ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Volumul pieţei locale de IT va ajunge la aproximativ 6 miliarde de euro în acest an

04 Decembrie 2019   |   MEDIAFAX

Pentru sfârşitul anului în curs, ANIS estimează un volum de 5,9 miliarde de euro, din care 4,8 miliarde de euro reprezintă sectorul software şi servicii, iar 1,1 miliarde de euro alte activităţi din piaţa de IT.

 
 
Piaţa locală de IT va atinge un volum de 5,9 miliarde de euro până la finele acestui an, aproximativ 80% fiind reprezentat de exporturi, conform unui studiu al Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) prezentat miercuri, în cadrul unei conferinţe de profil.

Totodată, numărul de angajaţi în industrie creşte constant, cu o medie de 10% pe an, deşi continuă să fie cu mult sub nevoile pieţei. Conform estimărilor specialiştilor, în Nord-Vestul ţării va fi resimţită o nevoie mai acută de experţi în domeniu, în contextul în care zona respectivă continuă să fie atractivă pentru companiile mari.

Potrivit studiului menţionat, volumul pieţei locale de IT a crescut, în ultimii ani, cu o rata relativ constantă, de aproximativ 500 miliarde de euro pe an.


Pentru sfârşitul anului în curs, ANIS estimează un volum de 5,9 miliarde de euro, din care 4,8 miliarde de euro reprezintă sectorul software şi servicii, iar 1,1 miliarde de euro alte activităţi din piaţa de IT.

În acest context, Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii prognozează menţinerea cotei de creştere anuală, atingând un procent de 25% până în 2022, respectiv un volum de 7,3 miliarde de euro.

Aproximativ jumătate din veniturile totale (2,7 miliarde de euro) sunt generate de companii mari, cu peste 250 de angajaţi, urmate de companiile mici (cu până în 50 de angajaţi) care aduc un volum de 2,1 miliarde de euro şi companii medii (50-249 angajaţi), care contribuie cu 1,2 miliarde de euro.

De asemenea, firmele cu capital străin, deşi reprezintă numai 10% din numărul total de companii din industrie, generează 73% din veniturile pieţei şi au un ritm susţinut de creştere, de circa 12% pe an, comparativ cu cele româneşti, care generează circa 27% din piaţă, iar în ultimii ani au fost marcate de stagnare.

La nivel geografic, Bucureştiul contribuie cu 63% dintre venituri, iar celelalte regiuni importante sunt Nord-Vestul cu o pondere de 18%, Vestul cu 5%, zona centrala cu 6% şi Nord-Estul cu 5%.

"Industria de software şi servicii a crescut constant în ultima vrenem atât în ceea ce priveşte veniturile, atât şi ca număr de angajaţi, în ciuda impredictibilităţii fisale şi politice care domină peisajul local. Pentru ca acest sector să îşi menţină acelaşi ritm de creştere, ANIS recomandă continuarea investiţiilor şi iniţiativelor publice şi private în domenii strategice precum educaţia şi invocaţia, menite să susţină dezvoltarea pe termen mediu şi lung a industriei software şi servicii pe plan local", potrivit lui Teodor Bildăruş, preşedintele ANIS.

Pe de altă parte, studiul indică o creştere de 78% a exporturilor din piaţa de IT în acest an, faţă de ultimii doi ani, când s-a înregistrat 72% în 2018 şi 65% în 2017.

Serviciile de IT care merg în strâinătate reprezintă 19% din totalul exporturile României din 2019, în creştere cu 17% faţă de 2018 şi cu 15% faţă de 2017. Aceste tendinţe vin pe fondul unei pieţe interne subdimensionate, cauzate de gradul mic de digitalizare al administraţiei, respectiv a adoptării tehnologiei pe scară foarte mică în companiile româneşti, comparativ cu media Uniunii Europene.

În ceea ce priveştte productivitatea per angajat, aceasta se menţine relativ constantă în ultimii ani, în uşoară creştere. O scădere vizibilă a acestui indicator a avut loc în perioada ianuarie 2018, cauzată de o mutare a contribuţiilor către angajat, în măsura în care companiile au absorbit acest const suplimentar.

Investiţiile în domeniu, un alt indicator de referinţă pentru bunăstarea pieţei, înregistrează o creştere medie de circa 20 milioane de euro pe an. Totuşi, climatul de instabilitate politică generat de mutarea contribuţiilor a afectat şi acest segment, determinând o depreciere a investiţiilor de 10 milioane de euro în 2018. Totuşi, estimările ANIS arată că acest indicator poate cunoaşte o creştere constantă, în condiţiile păstrării statusului legislativ actual.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 18038 / 19482
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance și Linklaters, consultanți juridici în emisiunea de obligațiuni verzi prin care Electrica a atras o finanțare de 500 mil. €. Rothschild & Co a fost consilier financiar
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...