ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Raport: România înregistrează o rată a inovării de 33,1, sub media inovatorilor emergenţi din UE

21 Martie 2024   |   Agerpres

Potrivit documentului, care cartografiază biopotenţialul naţional, România are unul dintre cele mai importante sectoare agricole din Europa, dar şi semnificative activităţi industriale asociate alimentelor şi băuturilor, procesării alimentelor şi procesării lemnului.

 
 
Sectorul bioeconomic al României s-a aflat pe un trend ascendent, în ultimii ani, până la valoarea de 41,2 miliarde de euro, în 2020, de la o cifră de afaceri de 36,6 miliarde de euro în 2017, în timp ce la capitolul inovare înregistra, în 2023, o rată de 33,1, sub media inovatorilor emergenţi din Uniunea Europeană (UE), arată datele incluse într-un raport de specialitate, realizat de Bio-based Industries Consortium (BIC).

Potrivit documentului, care cartografiază biopotenţialul naţional, România are unul dintre cele mai importante sectoare agricole din Europa, dar şi semnificative activităţi industriale asociate alimentelor şi băuturilor, procesării alimentelor şi procesării lemnului.

"Mulţumită prezenţei şi activităţilor desfăşurate de aceste sectoare, precum şi industriei chimice puternice şi sprijinului acordat sectoarelor bioeconomice de către mediul universitar şi de cercetare aflate în continuă expansiune, România are toate şansele să se dezvolte rapid în materie de operaţiuni industriale ce utilizează biomasa ca materie primă. Sectoarele primare şi cele de prelucrare din aval vin cu fluxuri laterale, fluxuri reziduale şi deşeuri care se pot constitui în materii prime pentru operaţiuni ce utilizează biomasa ca resursă. Nu există informaţii precise şi actualizate despre fluxurile asociate tuturor acestor sectoare, nici despre fracţia organică din deşeurile solide municipale; de aceea, prezentul raport prezintă estimări iniţiale în acest sens, scoţând în evidenţă potenţialul României în materie de activităţi industriale care utilizează biomasa ca materie primă", sunt de părere experţii.


Statistic, sectorul bioeconomic al României a fost pe un trend ascendent, ajungând de la o cifră de afaceri de 36,6 miliarde de euro în 2017 la 43,7 miliarde de euro în 2019, iar în 2020 a stagnat la 41,2 miliarde de euro, în mare parte pe fondul secetei.

În ceea ce priveşte cifra de afaceri pe angajat în bioeconomie (cu excepţia agriculturii, silviculturii, pescuitului, sectorului alimentar, al băuturilor şi al tutunului), ţara noastră se situează la aproximativ 35.000 de euro per echivalent normă întreagă, ceea ce implică o cotă mare de producţie de biomasă primară.

De asemenea, Tabloul de bord european privind inovarea 2023 încadrează România ca inovator emergent, cu 33,1% din media UE, un nivel situat sub media inovatorilor emergenţi (54%), înregistrând o rată de creştere mai mică decât cea a Uniunii.

"Totuşi, având puncte forţe relative în materie de conectare la internet de mare viteză, exporturi de bunuri de medie şi înaltă tehnologie, exporturi de servicii cu grad ridicat de cunoştinţe, printre altele, ţara prezintă creşteri solide în aceste sectoare şi în cheltuielile cu inovaţia pe angajat. Noua Strategie naţională de cercetare, inovare şi specializare inteligentă a României detaliază modul în care ţara se va transforma din inovator emergent în inovator moderat până în anul 2030. Strategia pentru specializare inteligentă include priorităţi extrem de relevante pentru bioeconomie, cum ar fi alimente sigure, accesibile şi optimizate din punct de vedere nutriţional, dezvoltarea durabilă a silviculturii, a pescuitului şi a acvaculturii, produse, practici, procese şi tehnologii noi în domeniul horticulturii, dezvoltarea durabilă a culturilor de câmp şi tehnologii generice cheie relevante", notează sursa citată.

Raportul de ţară privind România - Cartografierea biopotenţialului României se încadrează în "programul strategic de comunicare" al BIC, care îşi propune să identifice oportunităţi în materie de activităţi industriale care utilizează biomasa ca resursă în statele europene unde nivelul acestor activităţi este relativ scăzut.

Cercetarea reprezintă o actualizare a unui prim astfel de document publicat în anul 2018 şi elaborat prin colectarea şi analizarea de către BIC a datelor disponibile. Totodată, se concentrează pe biomasă ca materie primă, scopul fiind acela de a utiliza bioresursele relevante disponibile în proporţie mai mare decât în prezent.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 677 / 17257
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...