ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

România a primit, prin Fondul de Modernizare,aproape 1,1 miliarde de euro pentru investiţii în sectorul energetic (minister)

25 Iunie 2024   |   Agerpres

Statele-membre care beneficiază de prima plată din 2024 sunt: România (1,095 miliarde de euro), Bulgaria (65,2 milioane de euro, Croaţia (52 milioane de euro), Cehia (835,2 milioane de euro), Estonia (24,1 milioane de euro), Ungaria (76,8 milioane de euro), Letonia (26,8 milioane de euro), Lituania (59 milioane de euro), Polonia (697,5 milioane de euro) şi Slovacia (35 milioane de euro).

 
 
România a primit, prin Fondul de Modernizare, o primă tranşă în valoare de aproape 1,1 miliarde de euro pentru investiţii în dezvoltarea reţelelor de distribuţie a energiei, a reabilitării/modernizării reţelelor de termoficare, a reţelei de transport a gazelor naturale, precum şi investiţii în material rulant eficient energetic, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Energiei, transmis marţi AGERPRES.

"România a primit o primă tranşă de 1,095 miliarde de euro pentru investiţii în dezvoltarea reţelelor de distribuţie a energiei, a reabilitării/modernizării reţelelor de termoficare, a reţelei de transport a gazelor naturale, precum şi investiţii în material rulant eficient energetic. De asemenea, suma include şi finanţarea viitoarelor proiecte stabilite prin Contracte pentru Diferenţă. Astfel, România beneficiază de cea mai mare sumă de bani din partea Comisiei Europene, comparativ cu celelalte ţări din regiune, respectiv 37% din totalul fondurilor", notează instituţia.


Potrivit sursei citate, statele-membre care beneficiază de prima plată din 2024 sunt: România (1,095 miliarde de euro), Bulgaria (65,2 milioane de euro, Croaţia (52 milioane de euro), Cehia (835,2 milioane de euro), Estonia (24,1 milioane de euro), Ungaria (76,8 milioane de euro), Letonia (26,8 milioane de euro), Lituania (59 milioane de euro), Polonia (697,5 milioane de euro) şi Slovacia (35 milioane de euro).

"Fondul pentru Modernizare este un instrument esenţial pentru tranziţia verde a României şi modernizarea sistemului energetic naţional. M-am angajat de la bun început să punem la treabă aceste finanţări, să lansăm programe, scheme de ajutor de stat, să finanţăm investiţiile atât de necesare. Iată, prin eforturile echipei de la Ministerul Energiei şi din Guvernul României, ţara noastră se conturează ca principalul actor energetic din regiune. Plata făcută azi de Comisia Europeană confirmă că potenţialul României în dezvoltarea de noi capacităţi energetice este uriaş, de aceea deviza mandatului meu rămâne: investiţii, investiţii, investiţii. În cele 12 luni de mandat la Ministerul Energiei, investiţiile finanţate pentru sistemul energetic prin Fondul pentru Modernizare şi PNRR au depăşit 25 de miliarde de euro. Continuăm în acelaşi ritm. Ne concentrăm pe promovarea apelurilor deja lansate prin Fondul pentru Modernizare şi PNRR pentru autoconsum, stocare în baterii, reabilitare reţea energie electrică, modernizare reţea de termoficare şi modernizare CET-uri, dar şi pe demararea unor noi apeluri prin care oferim oportunitatea mediului privat şi celui public să obţină finanţări pentru implementarea unor proiecte de eficienţă energetică, cât şi pe lansarea schemei pentru contracte pentru diferenţă (CFD)", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat în comunicat.

Ministerul Energiei anunţă, totodată, că pregăteşte lansarea primei licitaţii care vizează Contractele pentru Diferenţă. În perioada următoare, vor fi stabilite ultimele detalii cu privire la împărţirea sumelor alocate pentru investiţiile în energia eoliană şi cea solară, în funcţie de portofoliul existent de proiecte finanţate din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi Fondul pentru Modernizare.

Proiectele sprijinite de Comisia Europeană prin Fondul pentru Modernizare se axează pe producţia de energie electrică din surse regenerabile, pe utilizarea şi implementarea surselor regenerabile de energie, pe modernizarea reţelelor energetice şi pe eficienţa energetică.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 10 / 17134
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
CNAIR a plătit anul trecut onorarii în cuantum de 282.565,5 lei caselor de avocatură care îi asigură reprezentarea în arbitrajele comerciale în care este implicată instituția. Firme din Italia, Grecia, Franța și Spania, adversare la ICC Paris și CCIR
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Elena Iacob, promovată anul acesta pe poziția de CEE Regional Senior Legal Counsel în cadrul Alliance Healthcare România: “Cred foarte mult în oameni și în cuvântul „împreună”. Fiecare poate face lucruri extraordinare individual, însă împreună suntem un ocean”
Filip & Company a asistat BayWa r.e. România în achiziția parcului fotovoltaic White Gate din județul Constanța. Echipa de proiect a fost coordonată de Ioana Roman (partener)
CMS asistă Alcedo cu privire la achiziția Naturevo. Echipa, condusă de Horea Popescu (Managing Partner) și Mircea Moraru (Counsel)
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
Creștere constantă în practica de Litigii de la GNP, prin preluarea unor proiecte ale clienților existenți sau atragerea unor clienți noi, inclusiv ca urmare a expunerii dobândite prin aderarea la o alianță internațională | Octavian Adam, Partener coordonator al practicii: “Procentul ridicat al dosarelor complexe este consecința domeniilor în care societatea noastră de avocatură activează cu preponderență și de noutatea problematicilor supuse controlului instanțelor”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Insolvency | Litigation
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Maria Teodora Busuioc, a noua pe listă anul trecut: ”Este o onoare pentru mine să am ocazia să întâlnesc persoanele care se află în miezul vieții juridice din România, care scriu nu numai doctrină, ci și legislație”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...