
Transelectrica: Consiliul de Supraveghere a solicitat executivului companiei implementarea măsurilor recomandate de Curtea de Conturi
20 Iunie 2025
AgerpresComunicatul vine la două zile după ce Curtea de Conturi a României a anunţat că a sesizat autorităţile de urmărire penală în cazul CNTEE Transelectrica SA pentru că, în urma unui audit, instituţia a descoperit prime cu caracter special şi adaosuri salariale în valoare de 28,99 milioane de lei, acordate în alte condiţii decât cele stabilite prin Contractul de muncă, dar şi deficienţe şi întârzieri importante în implementarea proiectelor de investiţii.
Consiliul de Supraveghere al Transelectrica a solicitat executivului companiei implementarea măsurilor recomandate de Curtea de Conturi, indiferent de opţiunea legală a Directoratului de a contesta sau nu anumite aspecte ale raportului, se arată într-un comunicat al companiei transmis AGERPRES.
Comunicatul vine la două zile după ce Curtea de Conturi a României a anunţat că a sesizat autorităţile de urmărire penală în cazul CNTEE Transelectrica SA pentru că, în urma unui audit, instituţia a descoperit prime cu caracter special şi adaosuri salariale în valoare de 28,99 milioane de lei, acordate în alte condiţii decât cele stabilite prin Contractul de muncă, dar şi deficienţe şi întârzieri importante în implementarea proiectelor de investiţii.
Comunicatul vine la două zile după ce Curtea de Conturi a României a anunţat că a sesizat autorităţile de urmărire penală în cazul CNTEE Transelectrica SA pentru că, în urma unui audit, instituţia a descoperit prime cu caracter special şi adaosuri salariale în valoare de 28,99 milioane de lei, acordate în alte condiţii decât cele stabilite prin Contractul de muncă, dar şi deficienţe şi întârzieri importante în implementarea proiectelor de investiţii.
"Consiliul de Supraveghere a abordat cu maximă responsabilitate recomandările transmise de Curtea de Conturi, manifestând o preocupare constantă pentru implementarea acestora. În spiritul transparenţei şi al bunei guvernanţe, încă de la primirea documentului oficial, Consiliul de Supraveghere a acţionat în mod consecvent pentru integrarea acestor recomandări în activitatea curentă a companiei. Indiferent de opţiunea legală a Directoratului de a contesta sau nu anumite aspecte ale raportului, Consiliul de Supraveghere a solicitat ferm executivului Companiei implementarea măsurilor recomandate de Curtea de Conturi", se precizează în comunicatul transmis de Transelectrica.
Potrivit sursei citate, în cadrul a opt şedinţe de consiliu desfăşurate în perioada martie - iunie 2025, subiectul analizei stadiului implementării recomandărilor Curţii s-a aflat constant pe agendă.
"Prin acest demers, Consiliul de Supraveghere reafirmă angajamentul său faţă de respectarea celor mai înalte standarde de guvernanţă corporativă şi de consolidare a performanţei CNTEE Transelectrica S.A. Compania are un rol esenţial în menţinerea securităţii şi stabilităţii energetice a României şi a regiunii sud-est europene, iar Consiliul de Supraveghere va continua să vegheze asupra îndeplinirii acestei misiuni strategice", se precizează în documentul citat.
Curtea de Conturi a anunţat marţi că, în urma unei misiuni de audit la Transelectrica, a descoperit prime cu caracter special şi adaosuri salariale în valoare de 28,990 milioane de lei, acordate în alte condiţii decât cele stabilite prin Contractul colectiv de muncă. Pentru perioada auditată (2023 - 2024), auditorii publici externi au identificat: prime cu caracter special în sumă de 12 milioane de lei, fără a se face dovada evaluării performanţelor individuale profesionale ale personalului şi fără a fi menţionate acţiunile cu impact major realizate de fiecare dintre salariaţi în desfăşurarea activităţilor derulate în cadrul entităţii; adaosuri salariale în sumă de 16,917 milioane de lei (8.410 lei/salariat), fără a fi menţionat scopul acordării lor, sărbătoarea legală sau evenimentul special, aşa cum prevede Contractul Colectiv de Muncă.
Totodată, raportul relevă deficienţe şi întârzieri importante în implementarea proiectelor de investiţii, niciun contract de lucrări cuprins în eşantionul verificat nefiind realizat la termenele iniţiale prevăzute, fapt ce a condus şi poate conduce, în unele cazuri, la ajustări ale preţului contractelor ca urmare a conjuncturii economice din ultimii ani, precum şi la neimplementarea proiectelor de investiţii în termene optime în condiţiile tranziţiei energetice, subliniază instituţia de audit.
"Pentru remedierea tuturor abaterilor constatate, prin Scrisoarea către management nr. 6001/23.01.2025, Curtea de Conturi a transmis entităţii verificate recomandări pentru remedierea acestora, inclusiv de stabilire şi recuperare a prejudiciilor constatate, până la data de 30.04.2025. Ca urmare a neregulilor constatate, prin Hotărârea Plenului nr. 78/31.01.2025, Curtea de Conturi a României a aprobat sesizarea organelor de urmărire penală competente în cazul CNTEE Transelectrica SA", se mai preciza în comunicatul instituţiei de audit din 17 iunie.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 195 / 19550 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...