ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Raport PwC: Piața globală de M&A și-a continuat declinul în prima jumătate a anului pe fondul incertitudinilor economice. În România, sectorul rămâne efervescent

04 Iulie 2023   |   BizLawyer

În Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA), volumul tranzacțiilor a scăzut cu 12% în prima jumătate a anului 2023 comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022, dar a rămas peste nivelurile din 2019. În același timp, valoarea tranzacțiilor a scăzut cu 34% comparativ cu prima jumătate a anului 2022.

 
 
Piața globală de fuziuni și achiziții (M&A) și-a continuat declinul în prima jumătate a anului, înregistrând o scădere cu 8% în volum și cu 15% în valoare față de nivelurile din perioada iulie - decembrie 2022, ca urmare a factorilor macroeconomici nefavorabili, dar și a reducerii numărului de mega tranzacții (cele de peste un miliard dolari), potrivit raportului PwC Global M&A Industry Trends, realizat la jumătatea anului 2023. Scăderea a fost și mai accentuată comparativ cu primul semestru din 2022, de 14% în volum și 40% în valoare, dar și așa, piața rămâne peste nivelurile pre pandemice.

”În România, piața de fuziuni și achiziții continuă să fie destul de activă în multe sectoare, în special în sectorul energie, IT&C și al serviciilor profesionale, cu un interes ridicat atât din partea fondurilor de investiții cât și a companiilor care vor să facă achiziții strategice. Bani există în piață și tranzacțiile vor continua, dar, după cum vedem și la nivel global, era megadeal-urilor a intrat într-un con de umbră, fiind vizat acum mai mult segmentul de companii de talie medie, profitabile, care servesc obiectivelor strategice de dezvoltare și creștere ale investitorilor”, a declarat Cornelia Bumbăcea, Partener, PwC România.


În cazul mega tranzacțiilor, cu o valoare mai mare de un miliard dolari, scăderea a fost aproape de două ori mai mare. Față de recordul atins în 2021, numărul tranzacțiilor de peste un miliard de dolari a scăzut cu 58%. Și la nivel global, în prima jumătate a anului, sectorul tehnologiei, media și telecomunicațiilor (TMT) a fost cel mai activ, generând aproximativ 28% din volumul tranzacțiilor. În ceea ce privește valoarea, sectorul energiei, utilităților și resurselor (EU&R) a condus detașat, cu 23% din valoarea totală a tranzacțiilor.

”Fuziunile și achizițiile sunt un motor de creștere din ce în ce mai mai important, iar liderii companiilor consideră că tranzacțiile sunt un instrument cheie pentru a-și repoziționa și eficientiza afacerile și a obține rezultate durabile. Nu există nicio îndoială că actualele condiții macroeconomice vor continua să influențeze activitatea de fuziuni și achiziții, iar stabilizarea inflației și a ratelor dobânzilor se va reflecta în evaluări și va impulsiona creșterea numărului tranzacțiilor”, a declarat George Ureche, Director și Leader M&A, PwC România.

Evoluția pe regiuni

În Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA), volumul tranzacțiilor a scăzut cu 12% în prima jumătate a anului 2023 comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022, dar a rămas peste nivelurile din 2019. În același timp, valoarea tranzacțiilor a scăzut cu 34% comparativ cu prima jumătate a anului 2022.

În regiunea Asia-Pacific, volumul tranzacțiilor a scăzut cu aproximativ 14% față de primul semestru din 2022 pe fondul scăderii activității de fuziuni și achiziții în China, Australia și Coreea de Sud. În Americi, numărul tranzacțiilor a scăzut cu 5% față de aceeași perioadă din 2022, iar valoarea a fost cu 35% mai mică.

Principalii jucători din prima jumătate a anului

Anul acesta, investitorii strategici au stabilit ritmul tranzacțiilor mari, corporațiile realizand două treimi din mega tranzacțiile anunțate, în timp ce fondurile de investiții s-au concentrat mai mult pe transformarea companiilor din portofoliu, pe achiziții pentru consolidarea poziției pe anumite piețe, precum și pe tranzacții cu societăți publice/listate.

Sectoarele în care se înregistrează cel mai ridicat nivel de mega tranzacții sunt cel farmaceutic/sănătate și al energiei, utilităților și resurselor, fiind asociate cu tendințe precum inovarea tehnologică, digitalizarea, ESG și tranziția energetică.

Tendințele până la sfârșitul anului: Fuziunile și achizițiile cu companii medii domina

Într-o lume a schimbărilor rapide, directorii executivi trebuie să adopte o strategie îndrăzneață de fuziuni și achiziții care să le permită să se mențină în fața concurenței, dar îndrăzneț nu înseamnă neapărat mare. Fuziunile și achizițiile pot transforma modelele de afaceri în multe forme, se arată în raport.

Fuziunile și achizițiile cu companii medii vor fi dominante și vor genera o mare parte din totalul tranzacții în a doua jumătate a anului. Vedetele vor fi însă tranzacțiile realizate de companiile mari, cu lichiditate, care le permite realizarea de tranzacții mai mari, transformaționale.

Evaluările mai scăzute ale companiilor publice vor crea de asemenea oportunități de trecere de la public la privat.

În același timp, activitatea de restructurare intensă din prima jumătate a anului 2023 este așteptată să continue și în a doua jumătate pe fondul presiunilor de finanțare, costului ridicat al datoriilor, creditării restrânse și dificultăților în obținerea de capital. Printre sectoarele în care se așteaptă un nivel mai ridicat de activitate de restructurare se numără comerțul cu amănuntul, sectorul imobiliar și cel industrial.

În concluzie, pentru cumpărători, accesul la capital va fi esențial. Pentru vânzători, pregătirea va fi cheia succesului.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3898 / 18035
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Autonom Services a plasat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni, în valoare de 30 mil. €. RTPR, consultanță juridică în proiect
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q3 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primele nouă luni și a înregistrat creșteri de 18,8% la nivel global și de 23% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 mil. lei. Clifford Chance Badea a asigurat consultanța juridică
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...