ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Strategia 2030 a OMV Petrom vizează emisii reduse de carbon şi creşterea dividendelor distribuite acţionarilor

19 Iunie 2024   |   Agerpres

Pe segmentul combustibililor sustenabili, compania a luat decizia finală de investiţie pentru o nouă instalaţie de producţie de combustibili sustenabili pentru aviaţie (SAF) şi motorină din surse regenerabile (HVO) la rafinăria Petrobrazi, împreună cu două unităţi de producţie de hidrogen verde, ce va fi utilizat în producţia de biocombustibili.

 
 
OMV Petrom vizează, prin Strategia 2030, pe lângă creşterea şi accelerarea proiectelor cu emisii de carbon reduse şi zero, şi creşterea valorii dividendelor distribuite către acţionari, se arată într-un comunicat de presă al companiei.

"Strategia 2030 permite OMV Petrom să realizeze următoarele: dezvoltarea celei mai mari resurse de gaze naturale din UE; dezvoltarea celui mai vast portofoliu de proiecte noi de energie electrică din surse regenerabile din România; cele mai ample investiţii pentru decarbonarea transportului din România prin producţia de combustibili sustenabili şi dezvoltarea celei mai extinse reţele de staţii de încărcare pentru vehicule electrice. Proiectele cu emisii de carbon reduse şi zero vor reprezenta circa o treime din valoarea totală de 11 miliarde de euro a investiţiilor, respectiv 3,7 miliarde de euro în perioada 2022-2030 şi o cincime din EBIT CCA excluzând elementele speciale în 2030 (...) Energie electrică din surse regenerabile: portofoliul actual de proiecte de energie solară şi eoliană depăşeşte ţinta iniţială propusă pentru 2030, de peste 1 GW. Compania vizează acum o capacitate de aproximativ 2,5 GW de energie electrică din surse regenerabile până în 2030, inclusiv din parteneriate. Aceasta se traduce într-o producţie electrică netă anuală de circa 4,7 TWh, din care 2,4 TWh net pentru OMV Petrom de atins până în 2030", se precizează în comunicat.


Pe segmentul combustibililor sustenabili, compania a luat decizia finală de investiţie pentru o nouă instalaţie de producţie de combustibili sustenabili pentru aviaţie (SAF) şi motorină din surse regenerabile (HVO) la rafinăria Petrobrazi, împreună cu două unităţi de producţie de hidrogen verde, ce va fi utilizat în producţia de biocombustibili.

De asemenea, în privinţa electro-mobilităţii, după achiziţionarea reţelei Renovatio, OMV Petrom are în plan să ajungă la aproximativ o mie de puncte de încărcare, până la sfârşitul anului, iar până în 2030 la 5.000.

În ceea ce priveşte gazele naturale, strategia companiei notează că vor exista planuri ce se vor concentra pe activităţi offshore în România şi Bulgaria, respectiv Neptun Deep şi perimetrul Han Asparuh.

"Compania continuă să valorifice modelul său de afaceri integrat, cu accent pe valoare mai presus de volum şi excelenţă operaţională în toate segmentele de activitate. Ponderea cumulativă a investiţiilor alocate activelor tradiţionale va scădea la aproximativ 45% până în 2030, de la aproape 100% în 2023, având, totuşi, o contribuţie solidă de peste 50% la EBIT-ul CCA excluzând elementele speciale al Grupului în 2030", menţionează OMV Petrom.

Potrivit sursei citate, pe Explorare şi Producţie (E&P), sunt intenţii să se foreze anual aproximativ 50 de sonde noi şi să se efectueze peste 400 de lucrări de reparaţii capitale la sonde, vizând investiţii anuale în medie de până la 400 milioane de euro, fără Neptun Deep.

În zona de Rafinare şi Marketing, Rafinăria Petrobrazi este bine pregătită pentru rate de utilizare ridicate, iar în retail, prin ţinta de 20% privind creşterea vânzărilor de carburanţi pe staţie şi dublarea marjei din activitatea de comercializare a produselor complementare, compania urmăreşte o creştere de 20% a profitabilităţii pe staţie până în 2030.

Totodată, producţia proprie de gaze naturale va continua să fie completată de activităţile de aprovizionare pentru a satisface nevoile diverse ale clienţilor într-un mediu cu o cererea crescută de gaze naturale.

"Gazele naturale din proiectul Neptun Deep vor contribui la un volum total de vânzări de aproximativ 60 TWh până în 2030. Între timp, centrala electrică de la Brazi va sprijini tranziţia României la energie verde prin integrarea cu sursele de energie regenerabilă pentru a oferi un profil de energie electrică în bandă. Circa 30% din totalul vânzărilor de energie electrică va proveni din surse verzi până la sfârşitul acestui deceniu, contribuind la tranziţia clienţilor noştri către o energie mai curată", notează comunicatul citat.

Din punct de vedere financiar, OMV Petrom accelerează investiţiile anuale în 2024-2026 la 1,7 miliarde de euro, în principal pentru Neptun Deep şi pentru proiectele cu emisii de carbon reduse şi zero, vizează un EBIT de peste 1,5 miliarde de euro şi intenţionează să distribuie către acţionari dividende totale (de bază şi speciale) de aproximativ 50% din fluxurile de trezorerie din activitatea de exploatare, în medie pe durata ciclului strategiei, în creştere faţă de valoarea de 40% indicată în decembrie 2021. În plus, compania oferă o îndrumare privind alocarea anuală de dividende de 40-70% din fluxurile trezorerie din activitatea de exploatare.

Ca ţinte privind gazele cu efect de seră, compania îşi propune să scadă emisiile şi intensitatea carbonului din operaţiunile proprii: - Scop 1-2 cu 30%, precum şi emisiile şi intensitatea Scop 1-3 cu 20% (ambele în 2030, comparativ cu 2019).

OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep, în 2023. Grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 de benzinării, sub două branduri, respectiv OMV şi Petrom.

La sfârşitul anului 2023, OMV Petrom era deţinută de către acţionarii români, în proporţie de peste 43% din acţiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, are 20,7%, iar 22,5% sunt deţinute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi româneşti).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2411 / 19493
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...