
Raport PwC: Apar semne de redresare a pieței globale de fuziuni și achiziții în 2024, după doi ani de scădere accentuată. Fondurile de investiții dispun de patru trilioane de dolari
01 Februarie 2024
BizLawyerTranzacțiile cu valoare mare, cele mai lovite de instabilitatea din ultimii ani, au dat primele semne de redresare în ultimul trimestru al anului trecut.
![]() |
În 2023, atât volumul, cât și valoarea tranzacțiilor au înregistrat scăderi, de 6% și, respectiv, 23% comparativ cu anul anterior, continuând un declin care a început în 2022. Pe parcursul ultimilor doi ani, valoarea totală a tranzacțiilor s-a înjumătățit, în timp de numărul s-a redus cu 17%, cele mai afectate fiind mega tranzacțiile (- 60%).
”Revenirea de anul acesta se anunță a fi diferită și moderată comparativ cu entuziasmul de tranzacționare de la finalul anului 2020 și mai ales din anul record 2021. Sunt trei factori cheie care susțin optimismul în această privință: evoluția pozitivă a piețelor financiare din ultima perioadă, stimulată de încetinirea inflației și așteptările privind reducerea ratelor dobânzilor, cererea/oferta de tranzacții și nevoia strategică a multor companii de a se adapta și de a-și transforma modelele de afaceri. În 2023, România a continuat să aibă o evoluție contrară celei globale, fiind pe plus în valoare, datorită tranzacțiilor mari, de peste un miliard euro, realizate în energie și retail. Anul 2024 a început pozitiv și se preconizează menținerea acestei tendințe, chiar dacă, cel mai probabil, nu va atinge valoarea de anul trecut”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner și Advisory Leader PwC România.
În 2023, volumele de tranzacții la nivel global au crescut în sectorul aerospațial și al apărării, minerit și metale, energie și utilități, industria farmaceutică, producție industrială, industria auto și tehnologie, comparativ cu 2022. Aceste sectoare par că vor continua să atragă investiții și în acest an, iar viitoarele domenii de interes pentru subsectoare includ AI, semiconductori, vehicule electrice, baterii și stocare de energie, biotehnologie, tehnologie spațială, sănătate și brokeraj de asigurări.
”Piața de M&A trebuie să facă față în continuare unei volatilității economice ridicate, tensiunilor geopolitice, reglementărilor mai stricte, perturbării lanțurilor de aprovizionare și unui an electoral care poate produce schimbări în câteva dintre marile economii ale lumii. Sectoarele care vor rămâne în vizorul investitorilor în 2024, inclusiv în România, sunt energia, serviciile financiare și tehnologia”, a arătat Dinu Bumbăcea.
Tranzacțiile cu valoare mare, cele mai lovite de instabilitatea din ultimii ani, au dat primele semne de redresare în ultimul trimestru al anului trecut, când au fost realizate de altfel și cele mai importante tranzacții ale anului trecut - preluarea Pioneer de către Exxon, pentru 59,5 miliarde de dolari, și cea a Hess de către Chevron, pentru 53 miliarde de dolari.
Începutul de an a adus vești despre câteva mega tranzacții care sunt în pregătire, precum achiziția Juniper Networks de către Hewlett Packard pentru 14 miliarde de dolari, achiziția Global Infrastructure Partners de către Blackrock, la o valoare de 12 miliarde de dolari.
Adaptarea la o piață de fuziuni și achiziții diferită. Fondurile au patru trilioane de dolari neutilizați
Investitorii privați pot contribui la o sporire a activității de M&A, mai ales în condițiile unei concentrări de capital neutilizaț de 4 trilioane de dolari, la care se adaugă active în administrare în valoare de 12 trilioane de dolari, un nivel aproape dublu față de cel din 2019, anterior pandemiei.
Având în vedere că numeroase fonduri de capital privat se apropie sau au depășit termenele tipice pentru investițiile din portofoliu, acestea se vor afla sub o presiune tot mai mare din partea partenerilor lor pentru exit și returnarea capitalului.
Din cauza cererii reținute a cumpărătorilor și a reticenței de a vinde la evaluări mai mici, ne așteptăm ca, atunci când activele de calitate vor ajunge pe piață, acestea să fie foarte competitive. În astfel de situații, pregătirea va fi esențială, iar rapiditatea poate fi un diferențiator important, menționează raportul.
Atractivitatea fuziunilor și achizițiilor din partea companiilor a crescut, de asemenea. Într-un moment în care schimbările rapide generate de megatendințele globale, inclusiv digitalizarea și decarbonizarea, aduc transformări majore, companiile își reevaluează strategiile și caută să se reinventeze pentru a rămâne competitive.
Mai mult, condițiile de creditare de la începutul anului 2024 sunt net îmbunătățite în comparație cu cele din 2023, când creditorii instituționali se străduiau să sindicalizeze datoriile, iar piețele datoriilor erau efectiv închise.
Raportul poate fi citit aici.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 3288 / 19454 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...