Sondaj Storia: așteptările românilor în privința evoluției prețurilor imobilelor în următoarele 6-12 luni
15 Octombrie 2024
BizLawyer● 66% dintre cumpărători și 80% dintre chiriași caută locuințe noi ● 25% dintre chiriași se așteaptă ca prețurile să scadă cu peste 10%, din dorința de a închiria imobile cât mai accesibile ● Cei care vând și închiriază imobile se așteaptă la creșteri de prețuri atât la categoria imobilelor de achiziționat (32%), cât și pe segmentul închirierilor (35%)
Conform celui mai recent sondaj desfășurat de Storia – platforma cu anunțuri imobiliare lansată de OLX, 33% dintre cumpărători se așteaptă ca prețurile locuințelor să scadă cu peste 10% în următoarele 6-12 luni, în timp ce 25% dintre chiriași anticipează o scădere similară. Pe de altă parte, cei care vând și cei care închiriază imobile se așteaptă la creșteri de preț atât pe segmentul închirierilor, cât și pe cel al vânzărilor. Majoritatea respondenților preferă locuințele noi: 66% dintre cumpărători și 80% dintre chiriași le aleg datorită finisajelor moderne și eficienței energetice. Cu toate acestea, prețul mai mic rămâne principalul motiv pentru care 65% dintre cumpărători și 73% dintre chiriași se orientează către locuințele vechi.
În rândul celor care intenționează să achiziționeze o locuință, 33% dintre respondenți se așteaptă la o scădere a prețurilor cu peste 10% în următoarele 6-12 luni, așteptare foarte strâns legată de dorința foarte mare de a achiziționa imobile la prețuri cât mai accesibile. Totodată, 14% anticipează o scădere moderată, de până la 10%, în timp ce 9% dintre aceștia cred că prețurile vor crește cu până la 10%, iar 1% estimează o creștere mai mare de 10%. O parte a respondenților (14%) consideră că prețurile vor rămâne stabile, însă un procent considerabil, de 29%, este de părere că piața imobiliară este prea imprevizibilă pentru a putea face o estimare.
Pentru utilizatorii Storia și OLX care se gândesc să închirieze o locuință, percepția generală este similară. 25% dintre aceștia se așteaptă ca prețurile să scadă cu peste 10%, iar 14% anticipează o scădere mai mică, de până la 10%. Totodată, 10% dintre chiriași cred că prețurile vor crește cu până la 10%, iar 3% estimează o creștere mai mare de 10%. În schimb, 15% se așteaptă ca prețurile să rămână stabile, în timp ce 33% consideră că piața imobiliară este imprevizibilă, motiv pentru care nu știu la ce să se aștepte.
„În contextul așteptărilor utilizatorilor legate de evoluția prețurilor locuințelor, este important să menționăm că acestea sunt adesea influențate de nevoile și avantajele fiecărei persoane. Cu toate acestea, datele recente sugerează că suntem într-o tendință de creștere a prețurilor imobilelor. În august am observat o creștere semnificativă față de anul anterior, atât în ceea ce privește prețurile chiriilor (+14%), cât și prețurile vânzărilor (+17%), indicând o cerere în continuă expansiune pe piața imobiliară”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.
Așteptările celor care vând sau închiriază imobile în privința evoluției prețurilor
În prezent, cei care vând și închiriază imobile se așteaptă în proporție de 32% ca prețurile imobilelor de achiziționat să crească în următoarele 6-12 luni, 27% nu știu la ce să se aștepte, 24% sunt de părere că prețurile imobilelor vor stagna, în timp ce 17% se așteaptă ca prețurile imobilelor să scadă.
Dintre cei care estimează creșteri de preț, 27% preconizează majorări de până la 10%, iar 5% se așteaptă la creșteri de peste 10%. Pe de altă parte, dintre cei care preconizează scăderi, 10% se așteaptă la scăderi de peste 10%, iar 7% cred că vor fi reduceri de prețuri de până la 10%.
În ceea ce privește imobilele de închiriat, așteptările sunt oarecum similare. Cei din domeniul imobiliar se așteaptă în proporție de 35% ca prețurile imobilelor de închiriat să crească în următoarele 6-12 luni, 26% nu știu la ce să se aștepte, 24% sunt de părere că prețurile imobilelor vor stagna, în timp ce 15% se așteaptă ca prețurile imobilelor să scadă.
Dintre cei care estimează creșteri de preț, 25% estimează creșteri de până 10%, iar alți 10% se așteaptă la creșteri de peste 10%. Pe de altă parte, dintre cei care preconizează scăderi, 9% se așteaptă la scăderi de peste 10%, iar 6% cred că vor fi reduceri de până la 10%.
Preferințele cumpărătorilor și chiriașilor: proprietăți noi versus vechi
Sondajul arată că cei mai mulți potențiali cumpărători (66%) sunt în căutarea unei locuințe noi, în timp ce doar 34% preferă o locuință veche. Printre principalele motive pentru care românii aleg locuințe noi se numără finisajele moderne (50%), compartimentarea bine gândită (40%) și eficiența energetică (40%).
Cumpărătorii care preferă locuințele vechi sunt motivați în primul rând de prețul mai mic (65%), dar și de structura durabilă (36%) și de locația centrală (31%). Aceste aspecte subliniază sensibilitatea crescută față de costuri, dar și aprecierea pentru proprietățile cu o poziționare avantajoasă în oraș.
