ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Raport PwC: Piața globală de M&A și-a continuat declinul în prima jumătate a anului pe fondul incertitudinilor economice. În România, sectorul rămâne efervescent

04 Iulie 2023   |   BizLawyer

În Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA), volumul tranzacțiilor a scăzut cu 12% în prima jumătate a anului 2023 comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022, dar a rămas peste nivelurile din 2019. În același timp, valoarea tranzacțiilor a scăzut cu 34% comparativ cu prima jumătate a anului 2022.

 
 
Piața globală de fuziuni și achiziții (M&A) și-a continuat declinul în prima jumătate a anului, înregistrând o scădere cu 8% în volum și cu 15% în valoare față de nivelurile din perioada iulie - decembrie 2022, ca urmare a factorilor macroeconomici nefavorabili, dar și a reducerii numărului de mega tranzacții (cele de peste un miliard dolari), potrivit raportului PwC Global M&A Industry Trends, realizat la jumătatea anului 2023. Scăderea a fost și mai accentuată comparativ cu primul semestru din 2022, de 14% în volum și 40% în valoare, dar și așa, piața rămâne peste nivelurile pre pandemice.

”În România, piața de fuziuni și achiziții continuă să fie destul de activă în multe sectoare, în special în sectorul energie, IT&C și al serviciilor profesionale, cu un interes ridicat atât din partea fondurilor de investiții cât și a companiilor care vor să facă achiziții strategice. Bani există în piață și tranzacțiile vor continua, dar, după cum vedem și la nivel global, era megadeal-urilor a intrat într-un con de umbră, fiind vizat acum mai mult segmentul de companii de talie medie, profitabile, care servesc obiectivelor strategice de dezvoltare și creștere ale investitorilor”, a declarat Cornelia Bumbăcea, Partener, PwC România.


În cazul mega tranzacțiilor, cu o valoare mai mare de un miliard dolari, scăderea a fost aproape de două ori mai mare. Față de recordul atins în 2021, numărul tranzacțiilor de peste un miliard de dolari a scăzut cu 58%. Și la nivel global, în prima jumătate a anului, sectorul tehnologiei, media și telecomunicațiilor (TMT) a fost cel mai activ, generând aproximativ 28% din volumul tranzacțiilor. În ceea ce privește valoarea, sectorul energiei, utilităților și resurselor (EU&R) a condus detașat, cu 23% din valoarea totală a tranzacțiilor.

”Fuziunile și achizițiile sunt un motor de creștere din ce în ce mai mai important, iar liderii companiilor consideră că tranzacțiile sunt un instrument cheie pentru a-și repoziționa și eficientiza afacerile și a obține rezultate durabile. Nu există nicio îndoială că actualele condiții macroeconomice vor continua să influențeze activitatea de fuziuni și achiziții, iar stabilizarea inflației și a ratelor dobânzilor se va reflecta în evaluări și va impulsiona creșterea numărului tranzacțiilor”, a declarat George Ureche, Director și Leader M&A, PwC România.

Evoluția pe regiuni

În Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA), volumul tranzacțiilor a scăzut cu 12% în prima jumătate a anului 2023 comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022, dar a rămas peste nivelurile din 2019. În același timp, valoarea tranzacțiilor a scăzut cu 34% comparativ cu prima jumătate a anului 2022.

În regiunea Asia-Pacific, volumul tranzacțiilor a scăzut cu aproximativ 14% față de primul semestru din 2022 pe fondul scăderii activității de fuziuni și achiziții în China, Australia și Coreea de Sud. În Americi, numărul tranzacțiilor a scăzut cu 5% față de aceeași perioadă din 2022, iar valoarea a fost cu 35% mai mică.

Principalii jucători din prima jumătate a anului

Anul acesta, investitorii strategici au stabilit ritmul tranzacțiilor mari, corporațiile realizand două treimi din mega tranzacțiile anunțate, în timp ce fondurile de investiții s-au concentrat mai mult pe transformarea companiilor din portofoliu, pe achiziții pentru consolidarea poziției pe anumite piețe, precum și pe tranzacții cu societăți publice/listate.

Sectoarele în care se înregistrează cel mai ridicat nivel de mega tranzacții sunt cel farmaceutic/sănătate și al energiei, utilităților și resurselor, fiind asociate cu tendințe precum inovarea tehnologică, digitalizarea, ESG și tranziția energetică.

Tendințele până la sfârșitul anului: Fuziunile și achizițiile cu companii medii domina

Într-o lume a schimbărilor rapide, directorii executivi trebuie să adopte o strategie îndrăzneață de fuziuni și achiziții care să le permită să se mențină în fața concurenței, dar îndrăzneț nu înseamnă neapărat mare. Fuziunile și achizițiile pot transforma modelele de afaceri în multe forme, se arată în raport.

Fuziunile și achizițiile cu companii medii vor fi dominante și vor genera o mare parte din totalul tranzacții în a doua jumătate a anului. Vedetele vor fi însă tranzacțiile realizate de companiile mari, cu lichiditate, care le permite realizarea de tranzacții mai mari, transformaționale.

Evaluările mai scăzute ale companiilor publice vor crea de asemenea oportunități de trecere de la public la privat.

În același timp, activitatea de restructurare intensă din prima jumătate a anului 2023 este așteptată să continue și în a doua jumătate pe fondul presiunilor de finanțare, costului ridicat al datoriilor, creditării restrânse și dificultăților în obținerea de capital. Printre sectoarele în care se așteaptă un nivel mai ridicat de activitate de restructurare se numără comerțul cu amănuntul, sectorul imobiliar și cel industrial.

În concluzie, pentru cumpărători, accesul la capital va fi esențial. Pentru vânzători, pregătirea va fi cheia succesului.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3240 / 17377
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Băiculescu & Asociații își consolidează echipa | Horațiu Pătrașcu, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție se alătură pe poziția de Counsel și va coordona practica de Contencios Administrativ și Fiscal
Cariere în Drept | Andrea Roxana Chihaia, printre cei mai buni zece absolvenți ai generației sale, acum stagiară, a intrat în profesie cu emoție și entuziasm. Ea spune că performanța nu se întreține singură, ci trebuie susținută. ”Trebuie să începem ca societate să credem în tineri, în potențialul lor și să le oferim oportunități pe măsură”
A nouăsprezecea ediție a Școlii de vară la NNDKP | Internship-ul include, pe lângă componenta practică, o serie de training-uri generale care facilitează integrarea în firmă și mai multe cursuri de specialitate. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai performante echipe de avocați și care sunt așteptările NNDKP legate de viitorii profesioniști care vor contribui la succesul firmei
RTPR și Schoenherr, alături de Romcim la achiziția Tehno World. Vânzătorul a lucrat cu avocații PNSA
CMS asistă INVL în finanțarea de 24 milioane EUR acordată de BERD și Eiffel pentru construcția unei centrale solare în România
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
RTPR a asistat Grupul Evryo la vânzarea portofoliului de energie regenerabilă către PPC Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Roxana Ionescu (Partner) și Cezara Urzică (Senior Associate)
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
NNDKP a asistat AAylex One în legătură cu o finanțare de 20 de milioane de euro acordată de CEC Bank și Alpha Bank Romania | Valentin Voinescu (Partener) și Cătălina Dan (Asociat Senior), în prim plan
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...