
UNTRR solicită amânarea aplicării amenzilor în privinţa sistemului e-Transport, până la 1 iunie 2025
31 Martie 2025
AgerpresPotrivit UNTRR, API-ul furnizat de Ministerul Finanţelor şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală nu funcţionează corespunzător şi generează erori în transmiterea datelor şi blocaje în operare.
Reprezentanţii transportatorilor rutieri din România susţin că aplicaţia e-Transport nu funcţionează corect, la ora actuală, şi solicită amânarea aplicării sancţiunilor privind acest sistem până la 1 iunie 2025.
"Deşi Ministerul Finanţelor şi ANAF au anunţat finalizarea aplicaţiei e-Transport în iulie 2024, perioada de testare tehnică (15 iulie - 31 august 2024) a fost insuficientă şi din acest motiv termenul de aplicare a amenzilor a fost prorogat în etape până la 31 martie 2025. În această perioadă majoritatea operatorii de transport medii şi mari au făcut investiţii în sisteme de GPS şi softuri de conectare şi automatizare a transmiterii coordonatelor GPS legate de sistemul RO e-Transport însă acestea nu au ajuns la un grad de satisfacere a cerinţelor legale. De asemenea, nici aplicaţia pentru telefon utilizată de şoferii români şi străini nu este mai stabilă ca softul prin API", se arată într-un comunicat de presă al UNTRR transmis, luni, AGERPRES.
"Deşi Ministerul Finanţelor şi ANAF au anunţat finalizarea aplicaţiei e-Transport în iulie 2024, perioada de testare tehnică (15 iulie - 31 august 2024) a fost insuficientă şi din acest motiv termenul de aplicare a amenzilor a fost prorogat în etape până la 31 martie 2025. În această perioadă majoritatea operatorii de transport medii şi mari au făcut investiţii în sisteme de GPS şi softuri de conectare şi automatizare a transmiterii coordonatelor GPS legate de sistemul RO e-Transport însă acestea nu au ajuns la un grad de satisfacere a cerinţelor legale. De asemenea, nici aplicaţia pentru telefon utilizată de şoferii români şi străini nu este mai stabilă ca softul prin API", se arată într-un comunicat de presă al UNTRR transmis, luni, AGERPRES.
Potrivit sursei citate, API-ul furnizat de Ministerul Finanţelor şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală nu funcţionează corespunzător şi generează erori în transmiterea datelor şi blocaje în operare.
"Automatizarea este incompletă, iar firmele sunt nevoite să aloce resurse umane suplimentare pentru operare manuală, ceea ce duce la costuri ridicate şi imposibilitatea susţinerii activităţii pe timp de noapte. Funcţionarea aplicaţiei mobile: codurile UIT nu se asociază corect cu numerele de înmatriculare, nu este clar modul de introducere în cazul codurilor multiple, iar aplicaţia se închide automat dacă şoferul rămâne fără semnal timp de 60 de minute - o situaţie frecventă în România. Totodată, Ghidul Aplicaţiei Mobile nu este disponibil pe site-ul oficial nici la această dată. Lipsa clarităţii privind scenarii uzuale de transport: De exemplu, nu există instrucţiuni oficiale pentru situaţiile în care marfa nu este descărcată imediat sau când remorcile sunt schimbate, ceea ce creează incertitudini şi riscuri de sancţionare nejustificată", notează Uniunea.
De asemenea, UNTRR subliniază faptul că aplicaţia şi legislaţia aferentă sistemului RO e-Transport nu este disponibilă şi în limba engleză, "ceea ce duce la imposibilitatea utilizării ei de către şoferii străini care au operaţiuni de transport internaţional pe teritoriul României".
În acest sens, organizaţia profesională propune pentru transporturile internaţionale recunoaşterea tahografului G2V2 ca alternativă, precum şi tahograful G2V1.
"Având în vedere investiţiile semnificative deja realizate de operatorii de transport în tahograful inteligent G2V2, UNTRR solicită exceptarea vehiculelor dotate cu acest echipament de la obligaţia monitorizării prin sistemul e-Transport. Tahograful G2V2, introdus din 21 august 2023, oferă funcţionalităţi extinse - inclusiv înregistrarea automată a trecerii frontierelor, perioadelor de odihnă şi a activităţilor de încărcare/descărcare - şi poate furniza date precise autorităţilor prin extrasele din cardul tahograf, în conformitate cu cerinţele europene. Tahograful G2V1 este în vigoare din 15 iunie 2019 şi trebuie schimbat până pe 18 august 2025. UNTRR îşi exprimă încrederea că Ministerul Finanţelor va analiza cu responsabilitate aceste probleme reale din teren şi va transpune într-un act oficial derogarea de aplicare a amenzilor până la data de 1 iunie 2025, evitând astfel penalizarea injustă a transportatorilor care nu dispun de un sistem funcţional", se menţionează în comunicat.
UNTRR este o organizaţie profesională şi patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în anul 1990, care promovează şi apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional.
De la înfiinţare şi până în prezent, în Uniune s-au înscris peste 16.000 de firme, operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 736 / 19521 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...