ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Un sistem de impozitare bazat pe cote progresive nu ar creşte semnificativ veniturile la buget (studiu)

06 Februarie 2025   |   Agerpres

Academia de Studii Economice din Bucureşti a lansat joi studiul "Sistemul fiscal din România: prosperitate, convergenţă şi sustenabilitate fiscal-bugetară", realizat de către o echipă de experţi, cadre didactice, la solicitarea Confederaţia Patronală Concordia.

 
 
Un sistem de impozitare bazat pe cote progresive nu ar creşte semnificativ veniturile la buget, comparativ cu un sistem bazat pe cota unică, susţine Ionuţ Dumitru, profesor la Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori, ASE, autor al studiului "Sistemul fiscal din România: prosperitate, convergenţă şi sustenabilitate fiscal-bugetară".

"Dacă ne uităm la un scenariu cu cote progresive 16, 20 şi 22, efectul bugetar adus este de circa 1,5 puncte procentuale suplimentare colectate la buget. Însă un rezultat similar ar fi obţinut cu o cotă unică echivalentă de 16,3%. Deci un sistem progresiv 16, 20, 22% aduce, în termeni de impact bugetar, cam acelaşi lucru cu ce ar aduce o cotă unică uşor peste 16%. Ideea de bază este că nu aduce ceva semnificativ în plus la buget progresivitatea aceasta. N-am uitat şi la alte scenarii. Am mai luat în calcul un scenariu 10-15-25 care aduce la buget mai nimic, şi anume un 0,15% din PIB şi ar fi echivalentul unei cote unice în termeni de impact bugetar de 10,50%. Deci o progresivitate 10-15-25 nu aduce nimic semnificativ în plus faţă de o cotă unică de uşor peste 10%. Ne-am uitat la un scenariu şi mai agresiv, şi anume cote progresive de 16, 30 şi 60, foarte agresive, care ar aduce în plus la buget 1,97% din PIB, însă, atenţie, faţă de scenariul cu o cotă unică de 16%, nu aduce decât un 0,3% în plus la buget. Deci o progresivitate de la 16 în sus până la 60% nu aduce decât un 0,3% în plus la buget, ceea ce cred că vorbeşte de la sine. Concluzia e destul de simplă, sunt foarte puţine venituri foarte mari care ar putea aduce venituri bugetare suplimentare", a declarat Ionuţ Dumitru.


El a menţionat că trecerea la un sistem de impozitare progresiv nu ar reprezenta o soluţie pentru a creşte veniturile bugetare.

"Adică dacă te duci foarte agresiv cu cotele de impozitare pe tranşele superioare de venit, mare lucru în termeni de impact bugetar nu aduci. Deci dacă ne întrebaţi pe noi, uitându-ne la aceste estimări, dacă este o soluţie pentru veniturile bugetare, răspunsul este tranşant nu. Şi aş spune că, chiar dacă progresivitatea este una foarte agresivă, aşa cum vedem din cifre, impactul suplimentar bugetar este unul nesemnificativ", a explicat Ionuţ Dumitru.

Academia de Studii Economice din Bucureşti a lansat joi studiul "Sistemul fiscal din România: prosperitate, convergenţă şi sustenabilitate fiscal-bugetară", realizat de către o echipă de experţi, cadre didactice, la solicitarea Confederaţia Patronală Concordia.

Potrivit unui comunicat al organizaţiei, scopul studiului este evaluarea impactului cotei unice de impozitare asupra evoluţiei economiei româneşti, de la introducerea sa şi până în prezent, şi necesitatea elaborării mai multor scenarii de ajustare a acestei cote, în contextul discuţiilor publice despre necesitatea reformării sistemului fiscal.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3 / 18425
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...