ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

România, Bulgaria şi Grecia au semnat o declaraţie comună pentru proiecte energetice regionale

19 Ianuarie 2024   |   Agerpres

Ministrul Energiei s-a aflat joi şi vineri la Atena, unde are loc Reuniunea la Nivel Înalt pentru Conectivitate în Europa Centrală şi de Est.

 
 
România a semnat, alături de Bulgaria şi Grecia, o declaraţie comună pentru proiecte energetice regionale, în prim plan fiind investiţiile în centralele eoliene offshore şi în hidrogen, a anunţat vineri Ministerul Energiei.
 
Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat Declaraţia de Intenţie pentru Dezvoltarea unui Pilon pentru Energie Regenerabilă în Europa de Sud-Est între Republica Elenă, Republica Bulgară şi România, alături de Rumen Radev, ministrul Energiei din Bulgaria, şi de Theodoros Skylakakis, ministrul Energiei şi al Mediului din Grecia.
 
Ministrul Energiei s-a aflat joi şi vineri la Atena, unde are loc Reuniunea la Nivel Înalt pentru Conectivitate în Europa Centrală şi de Est.
 
Conform sursei citate, declaraţia transformă cele trei ţări într-un pol energetic regional, puternic, capabil să atragă finanţare europeană pentru proiecte energetice comune.
 
Declaraţia are trei componente, respectiv dezvoltarea în comun a proiectelor de energie eoliană pe mare, în Marea Neagră şi în Marea Egee, inclusiv prin accesarea finanţării prin Facilitatea Europeană de Conectare, stabilirea unui Centru regional pentru hidrogen regenerabil prin participarea autorităţilor, operatorilor sistemelor de transport şi a industriei, accesând de asemenea finanţări prin Facilitatea Europeană de Conectare şi dezvoltarea în comun a infrastructurilor trans-frontaliere de încărcare a vehiculelor electrice.
 
"Participarea noastră la acest forum important reprezintă un angajament clar al României faţă de securitatea energetică şi sustenabilitatea regiunii noastre. Am subliniat în cadrul discuţiilor necesitatea urgentă de a reduce dependenţa de resursele energetice externe, în special în contextul agresiunii Federaţiei Ruse în Ucraina. Eforturile noastre conjugate în diversificarea surselor de energie şi consolidarea infrastructurii de interconectare demonstrează viziunea şi determinarea noastră de a construi un viitor energetic mai sigur şi mai verde", a transmis Sebastian Burduja.
 
Potrivit acestuia, România este apreciată la cel mai înalt nivel, ca lider în sectorul energetic din Europa Centrală şi de Sud-Est.
 
"Avem resursele, energia şi determinarea necesare pentru a fi un furnizor esenţial de securitate şi prosperitate pentru întreaga regiune şi suntem pregătiţi să jucăm acest rol. Declaraţia comună cu Grecia şi Bulgaria este un demers în premieră. Că vorbim despre energia eoliană din Marea Neagră sau din Marea Adriatică, despre hidrogen, sau despre reţeaua de staţii de încărcare a maşinilor electrice, avem obiective comune: să atragem investiţii, să asigurăm o implementare accelerată a proiectelor şi să ne transformăm economiile şi societăţile pentru un viitor mai sigur, mai prosper şi mai verde", a menţionat ministrul Energiei.
 
În cadrul Reuniunii de la Atena, Sebastian Burduja a avut şi o întâlnire bilaterală cu Kadri Simson, comisarul european pentru Energie.
 
"Subiectele principale de discuţie au fost îmbunătăţirea securităţii energetice în regiune, creşterea numărului, calităţii şi a impactului proiectelor comune în domeniul energiei regenerabile, integrarea gazelor cu emisii reduse de carbon precum hidrogenul şi biometanul în amestecul energetic şi consolidarea interconectărilor pentru reţeaua de transport de gaze naturale şi energie electrică", se mai precizează în comunicat.
 
În cadrul Reuniunii, ministrul Sebastian Burduja a avut şi întâlniri bilaterale importante, cu Theodoros Skylakakis, gazda evenimentului, ministrul Energiei şi Mediului din Republica Elenă, cu Dubravka Djedovic Handanovic, ministrul Mineritului şi Energiei din Republica Serbia, cu Peter Szijjarto, ministrul Afacerilor Externe şi al Comerţului Internaţional din Ungaria. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2411 / 18458
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Wolf Theiss a asistat fondatorii Embryos Fertility Clinic cu privire la vânzarea pachetului majoritar de părţi sociale către Integral Capital Group, alături de care a stat RTPR | Ce avocați au fost în cele două echipe
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2025 | Baciu Partners, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru TZA, Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Cum arată elita profesioniștilor din domeniu și ce spun clienții despre aceștia
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...