În rândul celor care caută o locuință de închiriat, preferința pentru locuințele noi este și mai pronunțată: 80% dintre chiriași caută o locuință nouă, în timp ce doar 20% se orientează către locuințe vechi. Factorii care determină preferința pentru locuințele noi sunt similari cu cei ai cumpărătorilor: finisajele moderne (51%), eficiența energetică superioară (35%) și un spațiu mai mare (32%) sunt criterii esențiale pentru chiriași.
Locuințele vechi sunt, însă, apreciate în special datorită prețului mai mic, un factor decisiv pentru 73% dintre chiriași. În plus, locația centrală (30%) și structura durabilă (28%) sunt aspecte pe care aceștia le valorizează atunci când aleg o proprietate de închiriat.
Tendințele imobiliare în funcție de vârstă
Sondajul scoate la iveală și diferențele de preferințe în funcție de vârstă. Tinerii din generația Z, cei sub 25 de ani, manifestă o preferință covârșitoare pentru locuințele noi (79%), în timp ce doar 21% ar alege o locuință veche. În cazul celor din generația Y (25-40 de ani), preferința pentru locuințele noi rămâne dominantă (72%), însă 28% dintre aceștia încă optează pentru locuințele vechi.
Pentru generația X (41-56 de ani), 66% dintre respondenți preferă locuințele noi, iar 34% se orientează spre cele vechi. În rândul baby boomers (57-75 de ani), preferințele sunt destul de echilibrate: 54% dintre aceștia preferă locuințele noi, în timp ce 46% optează pentru locuințele vechi. În schimb, persoanele cu vârste de peste 75 de ani manifestă un interes mai mare pentru locuințele vechi (55%), reflectând o tendință spre stabilitate și familiaritate.
Studiul „Așteptări și trenduri de locuire” subliniază dinamismul pieței imobiliare din prezent, în care preferințele utilizatorilor Storia și OLX Imobiliare se orientează în mod clar către locuințele noi, în special datorită designului modern și eficienței energetice. În același timp, atât cumpărătorii, cât și chiriașii se confruntă cu incertitudini cu privire la evoluția prețurilor, ceea ce amplifică importanța dezvoltărilor rezidențiale care oferă un raport optim între calitate și costuri.
Indiferent dacă sunt în căutarea unei locuințe de achiziționat sau de închiriat, utilizatorii au așteptări similare de la noile dezvoltări rezidențiale. Locația rămâne cel mai important criteriu pentru 55% dintre respondenți, urmată de prezența spațiilor verzi (39%) și de calitatea superioară a finisajelor (34%). Aceste preferințe reflectă dorința pentru locuințe moderne care oferă confort și un stil de viață sustenabil, punând accent pe eficiența energetică și pe un mediu sănătos.
Chestionarul sondajului a fost publicat online, pe Storia și OLX Imobiliare, în luna septembrie 2024, iar răspunsurile au fost colectate de la 2.440 respondenți, la nivel național.
Analiza a fost realizată de Storia – platforma de imobiliare lansată de OLX, ca parte din inițiativa „Drumul inteligent spre acasă”, prin care brandul își propune să contribuie la transparentizarea informațiilor necesare tuturor cumpărătorilor, chiriașilor, proprietarilor, agenților și dezvoltatorilor, cu scopul de a-i susține să ia decizii imobiliare în cunoștință de cauză.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 258 / 18008 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
GDPR | Avocații specializați în practica de Data Protection de la Reff & Asociații - Deloitte Legal spun că preocuparea pentru conformare excedează domeniul protecției datelor. Silvia Axinescu, Senior Managing Associate: ”Abordăm fiecare proiect într-o manieră holistică și recunoaștem că protecția datelor, deși foarte importantă, este doar o piesă a puzzle-ului”
GDPR | Respectarea legislației în domeniu pare că este mai degrabă formală, lipsind măsurile concrete capabile să asigure o protecție adecvată volumului foarte mare de date prelucrate, spun avocații D&B David și Baias. Daniel Vinerean, coordonatorul practicii de Protecția Datelor: De cele mai multe ori este mai ieftin sa plătești o amendă de până la 3.000 € decât să stabilești un plan concret, să achiziționezi tehnologie sau să angajezi un consultant capabil să conceapă și să implementeze măsuri adecvate
Arbitrajul ICSID cerut de Petrochemical Holding GmbH, legat de rafinări RAFO din Onești, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 836 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen câștigă un litigiu de referință în contencios vamal
Cele mai semnificative schimbări legislative din 2024, cu impact în industria curieratului | Cerasela Soviani, Legal Manager în cadrul DPD Romania: ”Departamentul juridic va avea un focus continuu pe respectarea noilor reglementări în curierat și susținerea departamentelor pilon pentru extinderea rețelei naționale”
ZRVP câștigă premiul „Firma de Avocatură a Anului din România” la Lexology Index Awards (Who’s Who Legal) 2024, distincție acordată în premieră unei societăți de avocați românești | Cosmin Vasile (managing partner): Premiul, o sumă a excelenței individuale pe diverse arii de practică - îmi place în mod special perspectiva, pentru că este exact filosofia noastră
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...