapiditatea poate fi un diferențiator important, menționează raportul.

Atractivitatea fuziunilor și achizițiilor din partea companiilor a crescut, de asemenea. Într-un moment în care schimbările rapide generate de megatendințele globale, inclusiv digitalizarea și decarbonizarea, aduc transformări majore, companiile își reevaluează strategiile și caută să se reinventeze pentru a rămâne competitive.

Mai mult, condițiile de creditare de la începutul anului 2024 sunt net îmbunătățite în comparație cu cele din 2023, când creditorii instituționali se străduiau să sindicalizeze datoriile, iar piețele datoriilor erau efectiv închise.

Raportul poate fi citit aici.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2037 / 18203
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
Țuca Zbârcea & Asociații a oferit asistență juridică în legătură cu obținerea unei facilități de credit în valoare de 29,5 mil. € de către o societate parte a Weerts Group
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...